Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość filożka

Studia w póżnym wieku wątpliwości

Polecane posty

Gość filożka

Mam 29 lat i dopiero na pierwszym roku studiów filologicznych, dopadły mnie wątpliwości, czy moje studiowanie ma sens. Czy warto się trudzić, czy będę po tych studiach równo traktowana przez pracodawców z osobami, które skończyły w wieku 24 -25 lat?

Gość rttttrtyty
a kto cie teraz utrzymuje? i co to za filologia?

Gość iojo
czy sa to studia zaoczne czy dziennie? czy pracujesz rownoczesnie? Jesli tak pracujesz, to takie studia na pewno ci nie zaszkodza

Gość filożka
Utrzymuje mnie mąż i sama dorabiam trochę na swoje wydatki. Romanistyka, chciałabym w przyszłości zająć się tłumaczeniem.

cale zycie trzeba sie rozwijac. moja znajoma zaczela studia w wieku 31 lat i skonczyla je, ma praca zgodna z wyksztalceniem, a wczesniej siedziala z dzieciakami w domu. Na nauke nie jest nigdy za pozno.

Gość rttttrtyty
do tlumaczenia nie trzeba miec studiow

Gość 787878jhjh
ustawilas sie krowo, mam nadzieje, ze mąz cie zdradzi i kopnie w tylek i twoje plany pojda sie je....

Gość 10 rocznica slubu
moja kumpela skonczyla studia w wieku 35 lat ,a znajomy mial 55 jak poszedl na studia,.

Gość filożka
Samuel dzięki za słowo pociechy :) Jak to nie trzeba mieć studiów,żeby tłumaczyć ?

Gość iojo
i myslisz, ze sam fakt skonczenia studiow zrobi z ciebie tlumacza i to dobrego? Mieszkalas kiedys za granica? MIalas kontakt z francuskim? Jesli to sa twoje pierwsze kroki, to faktycznie cienko to widze...

oj zalezy o jakim tłumaczeniu mówimy? do zwykłych nie musisz miec tłumaczenia wystarcza chyba certyfikaty jezykowe, ale jeśli chodzi o tłumaczenie przysiegłe to musisz mieć zdany certyfikat w warszawie, a jest on bardzo trudny do przejscia i nie mysl sobie ze od tak po studiach bez mieszkania za granica zaliczysz ten egzamin:):):)

Gość jjjfooishsiidiiisiiekdjdjejdid
Ja mam 22 lata i jestem dopiero na drugim roku i w zasadzie to utrzymują mnie rodzice a jestem facetem i troche mi z tym głupio, ale chce mieć wyższe wykształcenie

Gość filożka
Mam zdolności językowe, mieszkałam w kilku krajach europy, mój mąż jest również obcokrajowcem. Jednak uważałam,że lepiej będzie jeśli pójdę na studia , nie tylko bardziej poznam język od strony gramatyki itd, ale również zmotywuje mnie do nauki danego języka.

Gość filożka
Poza tym tematem było czy pracodawcy będą mieli do mnie takie samo podejście jak do młodszych absolwentów, a nie moje możliwości językowe :)

Gość prawdopodobnie tak samo
Pracodawcy mają różne priorytety, ale raczej to że się późno zaczęło studia nie jest przeszkodą. Zresztą tłumacz pracuje raczej jako wolny strzelec. Próbuj. Nawet jeśli nie uda Ci się znaleźć pracy w tym zawodzie, to język zawsze się przyda i jest dobrze widziany.