Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Solian .

Czy jest tu lekarz psychiatra ? Akatyzja polekowa .

Polecane posty

Gość Solian .

Mam pytanie do lekarza psychiatry lub ludzi ktorzy maja doswiadczenie w przyjmowaniu neuroleptyjkow . Chodzi mi o akatyzje . Jak dlugo po calkowitym odstawieniu lekow utrzymuje sie akatyzja ? Moja mama odstawila leki 12 dni temu i nadal nie potrafi usiedziec w miejscu .Dzisiaj byla 4 razy na spacerze , bardzo tez dokucza jej wewnetrzny niepokoj i ciagle ma uczucie pelzania jakis robali w skorze . W ubiegla srode mama byla u lekarza ale lekarka nie przypisala Akinetonu bo stwierdzila ze mama akatyzji nie ma ( bo akurat siedziala u niej spokojnie ) . Mama przeciez zglaszala wyrazne objawy - niepokoj , uczucie pelzania robali w skorze po plecach . Lekarka mimo tego nie rozpoznala akatyzji ( mimo ze mama ma ksiazkowe jej objawy ) a na te pelzanie robali przypisala hydroksyzyne ( ktora niweluje objawy swiadu a nie akatyzji ) . Prosze o pomoc .Czy mamie to minie ? Czy akatyzja po jakims czasie mija samoistnie ? Lekarka wyraznie nie wspolpracuje ,nie slucha pacjenta , a mama musi specjalnie jezdzic do innego miasta , mieszkamy w malym miescie i nie mamy zaduzych mozliwosci zmiany czy wyboru lekarza . Czy ta akatzja wkoncu minie czy ktos to juz kiedys przeszedl ? Jesli przeczyta to jakis lekarz psychiatra to bardzo prosze o wypowiedz czy mamie to minie czy jednak nie obejdzie sie bez kolejnej wizyty u tej samej lekarki ?

Gość taki z ciebie psychiatra jak
te najbardziej widoczne efekty uboczne mijają zazwyczaj po takim czasie po jakim widać efekty działania, w ulotce leku powinno być napisane po jakim czasie to powinno minąć. a zmieniła mama lekarza? czy znowu u tej samej była, tej co nie bardzo jej słuchała?

Gość Solian .
Nie zmienila , bo tak jak napisalam nie ma zbyt duzego wyboru ( male miasto ) a kazdy polecal ta lekarke jako akurat dobra . Mama miala wczesniej psychoze z urojeniami ,ale zadnego przymusu chodzenia , siedziala spokojnie , przymus chodzenia wystapil ewidentnie jako efekt uboczny po lekach ( wystapil tez parkinsonizm polekowy ktory mianal ) . Mama ma wciaz dosc silne objawy akatyzji ,cztery razy dziennie musi latac na spacer , ale ma tez chwile pozornego uspokojenia i akurat w ubiegla srode ( tydzien po odstawieniu lekow ) siedziala spokojnie u lekarki a ona stwierdzila ze leku juz w organizmie nie ma i zaden akineton niepotrzebny . Ida swieta ,boje sie o mame , czy mam z nia jechac znow do tej niekompetentnej lekarki , skoro mama u niej sie leczyla , czy poczekac az akatyzja sama minie ?

Gość Solian .
@ taki z ciebie psychiatra ... po Twojej wypowiedzi i wczesniejszych wnioskuje ze jestes lekarzem , prosze wiec napisz mi konkretnie czy przeczekac az akatyzja minie ( czy nie jest ona niebezpieczna dla zdrowia ) czy jechac znow do lekarki ( po lek na akatyzje ) .

Gość nie, ja nie jestem lekarzem
jesli nie mozesz znalezc informacji kiedy to powinno ustapic, to niech jedzie jeszcze raz, bo ja niestety tez nie wiem. jak nie do psychiatry to do neurologa. tylko oby znowu nie trafic na ta chwile uspokojenia. ale ta psychiatra jest straszna swoja droga, mama jej mowi a ta swoje. zmienilabym nawet jesli wybor maly. ja tez raz trafilam na taka kobiete, ewidentnie czulam ze sie nie dogadamy wiec zmienilam po 2 wizycie, i to byla bardzo dobra decyzja. trafilam do mlodej dziewczyny w trakcie specjalizacji a okazala sie bardziej kompetentna niz tamta, niby doswiadczona, z wieloletnia praktyka.

Gość Solian .
Dzieki ze mi podsunelas ten pomysl z neurologiem , dlaczego ja wczesniej o tym nie pomyslalam .Dzieki .