Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lenka.aaa

urodzenie dziecka w związku nieformalnym - jakie nazwisko?

Polecane posty

Gość lenka.aaa

Witam, Mam pytanie głownie do Pan / kobiet, które były w podobnej sytuacji jak ja i mogły by mi udzielić tgakich informacji.. Otóż jestem w związku nieformalnym, z partnerem mieszkamy razem bez ślubu. W styczniu przyjdzie na swiat nasze dziecko..i właśnie..jak w tym momencie wyglądają kwestie prawne / administracyjne? Czy dziecko ma po urodzeniu moje nazwisko? Czy może mieć mojego partnera? Chyba raczej na początku moje? Nie wiem, w szpitalu już się chyba pytają o nazwisko dziecka, przy akcie urodzenia? Chyba nie mogę podać innego niż swoje? Jak to jest? Mogłby mi ktoś wytlumaczyć? A jeśli dziecko ma moje nazwisko, jak póxniej wygląda kwestia np zarejestrowania dziecka w urzędzie stanu cywilnego? Normalnie może to zrobić mąż z 2 dowodami osobistymi...w tym wypadku rozumiem, ze będę musiała dziecko zarejestrować ja? Bo przecież dla nich partner będzie jakby zupełnie obcą osobą? w jaki sposób i kiedy ewentualnie można takie nazwisko zmienic na nazwisko partnera? Partner musi dziecko jakoś uznać? Gdzie? Kiedy? Jak? Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi.. Pozdrawiam serdecznie

Jakie nazwisko podasz takie będzie miało.Oczywiście,albo swoje lub ojca.W przypadku późniejszej zmiany będzie gorzej.

Gość mikułajki
W USC ojciec dziecka może nadać swoje przy obecności kierownika tej instytucji.W książeczce Zdrowia będzie miało wpisane Twoje.

Gość w szpitalu nikogo nie
obchodzi nazwisko dziecka. podajesz imie i traktruja je jako np zofia corka janiny kowalskiej. a do urzedu stanu cywilnego musicie isc oboje i wspolnie zarejestrowac dziecko tzn ojciec musi uznac ojcostwo w obecnosci pracownika urzedu i bez problemu dziecko ma w metryce nazisko ojca.dzis przeciez jest sporo dzieci ktore rodza sie przed slubem rodzicow i nie ma z tym problemow. tylko tyle ze razem musicie jechac do usc bo gdybyscie byli malzenstwem to wystarczyloby gdyby pojechal sam ojciec.

Gość lenka.aaa
Dziekuję za odpowiedzi.. w między czasie znalazłam jeszcze coś takiego, że jest możliwość uznania dziecka przed urodzeniem - uznanie dziecka poczetego, wtedy już prawnie w szpitalu tez dziecko ma nazwisko partnera, w książeczce itd. i potem tez sam partner może z tym dokumentem po urodzeniu iśc do USC zarejestrować dziecko.. Nie wiem, czy własnie tak nie zrobię. Dziękuję bardzo