Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie umiem zupy gotowac

jak sie gotuje zupy???

Polecane posty

Gość nie umiem zupy gotowac

CZY KTOS MI MOZE POMOC? jak sie gotuje proste zupy? jak sie robi wywar do: 1. pomidorowki ( z ryzem ) 2. jarzynowa 3. rosol 4. grzybowa. czy mosze mi ktos krotko i konkretnie napisac jak sie gotuje zupy? dziekuje :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie umiem zupy gotowac
moze * mialo byc :-) jak ugotowac zupe?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie umiem zupy gotowac
yhyyyy no mnie wlasnie ten szum irytuje :-O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ci podpowiem:
nie ma jakiegos jednego sposobu. mozna robic za kazdym razem inaczej. zeby sie nauczyc gotowac, to najlepiej czytac jak najwiecej ksiazek kulinarnych i ogladac programy. bo nikt ci nie powie w dwoch slowach, jak sie gotuje zupy :) to jest po prostu neimozliwe. ja np. nie robie na zupy zadnych wywarow, tylko podsmazam cebule, czasem robie lekka zasmazke z cebula i selerem. czasem wrzucam jakis kawalek kurczaka z koscia. a czasem kupuje gotowy wywar w kartoniku ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie umiem zupy gotowac
no dziekie za odp. tylko ja mam konretne pytania i nie cche zadnego wywaru z paczki. cche sie nauczyc gotowac te zupki opisane u gory :-) kto mi pomoze krok w krok? dziekuje :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość medus_A
kup sobie książkę kucharską "kuchnia polska", może być nawet starsze wydanie i używana, jeżeli chcesz zaoszczędzić- tam znajdziesz sprawdzone przepisy na wszystkie, tradycyjne zupy, wychodzą idealne a jeżeli chcesz robić coś bardziej nietypowego, to w internecie znajdziesz miliony przepisów, najlepiej na początku wybieraj takie, które mają dużo pozytywnych komentarzy, gdy już będziesz miała większą wprawę łatwiej Ci będzie sobie wyobrazić, jaki będzie efekt końcowy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie umiem zupy gotowac
matko gdybym chciala kupic ksiazke to bym kupila Chryste Panie. Mieszkam od dziecka za granica i teraz zjezdza do mnie rodzina z Polski zalozylam temat aby sie OD WAS dowedziec jak sie gotuje tradycyjne polskie zupy czy to takie trudne? ludze jestescie simeszni :-O ja nie chche ksziazki kuraskiej tylko nauczyc sie od godpodyni domowej. nauczcie sie odp. na pytania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość haniaa 67
ja z glowy sama sie uczylam gotowac zupy. pamietam moja pierwsza zupe- kalafiorowa. zamiast gotowac to ja smazylam kalfior i do wyrzucenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie umiem zupy gotowac
no ok wielkie dzieki :-O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość haniaa 67
wez sobie wejdz na you tube i masz filmiki. pokazuje krok po kroku jak zrobic zupy. jest to bardzo proste.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość djsds ....
rosół to najprostsza zupa, zalewasz mięso zimną wodą, dodajesz cebule marchewke pietruszke seler czyli włoszczyznę i gotujesz, rosół musi sie długo gotować, przypraw wedle uznania: pieprz, sól albo wegetę, ziele angielskie natke pietruszki, na koniec gotowania możesz dodać czosnek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość djsds ....
ja zawsze mięso pierwsze trochę obgotowuję żeby nie było tych szumowin, ale do 10 min. wylewam tą wodę i wlewam czystą, ale to jest wersja dla tych którzy nie lubią tłustego rosołu no a na rosole możesz robic inne zupy, np pomidorową dodajesz koncentrat pomidorowy a na końcu zabielasz śmietaną

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie umiem zupy gotowac
ok wielkie dzieki rozumiem :-) ale co mam zrobic z tym syfem na gorze :-O jak sie gotuje mieso to taka brazowa piana sie robi u gory :-O wtedy mi sie odechciewa wszystkiego juz :-O co mam najpierw zrobic? zalac mieso i gotowac?jak dlugo? kiedy wyjac to mieso z gotujacej sie wody? kiedy wrzucic wloszczyzne? jakie dodatki do zupy pomidorowej? jarzynowej? grzybowiej? dzieki :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie umiem zupy gotowac
djsds .... xxxxxxxxxxxxxxx wielkie dzieki :-) a jak dlugo gotujesz to mieso ? to znaczy cala kure czy co? zamrozona? Boze ludzie pomozcie mi :-( 1 raz po polsku gotuje i nie mam pojecia :-(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość djsds ....
zależy jakie mięso, kurczak najszybciej bo wystarczy ok 40 min gotowania od momentu jak zacznie wrzeć, wieprzowina i wołowina dłużej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość djsds ....
musisz pierwsze rozmrozić, a mięsa daj zależy jak dużo chcesz zupy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie umiem zupy gotowac
no ok dam rade :-) co z tym rosolem? swieza kura czy mronzona do gara idzie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to i poprosze dla mnie
tą piane zbierasz chochlą tak aby była zupa czysta bez niej..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość djsds ....
musi być rozmrożona

