Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 21gru2012

UMOWA NA CZAS OKRESLONY, ZWOLNIENIE LEKARSKIE. POMOZCIE

Polecane posty

Gość 21gru2012

jutro konczy mi sie umowa o prace. mysle ze nie zostanie przedluzona. chciala bym skorzystac ze zwolnienia lekarskiego (do czasu opuki sie nie podlecze). jak to ma wygladac czy jutro jak uslysze, ze umowa nie zostaje przedluzona mam dac to zwolnienie (dzis wybieram sie do lekarza) czy lepiej zlozyc bezposrednio w ZUS-ie?

Gość zazaa
do pracodawcy -on przekaże zwolnienie wraz z dokumentacją do ZUS.

Gość w ogromnym przelocie XV
Jeżeli jutro nie stawisz się w pracy to zwolnienie musisz dostarczyć pracodawcy.

Gość 21gru2012
w pracy zamierzam sie stawic. ale czy to zwolnienie mam wreczyc pracodawcy przed tym jak mi powie ze nie przedluza umowy czy po tym/ ma to jakies znaczenie? mam czegos nie podpisywac,podpisywac? nigdy nie bylam w takiej sytuacji? nie chce stracic mozliwosci pobycia na platnym zwolnieniu (oczywiscie tylko do chwili wyleczenia)

Albo jesteś zdolna do pracy i do niej przychodzisz i pracujesz. Albo jesteś niezdolna. 🖐️

Gość 21gru2012
moje zdrowie wymaga reperacji ale na zabiegi mogla bym chodzic po pracy. ale w zwiazku z tym, ze umowa nie zostanie przedluzona chce przebywac na platnym zwolnieniu i sie wyleczyc

Gość 29,5
jeszcze 2 tyg od zakonczenia umowy mozesz isc na zwolnienie platne. tylko zwolnienie do ZUSu zanosisz

Gość jak to sie stawisz do pracy
ze zwolnieniem lekarskim w ręku??????

Gość 21gru2012
wiesz nie kazde zsolnienie nakazuje lezec w lozku. ja cierpie na bol kregoslupa, wiec wygrzewanie sie w domu ma tu male znaczenie

Wykonywanie pracy w czasie zwolnienia lekarskiego może być kwalifikowane jako naruszenie podstawowych obowiązków pracowniczych wówczas, gdy pracownik swoim zachowaniem przekreśla cele zwolnienia lekarskiego jak najszybszy powrót do zdrowia i odzyskanie zdolności do wykonywania pracy, przez co narusza interes pracodawcy polegający na gotowości pracownika do świadczenia pracy (na możliwości korzystania z pracy w pełni sprawnego fizycznie i psychicznie pracownika). Wyrok Sądu Najwyższego z 11 czerwca 2003 r., sygn. akt I PK 208/02

Czy można dopuścić do pracy pracownika rezygnującego z wykorzystywania zwolnienia lekarskiego? Pracownik stawił się do pracy w ostatnim dniu zwolnienia chorobowego. Chce napisać oświadczenie o rezygnacji ze zwolnienia w tym dniu i przystąpić do wykonywania pracy. Czy mogę zgodzić się na takie rozwiązanie? RADA W tej sytuacji nie wolno Pani dopuścić pracownika do pracy. UZASADNIENIE Zwolnienie lekarskie na okres, na który jest wystawione, przerywa ważność orzeczenia lekarskiego stwierdzającego brak przeciwwskazań do podjęcia pracy. W dniu, o którym mowa w pytaniu, pracownik nie dysponuje więc ważnym orzeczeniem lekarskim stwierdzającym brak przeciwwskazań do pracy na określonym stanowisku. Przepisy jednoznacznie stwierdzają, że pracodawca nie ma prawa dopuścić do pracy pracownika bez takiego aktualnego orzeczenia lekarskiego, a na ten dzień niewątpliwie nie jest ono aktualne. Chęci do pracy pracownika i jego ewentualne dobre samopoczucie nie mają tu znaczenia. Strony stosunku pracy muszą się w takim przypadku zastosować do decyzji lekarskiej. Jak orzekł Sąd Najwyższy w wyroku z 16 listopada 2000 r. (I PKN 44/00, OSNP 2002/10/239), podjęcie przez pracownika niezdolnego do pracy wskutek choroby czynności zarobkowych sprzecznych ze wskazaniami lekarskimi nie jest wykonywaniem obowiązku troski o dobro zakładu pracy nawet wtedy, gdy pracodawca bez swojej wiedzy i zgody uzyskał przy okazji korzyść majątkową. Przejawem troski pracownika niezdolnego do pracy wskutek choroby o dobro zakładu pracy jest stosowanie się do wskazań lekarskich i powstrzymywanie się od wykonywania czynności mogących przedłużyć jego nieobecność w pracy (art. 211 pkt 5 Kodeksu pracy w związku z art. 100 2 pkt 3 Kodeksu pracy). Ewentualne oświadczenie pracownika o rezygnacji tego dnia ze zwolnienia lekarskiego nie ma dla Państwa żadnego znaczenia, gdyż w tej sytuacji na pracodawcy spoczywa bezwzględny obowiązek niedopuszczenia pracownika do pracy. Złamanie takiego zakazu mogłoby być nie tylko naruszeniem przepisów prawa pracy. Jeżeli np. pracownik byłby zakaźnie chory, mogłoby to narazić zarówno jego, jak i pracodawcę na odpowiedzialność karną. Zagrożenie Osoba, która sprowadza niebezpieczeństwo dla życia lub zdrowia wielu osób, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do 8 lat. Kara za nieumyślne sprowadzenie takiego niebezpieczeństwa jest ograniczona do maksymalnego pozbawienia wolności przez okres 3 lat. Powyższe ograniczenie nie dotyczy jednak sytuacji, gdy następstwem tego czynu jest śmierć człowieka lub ciężki uszczerbek na zdrowiu wielu osób. art. 229 4 Kodeksu pracy, art. 165 1 pkt 1, 2, 4 Kodeksu karnego.

