Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czyczyczyczy?

Czy są tutaj kobiety samotnie wychowujące dzieci?

Polecane posty

Gość czyczyczyczy?

Jesteście po rozwodzie może albo zaszłyście w ciąże jako panna i tatuś sobie poszedł do innej w okresie ciąży? są takie kobiety? bo mam kilka pytań :)

Gość vghhgcnch
słucham

Gość czyczyczyczy?
do której grupy nalezysz? rozwódka czy dziecko ze związku pozamałżenskiego ? Chodzi mi o alimenty ...

Gość vghhgcnch
nie dostaję alimentów, nie pomogę

Gość kocham szalenie
a o co chodzi dokładniej? moja mama nas sama wychowywała, miałyśmy alimenty zasądzone od ojca

Gość czyczyczyczy?
zastanawiam się nad alimentami na czas ciazy i potem chce wziąść od niego alimenty. Na okres ciazy wiem,że musze mieć rachunki- pytanie czy muszą to byc faktury imienne czy zwykły paragon wystraczy?

Gość pracuję w mopsie
Może mogę w czymś pomóc?

a ja nie wiem, czy jeśli jestes panną dostaniesz alimenty na czas ciąży-nie jest ustalone wtedy, że dziecko jest jego, chyba że sam się przyzna, co do sytuacji przy rozwodzie jeśli było z orzeczeniem o winie i wyszło, że twoja wina to też nie wiem czy dostaniesz bo może zasugerować, że go zdradziłaś. Jak jest nie wiem-to są moje domysły.

Gość pracuję w mopsie
Faktury imienne. i na ostatnie 3 miesiące ciąży tylko możesz dostać. wcześniej jedynie w wyjątkowych przypadkach kiedy musisz ponieść jakieś dodatkowe koszty leczenia. pracujesz gdzieś? z czego się utrzymujesz?

Gość czyczyczyczy?
do pracuję w MOPSIE dzięki ale z MOPS'u mi nic nie przysługuje ;)

Gość pracuję w mopsie
Qochanie to skoro nie wiesz,to po co piszesz????!!! Należą ci się alimenty na 12 ostatnich tygodni ciąży. wcześniej tak jak wyżej, bez względu na to czy związek formalny czy nie.

Gość czyczyczyczy?
te faktury imienne mnie trochę zasmuciły bo mój gin wystawić mi może jedynie paragon. Nie pracuje, wróciłam z zagranicy jestem zarejestrowana jako bezrobotna,żyję z oszczędności no i reszta to rodzice. Co do ojcostwa - za składanie fałszywych zeznań grozi kara ;) będzie się tego bał więc się przyzna ze to jego.

Gość pracuję w mopsie
Ale ja piszę jak wygląda sprawa alimentów wedle k.r.o. musisz mieć udowodnione dodatkowe wydatki na lekarzy. No i jeszcze wtedy dochodzi argument czemu prywatnie a nie na nfz.

Gość czyczyczyczy?
póki co zbieram same rachunki od lekarzy, za badania, za leki itp. Za ciuchy i rzeczy dla dziecka tez prawda? Jak to potem z alimentami normalnymi będzie wyglądać? Chce go pozbawić praw rodzicielskich i wtedy dziecko będzie mieć moje nazwisko ? Czy jego rodzice nie będą wtedy mieli nic do dziecka jak pozbędę go praw rodzicielskich ? własciwie na tym mi najbardzej zalezy zeby nie mieli roszczen co do wnuka bo to chorzy ludzie.

Gość kocham szalenie
Do postępowania sądowego wystarczą paragony. Jeżeli ojcostwo mężczyzny, który nie jest mężem matki, nie zostało ustalone, zarówno dziecko, jak i matka mogą dochodzić roszczeń majątkowych związanych z ojcostwem tylko jednocześnie z dochodzeniem ustalenia ojcostwa. Czyli składasz wniosek o ustalenie ojcostwa i o alimenty - żeby dziecko mogło mieć świadczenia później. Teraz możesz ubiegać się od ojca dziecka sumy odpowiadającej kosztom utrzymania kobiety przez 3 miesiące w okresie porodu oraz kosztom utrzymania dziecka również w okresie 3 miesięcy po urodzeniu. Tutaj wystarczy uwiarygodnienie, że wskazany przez matkę dziecka mężczyzna jest ojcem dziecka.

w momencie kiedy nie byliście małżeństwem on nie składa fałszywych zeznań mówiąc, że nie ma pewności, że dziecko jest jego. W momencie gdy sąd zasądzi test na ojcostwo z tego co słyszałam to płaci za ten test jeśli wyjdzie pozytywny. Powiem tak-najlepiej nie pytaj na kefeterii tylko na forum prawnym:) tam odpowiadają osoby, które są w temacie na bierząco :) http://forumprawne.org/

Gość czyczyczyczy?
to trzeba się tłumaczyć dlaczego prywatnie a nie na NFZ? no jak mam jednego i tego samego lekarza tylko prywatnie i od 10 lat to wiadomo ze mam zaufanie do niego i znam tylko jego, chore to już jest :(

Gość pracuję w mopsie
Za fałszywe zeznania grozi 3lata więzienia. co do paragonu-pewnie pan doktor nie jest płatnikiem vat? może wystawić na druku imienny rachunek. ewentualnie możesz dostarczyć kartę pacjenta (ksero pośw. za zgodność) tą którą prowadzi w gabinecie plus rachunki i powinni uznać.

