Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość csdcdscasdwedw

podzial majatku na ktory mnie nie stac, co robic jestem zalamanyyy

Polecane posty

Gość csdcdscasdwedw

jakis czas temu tu pisalem... jestem po rozwodzie z jej wny, na rozprawe sie nie stawila, jest mi jeszcze winna za rozwod. ale jest wspolwlascicelka domu, chce podzialu majatlu, albo prosciej jak powiedzial adwokat zeby sie zrzekla notarialnie i tak mialo byc, tylkopo raz kolejny mnie wykiwala i milczy... tym samym chcialem wniesc o podzial majatku, znalazlem adwokata zacenil sie 8100 zl ;/ nie stac mnie na to nie wiem jak to rozwiazac naczej ;/

Gość csdcdscasdwedw
no dokladnie ja juz nie wiem co robic ;/ rate za kredyt place, ona milczy ma to wszystko w nosie a ja chce to w koncu zalatwic zeby raz na zawsze przestala byc wl;ascicelem ;/

Gość nagroda POCIE-szenia
nie łam sie stary, takie rzycie

Gość rfrsdfsfsdfs
tak no wiem, tylko za bardzo ni wim jakim innym sposobem sie jej pozbyc z jako wspolwlasciciela

Gość rfrsdfsfsdfs
no wlasnie ale czy dostane? zarabiam ok 3 tys ale z tego 1500 idzie na rate rachunki poplace i zostaje na jedzenie, paliwo itd, podobno nie tak latwo o adwokata z urzedu...

Gość rfrsdfsfsdfs
gdzie sie takie cos zglasza zeby ustanowic adwokata z urzedu?

Gość rfrsdfsfsdfs
ewentualni zaplacic adwokatowi w ratach ale nie taka kwote ;/

Podobno, podobno... Wszystko zależy od Twojej sytuacji majątkowej, którą opisuje się w specjalnym formularzu (dostepny w sądach i na stronie www.ms.gov.pl). Możesz być zwolniony w całości albo w części. Nie masz nic do stracenia, a jest o co walczyć (opłata od wniosku o podział majątku, gdy między stronami jest konflikt, wynosi 1000 zł). Podobnie z ustanowieniem pełnomocnika z urzędu. To jest oddzielny wniosek, ale też ocenia się go pod względem sytuacji majątkowej (oświadczenie takie jak wyżej). ­ Ww. wnioski składa się w sądzie miejsca położenia majątku - albo razem z wnioskiem o podział (wszystko może być w jednym piśmie), albo przed złożeniem wniosku o podział (wtedy się pisze, że wnioski o zwolnienie od kosztów i ustanowienie pełnomocnika z urzędu dotyczą sprawy o podział majątku wspólnego, która dopiero zostanie wytoczona). ­ Jeszcze taka uwaga: Warto wszystko pisać tak, żeby wyglądało nieskładnie i nieporadnie, żeby sąd nie miał problemów z oceną, że naprawdę potrzebujesz fachowego pełnomocnika (bo bywa, że sąd dochodzi do wniosku, że strona tak dobrze sobie radzi, że udział adwokata czy radcy nie jest potrzebny) :classic_cool:

Gość Po co Ci adwokat?
Za dom płacisz raty, rozwód z winy byłej, wiec w czym problem? W sądzie udokumentujesz wszystko, powiesz jaki jest stan faktyczny i to tyle.W najgorszym wypadku zatrudniłabym detektywa żeby ustalił obecne miejsce zamieszkania Twojej byłej. Adwokat nic Ci nie pomoże,tylko szarpnie kasę.

Aha, jako uzasadnienie tych wniosków trzeba (oprócz załączenia oświadczenia o stanie rodzinnym i majątkowym) napisać, że nie jest się w stanie ponieść kosztów sądowych ani kosztów wynagrodzenia adwokata lub radcy prawnego bez uszczerbku utrzymania koniecznego dla siebie i rodziny.

Gość csdcdscasdwedw
fajansiarz bardzo dziekuje za odp. jak to po co adwokat przeciez podzial majatku ktos zrobic musi prawda?

Gość csdcdscasdwedw
zostalem sam nie mamy dzieci itp ale zostalem z rata i dlugami po niej ;/ moze to dobry pomysl

Gość swqdqwdqwdsq
up