Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dwdwedwededwe

Do jakiego wieku mniej wiecej mówicie do ludzi na ,,ty"?

Polecane posty

Gość dwdwedwededwe

do obcych np na ulicy czy w sklepie ? do studentów ?

Gość wiem że nic nie wiem.
to wszystko kwestia wyglądu a nie wieku. Przeciez nie wiesz na dzien dobry kto ile ma lat :)

Gość dwdwedwededwe
no wiadomo ,ale na ile lat ci ludzie mniej wiecej wygladaja o to mi chodzi

Gość kilodorokakaaa
zależy od miejsca, wieku danej osoby, sytuacji, ja mówię w sklepie do ekspedientki niezależnie od wieku na pan-pani, w pabie wszystkim na ty, w pracy, zależy od stanowiska jaką ma dana osoba, przeważnie na ty, chyba ze ta osoba jest starsza ode mnie o 20 lat, to na pani/pan, no czy jest w firmie ważna osobą czy nie, zależy, przeważnie mówię pan/pani, to się czuje kiedy w jakiej sytuacji mozna na ty, chociaz szczerze mówiąć drażni mnie ten pan/pani, sztywno tak, w usa wszyscy na ty do siebie mówią i jest dobrze

Gość kok
kiedyś była taka tradycja, że do 10 lat różnicy.

Gość dwdwedwededwe
a mieszkasz za granica ? bo tam to norma ,ze do wszystkich sie tak mowi. A mnie chodzi o Polske

Gość Monique2121
Do kogos kto wygląda bardzo młodo ,albo wiem ,ze jest studentem itd. Tak do 21 roku zycia mniej wiecej. Chyba ,ze taka osoba pracuje w sklepie np to wtedy pan/pani

Gość Monique2121
Dziwnie bym sie czuła np do moich rózwiesnikow z uczelni ,ktorych nawet nie znam mowić per pan / pani

Gość Monique2121
Ale też do starszych studentów około 25 lat sie bym juz krepowala na ty walic

tak, mieszkam za granicą, ale dodałam uśmiechniętą buźkę bo parę lat temu przy okazji wizyty w Polsce bardzo uraziłam jedną sprzedawczynię :) Myślę, że najlepiej nie zgadywać wieku tylko po prostu do wszystkich mówić per pan/pani, nawet do młodych osób jeżeli tego kultura wymaga.

Gość Call me maybe...
Ja raczej wszystkim obcym doroslym mowie pan /pani żeby sie ktos nie uraził ,ale ciesze sie jak mi ktos mówi czasem na ty ;) Bo mam juz 24 lata ,a tzn ,ze staro nie wygladam wrecz przeciwnie :) wiec ja tam biore to jako komplement

Gość Call me maybe...
no chyba ,ze w takich miejscach jak uczelnia czy bar ,albo klub to bez przesady - mowie na ty. ale na ulicy czy w takich neutralnych miejscach boje sie ,ze ktos by sie obraził na to