Gość kocham szalenie
qochanie911102 - po co opisywać swoje wyobrażenia? jak nie wiesz, nie gdybaj

Gość czyczyczyczy?
okey dzięki Wam, chyba i tak najlepiej jak pójde do MOPS'u tam przyjmuje prawnik i on na pewno będzie w tym zorientowany do pracuje w MOPSI'e dzieki bardzo mi pomogłaś :)

Gość pracuję w mopsie
Jeśli idzie o alimenty na dziecko to rachunki wystarczą,jeśli o pieniądze dla matki to na ogół sędziowie chcą imiennych rachunków,a w zasadzie to adw. tatusia o to wnosi,podobnie jak i porusza kwestię odpłatnej opieki że nie jest ona konieczna,a więc czemu on ma za to płacić. ja opisuję jak to wygląda w praktyce bo wiele z takich kobiet jest pod naszą opieką,załatwiamy w pcpr wizyty za darmo u adw.

Gość kocham szalenie
w wielu miastach są darmowe poradnie w miastach, gdzie są uczelnie z kierunkiem prawo są darmowe uniwersyteckie poradnie nie mieszaj MOPS'u z sądem MOPS wypłaca Ci pieniądze gdy ojciec dziecka się nie kwapi i gdy spełnione są dodatkowe warunki, jak np. progi dochodowe, odpowiednia dokumentacja itp. na tym aż tak się nie znam do postępowania sądowego nie są Ci w ogóle potrzebne niektóre dokumenty wymagane przez MOPS i Twój dochód ma znaczenie przy ustalaniu wysokości alimentów, ale nigdy nie pozbawi Cię takiego uprawnienia, gdy Ty zarabiasz dużo, a ojciec dziecka mało ważne są zarobki ojca dziecka, jego stan majątkowy, Twoje zarobki i potrzeby dziecka to są wyznaczniki wysokości alimentów

Gość pracuję w mopsie
A to fajnie że u was pracuje adw w mopsie. u nas za biedna gmina i ja teraz siedzę w aucie pod pcpr bo właśnie w podobnej sprawie dziewczynę przywiozłam do adw i stukam z telefonu dla zabicia czasu.

Gość pracuję w mopsie
Kocham szalenie ale mops poza pomocą finansową udziela też innej-np prawnej, pomagamy w przygotowaniu wniosków o alimenty. także nie do wszystkich rzeczy potrzebne są niskie dochody. pracownik opieki społecznej ma obowiązek pomóc każdej osobie która znalazła się w ciężkiej sytuacji życiowej-choćby poprzez zapisanie na wizytę do psychologa. także w sprawach sądowych pomagamy,kierujemy do rodik zanim sprawa trafi do sądu i wtedy idzie psię już z opinią psychologa do sądu. co do praw-nawet jeśli ojca dziecka pozbawisz prawa do opieki to go to nie zwolni z obowiązku alimentacyjnego.

Gość czyczyczyczy?
no własnie szkoda ze niektórzy nie umieją czytać ze zrozumieniem. U mnie w MOPS'i pracuje i prawnik i psycholog można skorzystać z porady bezpłatnej u nich i nawet pomagają pisma pisać. Nie chce i tez nie "zasługuję' na pomoc z MOPS ze względu na to,że mieszkam póki co z rodzicami a ich dochód jest zadowalający do pracuje w mopsie a powiedz mi czy spotkałaś się może z tym,że ojciec nie stawia sie na rozprawy w sprawach alimentacyjnych? co wtedy ?

jak juz sie dziecko urodzi , przy wypisie aktu urodzenia, gdy bedzie tam z toba ojciec dziecka, mozesz wpisac dziecku tylko swoje nazwisko, szczegolnie gdy nie macie slubu. Ojciec uznaje dziecko, jest wpisany,jako ojciec dziecka , ale nazwisko mozesz dac tylko swoje. Jesli jest to dziecko pozamalzenskie, czyli nie macie slubu , jestes nadal panna, mozesz zlozyc pozew o alimenty juz jak urodzi sie dziecko, i tak jak ci pisali wczesniej, na ostatnie 3 miesiace ciazy. Czy dziecko nosi nazwisko ojca czy nie , nie jest takie wazne w sadzie, ale wazne jest aby ojciec dziecka je uznal i byl z toba przy rejestrowaniu dziecka w urzedzie.