Styczniowy przyjaciel 0 Napisano Grudzień 18, 2012 Drogie Panie nigdy nie robiłem biszkoptu, a potrzebuje na czwartek do Tiramisu. Ma wyjść z tego tort. Może mi ktoś dać przepis na sprawdzony biszkopt??? Tak, że wyjdzie i nie będzie z tego lipy i będzie pisało prosto jak krowie na granicy.... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość prosze bardzo_ Napisano Grudzień 18, 2012 najprostrzy jaki moze byc i do tego zawsze się udaje skladniki: - 4jaja -szkl. cukru -szkl. maki tortowej -1,5 lyzeczki proszku do pieczenia x cale jajka wymieszac z cukrem az do jego rozpuszczenia na puszysta mase stopniowo dodawac przesiana make i proszek do pieczenia dokladnie zmiksowac x przelac do uprzednio wysmarowanej margaryna/maslem i wysypanej bulka tarta lub kasza manna tortownicy piec piec 30 minut w 180 stopniach :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wtrącę moje 5 groszyy Napisano Grudzień 18, 2012 jeśli chcesz żeby biszkopt był puszysty, to najpierw ubij na sztywno białka, potem wmiksuj cukier, a potem już ręcznie dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj, dodaj przesianą mąkę z proszkiem i też delikatnie wmieszaj żeby piana nie siadła ( polecam jedną łyżkę mąki tortowej zastąpić mąką ziemniaczaną-będzie bardziej delikatny i mniej chropowaty) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość reaguemmmy Napisano Grudzień 18, 2012 Miał być prosty, a proponujesz nowicjuszowi ubijanie piany na sztywno i precyzyjne mieszanie łyżką mąki ?:o Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość reaguemmmy Napisano Grudzień 18, 2012 Współczucie zachowaj sobie, będzie bardzo tobie potrzebne; Widocznie czytanie ze rozumieniem jest dla ciebie bardziej skomplikowane od tego calego biszkoptu :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ja zawsze robie tak, proste Napisano Grudzień 18, 2012 zasada 4 lub 7 4 jajka 4lyzki maki 4lyzki cukru lyzeczka proszku do pieczenia lyzeczka wody przegotowanej lub lyzeczka octu szczypta soli jesli duza blacha to zrob z 7, ale na tort z 4. ubij bialka ze szczypta soli, dodaj cukier, miksuj to do czasu az bialka sie ubija na sztywno i nie bedzie czuc cukru ( grudek) dodaj zoltka, zmniejsz obroty miksera dodawaj stopniowo make wymieszana wczesniej z proszkiem do pieczenia, na koniec dodaj lyzeczke wody lub octu , zamieszaj wylej na blache, jesli biszkopt ma byc puszysty nie rozmiksowuj calkiem maki, maja zostac grudki wstaw do piekarnika 180st na 25minut, wylacz piekarnik pozostaw w cieple na 5minut, wyjmij z piekarnika rzuc o podloge z 60cm, biszkopt rzucany, wyrowna sie i ladnie odejda brzegi, wstaw z powrotem do wylaczonego piekarnika, pozostaw do wysytgniecia Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość logowanka Napisano Grudzień 19, 2012 Ten pierwszy przepis to głewno a nie biszkopt.Postaraj się ubić tę pianę Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość MalinowaDroga Napisano Styczeń 7, 2013 Polecam sprawdzony i niezawodny przepis. Biszkopt jeszcze nigdy mi sie opadł: http://www.figaimak.pl/2013/01/sprawdzony-przepis-na-biszkopt.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość czarnamamnamalinowa Napisano Styczeń 7, 2013 koooorwa!!!!! kolejna spamerka :-O Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach