Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oko1101

Suche, czerwone, marszczące się oko

Polecane posty

Gość oko1101

Witam wszystkich. Chciałem was spytać o parę rzeczy dotyczących oczu i ich zdrowa, być może z niektórymi problemami się spotkaliście i możecie pomóc w jakiś sposób, zaczynam się poważnie martwić. Po pierwsze suche oko - borykam się z tym problemem od lat, i ciągle nic, zero poprawy. Oczy ciągle suche, zaczerwienione, mimo wpuszczania kropli nawilżających nie widać nigdy poprawy. Chwilę jest lepiej, i znów to samo. Wstając rano i patrząc w lustro, aż się siebie boję. Oczy są praktycznie całe w czerwonych naczynkach, dopiero po jakimś czasie stają się one co raz bardziej podobne do oczu i mniej zaczerwienione. Czy znacie jakieś domowe sposoby, okłady z czegoś, by może pomóc oczom? Druga sprawa: nosiłem przez krótki czas soczewki kontaktowe, przez 3 miesiące było dobrze, potem zauważyłem, że zaczęły mi lekko przeszkadzać. Odwiedziłem okulistę, okazało się, że lekki stan zapalny oka, kropelki z antybiotykiem przez 2 tygodnie. Odłożyłem soczewki już na miesiąc. Krople wpuszczałem zgodnie z zaleceniem lekarza. Oczy nadal 'popękane', zaczerwienione, rano ta sama sprawa, do tego podczas wizyty u okulisty powiedziałem też o lekkiej wydzielinie z oka, gromadzącej się w kącikach, powiedział że przy stanie zapalnym może występować. Jednak po stosowaniu leku przez 2 tygodnie ani zaczerwienienie ani wydzielina nie ustąpiła. Po trzecie ostatnio zauważyłem w ogóle - co mnie najbardziej zmartwiło - gdyż jak przyglądałem się swoim oczom z bliska, wierciłem nimi przed lustrem, zauważyłem, że w kącikach jak przesuwam okiem, 'marszczy mi tak jakby białko'. Wiem, że powinienem lecieć z tym do okulisty, i po weekendzie pójdę, ale chciałem was spytać, czy macie może jakieś doświadczenia. I ostatnie pytanie, czy może ktoś z was jest z Białegostoku i zna godnego polecenia okulistę, który zajmie się mną naprawdę dobrze i nie zbędzie mnie po 10 minutach? Z góry dziękuję za każdą pomoc.

Gość po weekendzie?
powinieneś iść na izbę przyjęć albo prywatnie w jakiejś placówce nie czekałabym z tym na twoim miejscu a ze zaplacisz, no cóż nie ma co na zdrowiu oszczędzać

Gość oko1101
suche i czerwone oko to mój problem od kilku lat, chodziłem po okulistach, ciągle kropelki i kropelki, które nigdy nie pomagały. ostatnio ten antybiotyk również bez skutku. a przedwczoraj zauważyłem te 'zmarszczki' przy przekręcaniu oka do zewnątrz. wątpię, że jak pojadę na izbę przyjęć to mnie przyjmą bez nagłego wypadku :(

Gość oko1101
czy nikt z was nie spotkał się z takim marszczeniem delikatnym w kącikach oka przy kręceniu gałką oczną? :(

Gość oko1101
Może ktoś jednak coś podpowie?:(

Gość krople to nie wszystko
poczytaj o problemie suchego oka, tego nei leczy się kropelkami nalezy wyleczyć przyczynę a przyczyną może być zatkanie kanalików łzowych, są specjalne badania by określić czy oko wytwarza prawidłową ilość płynu i czy jest on prawidłowo drenowany, wkłada się pasek papieru "testowy" i po określonym czasie odczytuje na ile się "nawilżył" jedynie lekarze konowały na odczepne wypisują recepte na "kropelki" lub wmawiają alergię podobną strategię prowadzą laryngologowie, wolą zapisywać krople do nosa zamiast usunąć przyczyny niedrożności: polipy, infekcje bateryjne czy grzybicze zatok

Gość oko1101
O zespole suchego oka przeczytałem chyba już wszystkie możliwe artykuły, czytałem właśnie o tej niedrożności kanalików łzowych, czytałem, że zatyka się je właśnie koreczkami, albo na stałe, albo czasowo. Czy ktoś tutaj miał może doświadczenie? Czy jest to bolesne, drogie? Dziękuję za odpowiedź :)

Gość reklama na reklamie
wpusc sobei za duzo kropel np. sztucznych lez i jesli w gardle poczujesz je to masz kanaliki lzowe drozne. jesli nie bylo robionego wymazu to antybiotyk mogl nic nie dac.masz wydzielina ropna w kacikach czy nie ? jesli tak to konieczny wymaz jesli nie to moze byc problem z naczyniami krwionosnymi nie ma na co czekac jak dostaniesz wylewu w galce ocznej to seria zastrzykow w oko w dodatku kosztujacych kilka tysiecy. okulista ci tego nie zbada bo tylko w niekotrych szpitalach okulistycznych robia badania z kontrastem. to moze tez byc jakis problem ze stawami bo oko to staw wiec jesli bola stawy to moga byc to jakies reumatoidalne dolegliwosci.

Gość oko1101
No właśnie nie miałem robionego wymazu. Wydzielina jest. Wstając rano mam zaschniętą ropę w kącikach oka, wpuszczając kropelki rano, widzę jak mi po oku lata wydzielina taka płynna, spływa do kącika, potem ja wyjmuje to jest taka ciągnąca się. Problemów ze stawami raczej nie mam, a że to problem z naczyniami krwionośnymi - ja się na tym nie znam aczkolwiek odkąd pamiętam, mam oko popękane, zawsze widoczne naczynka krwionośne, raz bardziej obfite, raz nie.