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to i poprosze dla mnie
kura najlepiej świeża ale jak masz mrozone to najpierw trzeba rozmrozić. najlepszy rosół jest z porcji rosołowych albo ze skrzydełek. i dobry rosół musi sie długo gotować takze na wolnym ogniu(na zmniejszonym) ok 2 godz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie umiem zupy gotowac
22:59 [zgłoś do usunięcia]to i poprosze dla mnie o jej wielkie dzieki tak moja mama zupy gotowala 20 -30 lat temu a ja chce sobie przypominec i nie umiem :-( wlasnie o to mi chodzi. chce ten polski smak :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sdfghjk
wez nie pindol tepa dzido i nie zawracaj dopy na yotube masz wszystkie zupy, wlep galy i sie ucz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość djsds ....
pamiętaj o tym żeby rosół gotować na małym gazie od momentu kiedy zacznie wrzeć bo na dużym zrobiłby się mętny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie umiem zupy gotowac
no bardzo wam wszytkim dziekuje ❤️ mysle ze wiem o co chodzi wiecie ja mieszkam za granica ja moge ugotowac tutejsza zupe ale nie umiem gotowac polskich chociaz tak kocham smak polskich zupek :-) mysle ze przez wasze rady sie naucze. dziekuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to i poprosze dla mnie
tak jak napisałam zrób..bardzo prosto się robi...tylko pamiętaj by ten szum ściągnąć trzeba to zrobić tak z 3 razy ale to tylko do godz, czasu gotowania..i najlepiej nie zakrywaj garnka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sdfghjk
a jakie to gotujesz---tutejsze zupy--:D:D:D Z drzewa????? marne prowo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to i poprosze dla mnie
a grzybowa : ja robię tak grzyby cebulę i marchew startą na oczkach podsmażam do miękości doprawim, troche zaleje wodą i duszę. potem przelewam do garnka wlewam więcej wody ziele ang. liść laurowy i zaprawiam mąką( najlepiej wsyp 2 czubate łyżki do słoika zalej woda zakręc słoik i wymieszaj i do wrzącj zupy wlej i koniec. a zapomniałam że do rosołu też liść laurowy i zile ang. zupę grzybowa z makaronem albo grzankami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość djsds ....
ja mam jeszcze taki sposób na zupę, niekoniecznie najzdrowszy ale od czasu do czasu go stosuje, np wczoraj mialam ochote na ogórkowa, zrobiłam rosół, a potem rozpuscilam w niewielkiej ilości zimnej wody gotową ogórkową z torebki "jak u mamy" i wlałam do rosołu, pogotowałam na chwilke, dodałam ryż i naprawdę dobra wyszła. nie jest to może sposób na "porządną" zupę ale od czasu do czasu można sie wspomóc gotowcami :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jarzynowa mniam mniam
jarzynowa - wrzucam do gara - osolony wrzątek, kilka ziaren pieprzu, ziele angielskie - jakieś mięso np 2 udka kurczaka - i się gotuje - jak mięso zaczyna się rozpadać wrzucam pokrojone warzywa (dużo)- ziemniaki, marchewkę, pieruszkę, fasolkę szparagową, kilka brukselek w całości itp -proporcje dowolne - i się gotuje, jak prawie miękkie: - robie zasmażkę - na patelnię łyżka masła, roztopić na małym ogniu - wsypać czubatą łyżkę mąki - posmażyć chwilę żeby się mąka zaparzyła, wlać trochę mleka - tak z pół szklanki cały czas mieszając trzepaczką. Zdjąć z ognia - dolać zupy, wymieszać i do gara. Zagotować. Doprawić zupę. Można dodać osobno ugotowanego makaronu, jakichś drobnych kokardek np. Smacznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie umiem zupy gotowac
oj wielkie dzieki dziewczyny :-) dam rade :-) xxxxxxxxxxxxxxxxx 23:09 sdfghjk a jakie to gotujesz---tutejsze zupy-- Z drzewa????? marne prowo xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Boze czlowieku jakis ty tepy. mieszkam od 25 lat za granica. moj pierwszy maz byl cudzodziemem wiec znam sie lepiej na "tutejszej" ( tu gdzie mieszam ) kuchni jasne od razu prowo jak dal ciebie prowo to spadaj czlowieku. tu gdzie meiszkam inaczej gotuje sie zupy i inaczej smakuja. a ja chce gotowac takie zupki jak w Polsce. wielkie dzieki za rady :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×