Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kuropatfffa.

kto sie zna na kodeksie pracy??

Polecane posty

Gość kuropatfffa.

wiem ze przysluguje dzien wolny dla pracownika ktory ma pogrzeb bliskiej osoby.I mam pytanie.Czy jesli pracuje na 7/8 etatu, w zamian za pracujace soboty lub niedziele mam w grafiku dzien wolny w tygodniu i by pogrzeb wypadal w tym wlasnie dniu to czy nalezy mi sie oddanie tego dnia wolnego???

Gość rgwfgwefwe
tak, przeciez nie jest nigdzie napisane że tym dniem wolnym ma być dzień pogrzebu

Gość Julia96
nie bo to twój dzień wolny, np.tak samo nie mozesz wziaść urlopu w dzień w którym nie pracujesz. Gdybyś pracowała od.poniedziałku do piątku i gdyby dzień pogrzebu wypadał w sobotę to też byś nie mogła wziasć okolicznościowego bo sobota nie byłby twoim dniem pracy.

Gość Julia96
jeśli chodzi o oddanie dnia wolnego to dotyczy to świąt

Gość allo allo allo
wolne nie musi być na pogrzeb, pracownik może go wykorzystać na załatwienie spraw związanych z pochówkiem i po pochówku,

Gość rgwfgwefwe
do lekcji julia96 bo głupoty pieprzysz, oczywiście że nie można wziąć urlopu w dzień wolny tak też nie można wziąć przysługującego dnia wolnego w dzień wolny i dlatego bierze się go w inny dzień pracujący :-O

Gość kuropatfffa.
to czyli ze np poniedz mam wolny a w pon jest pogrzeb to co?? mam poprosic o dzien wolny we wtorek bo w pon mam pogrzeb??

Gość kuropatfffa.
up. to jak to w koncu jest???

Gość aassasaasa
osoba zatrudniona z tytułu umowy o prace ma mozliwosc wziac urlop okolicznosciowy. nie przysługuje ci oddanie dnia wolnego.

Gość bellelle
wolne przysługuje Ci w dniu w, którym miałabyś pracować. -Więc gdyby pogrzeb (bliska osoba- rodzice, rodzeństwo, dziadkowie) odbywał się w poniedziałek a Ty pracujesz w tym dniu to należy Ci się wolne (do wniosku urlopowego dołączasz kopie aktu zgonu. -Jeżeli pogrzeb odbywałby się w poniedziałek a Ty masz wolny, to nie należy Ci się w zamian inny dzień wolny.

Gość nkjnkjn
zadzwon do pipu

Gość Madagasa
Tak, możesz złożyć wniosek o urlop okolicznościowy na wtorek

Gość Madagasa
Nie musisz dzwonić do PIPu! Pracodawca jest zobowiązany udzielić Ci urlop okolicznościowy. Pracownikowi przysługują: - dwa dni płatnego dodatkowego wolnego od pracy z okazji ślubu pracownika, urodzenia się dziecka pracownika lub śmierci i pogrzebu najbliższych pracownika tj. małżonka pracownika lub jego dziecka, ojca, matki, ojczyma lub macochy, - jeden dzień dodatkowego urlopu w przypadku ślubu dziecka pracownika czy też śmierci i pogrzebu rodzeństwa pracownika (siostry, brata), teściowej, teścia, babki, dziadka, a także innej osoby pozostającej na utrzymaniu pracownika lub pod jego bezpośrednią opieką. Jak sama nazwa wskazuje, urlop okolicznościowy jest dodatkowym wolnym udzielanym w związku z zaistnieniem określonych sytuacji. Nie oznacza to jednak, że pracownik musi wykorzystać zwolnienie ze świadczenia pracy w dniu tego zdarzenia.

Gość kuropatfffa
rozumiem.A jesli mam poniedz wolny a we wtorek bedzie pogrzeb to czy szef moze mi przeniesc dzien wolny z poniedzialku na wtorek??? tzn zabierze mi wolny poniedz zeby dac mi wtorek wolny.?