Gość 21gru2012
wiesz musztardo liczylam na porade "zyciową" a nie wklejenie paragrafu z kodeksu.

Gość 21gru2012
wobec tego zapytam inaczej: jak w takiej sytuacjito rozegrac aby nie stracic mozliwosci przebywania na platnym zwolnieniu- podkreslam tylko do chwili wyleczenia. jutro konczy sie umowa, raczej nie zostanie przedluzona. czy tak jam pisze 29,5 zwolnienie zaniesc do zusu w przeciagu 2 tyg czy lepiej wreczyc je pracodawcy ostatniego dnia?

Gość choruję od 13 lat
powiem tak Jesli jestes w 100% pewna ze nie bedziesz miała nowej umowy to nie idz jutro do pracy tylko zadzwoń ze masz l4 i przeslesz poczta lub ktos bliski je doniesie (albo może donieść jutro od razu cie usprawiedliwiając) Natomiast zawsze jest takie prawdopodobieństwo ze może dostałabyś nowa umowe gdyby nie to ze przyleciałaś sobie z tym l4 w kulki;) Jesli l4, nie pokazuj sie w pracy!!!! Nawet jesli masz "2jke" na druku

Jeżeli będziesz miała zwolnienie, to nie idziesz do pracy. Musisz dostarczyć zwolnienie w ciągu 7 dni swojemu pracodawcy, bo jeszcze tego dnia Jesteś przecież zatrudniona. To jest naprawdę takie trudne?

Gość 21gru2012
no wlasnie nie jestem pewna, byc moze umowe mi przedluza i wtedy leczyla bym sie po pracy (zabiegi wieczorne). co radzicie z tym zwolnieniem?

Idziesz do pracy, dwie godziny przed końcem bierzesz urlop na żądanie z powodu bólu kręgosłupa, idziesz do lekarza, dostajesz zwolnienie, w ciągu 7 dni donosisz/dosyłasz.

Gość 21gru2012
a jesli info o tym, ze mi nie przedluzaja dostane po po pracy tzn szef poprosi abym zostala chwile po godzinach? to nici z urlopu na zadanie

W przelocie>>> co Ty za bzdury wypisujesz. Dziewczyna składa podanie o urlop na żądanie dwie godziny przed zakończeniem pracy, a nie dostaje informacji o przedłużeniu umowy, czyli de facto koniec, adieu, gudbaj.

Gość Daga27
witajcie. mam pytanie nie przedłużyli mi umowy własnie z powodu l4 i trwa ono do konca tygodnia czyli do 4 grudnia a umowa mi sie skonczyła 30listopada. wiec jesli chce nadal ciągnąć l4 to do kogo ja mam zanieść do byłego pracodawcy czy do zusu? 1 raz w takiej sytuacji jestem wiec proszę jak najprościej.