Gość wkwdnnfdf
poczytaj temat, czym jest nuzaniec ludzki, to takie roztocza na powiekach powoduja takie objawy

Gość oko1101
Hm, ciekawe, nie słyszałem o niczym takim, myślisz, że to faktycznie może powodować ropienie i zaczerwienienie moich oczu? Ponadto dodam, że jestem alergikiem, i mam uczulenie na wszelkiego rodzaju roztocza, być może to nasila objawy. Wągry również posiadam. Czy wystarczy profilaktyka taka jak jest napisana na wikipedii by się ich pozbyć tj robienie peelingu twarzy itp? Dziękuję za odpowiedźi

Gość majkaooo0
ja cierpię na suche oko i leczę je właśnie kroplami... znaczy jak oko jest suche, używam kropli i jest ok. nie wiem jakich kropli używaliście że nie działały. ja stosuję cationorm i jest super, także polecam spróbować, bo naprawdę działają

Gość Majka224
ja mam suche oko, ale bez tego marszczenia się. nie wiem, może to jakaś dolegliwość. ja na moją suchość oczu stosuję krople i to pomaga. polecam ocutears, bo są bardzo dobre i bez konserwantów, mi też na rękę jest to że mają długą datę ważności. ale jak oko się do tego marszczy i jest czerwone to nie wiem, najlepiej chyba udać się do lekarza

Gość Maggda223
ja jak mam coś z oczami to używam kropli. nie do końca rozumiem co znaczy marszczące się oko, nie wyobrażam sobie oka które się marszczy, ale na suchość i czerwoność polecam cationorm, bardzo dobry lek

Gość Ewelinnn
ja używam kropli ocutears. są wskazane na suchość oczu związaną z zespołem sjogrena, noszeniem soczewek, klimatyzacją, komputerem, chyba też z menopauzą. kojarze takie rzeczy, lubię czytać ulotki tego co zażywam więc wiem, hehe :D no ja tych kropelek używam i sobie je chwalę, także jak szukasz jakiś to mogę te polecić

Gość rusałka111
Mnie krople nie przekonały żadne ale chodzi to bardziej o sposób aplikacji. Chodzi o makijaż czas, nie zawsze w pracy miałam kiedy... Mi pomógł suplement diety vitrum vision. Ma wszystko co powinien mieć witaminy, minerały i luteinę.

Gość Halhala
ja lubię krople. przynoszą natychmiastową ulgę, lubie to uczucie gdy kropla wpada do oka. może się to wydawać dziwne, spotkałam się z tym że ludzie wręcz tego nienawidzą. no ale nie w tym rzecz. mi krople pomagają na suche oko, używam lakroftu i bardzo sobie chwalę te kropleki

Gość Milenamilenamilena
mnie pomagają krople. najbardziej przydają mi się przed komputerem, ale też w samochodzie. latem klimatyzacja, a zimą ogrzewanie mi dmucha po oczach i je wysusza. jedyna rada jaką na to znam to krople. ja używam cationormu. dla mnie jest super, bo bez konserwantów i silnie nawilża.

Gość Mysiulllka
Pieczenie, suchość, zmęczenie - często mi się to przytrafia. Zwalczam te dolegliwości kroplami. W każdej aptece, bez recepty można dostać krople, bez problemu. Ja używam ocutears. Nie należą do najtańszych, ale są bardzo skuteczne. lepiej zainwestować w dobre krople niż kupować byle co

Gość Edytka999
ja używam cationormu, ponieważ moja siostra go stosuje ze względu na soczewki. no a nie będziemy przecież kupować różnych kropli, dzielimy się tymi samymi :) bardzo przydatne, najczęściej przy komputerze mi pomagają

Gość gość
Dla moich oczu najlepsze są krople starazoli hydrobalance, bo zawierają kwas hialuronowy i dzięki temu szybko i na długi czas nawilżają oczy i łagodzą wszelkie dolegliwości

Gość gość
Na wszelkie dolegliwości z większym podrażnieniem zawsze pomaga mi czerwony Starazolin, mam nadzieję, że tu też pomoże :)

Gość gość
Możesz na pewno pomóc sobie w międzyczasie kroplami, najlepiej hipernawilżającymi, jak niebieski starazolin chociażby, ale do lekarza też trzeba się na pewno wybrać.

Gość gość
też mi najelepiej pomagaja krople, starazolin najlepiej. TRzeba działać szybko, a nie czekać na efekty suchości

Gość Iga_kocon
Krople to jedynie doraźnie, ale przede wszystkim to wizyta u lekarza. Okulista zrobi badania, i zastosuje leczenie odpowiednie. Na własna rękę często możemy zaszkodzić. Polecam dr Hannę Pytrus-Zając w Spectrum

Gość trampeczka
ja mam z kolei bardzo dobre wspomnienia z kliniką bo korygowali u mojego sześcioletniego synka zeza, pełen profesjonalizm , wspaniała opieka, synek w ogóle nie obawiał się chodzić do okulisty wspaniałe miejsce.

Gość KasiaMosti
Z takim problemem jak najszybciej udałabym się do okulisty a nie eksperymentowała. W końcu tu chodzi o wzrok! Ja ilekroć coś mi się dzieje z oczami udaję się do Centre de la Vision. Dodatkowo raz na pół roku obowiązkowo chodzę na wizytę kontrolną.