Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość euzebja

jak upiec schab ze śliwką? pierwszy raz robię

Polecane posty

Gość euzebja

mam kawał schabu, jakieś 1,3 kg, suszone śliwki ok. 15 sztuk.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Olka z Kitką....
schabik do marynaty (najlepiej Staropolska KAMISA ;)) na noc potem rozkrawasz, namoczone sliwki do srodka, zawijasz i pieczesz może byc w rekawie albo w folii aluminiowej Ps - przepis autorski, daj znac czy smakowało :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość martynikaaaa
Ja nie lubię gotowych marynat dlatego sama mieszam przyprawy: Sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany, kminek-. Można też dołożyć innych według uznania-zależnie jaki smak preferujesz. Później hojnie smaruję tym schab i do lodówki. Im dłużej tym lepiej. Śliwki moczę ok 1h albo w wodzie albo w bialym winie. Po wyciągnięciu mięsa z lodówki drążę w nim przelot przez całą długość. I wkładam w powstały otwór śliwki. Owijam sznurkiem i zawijam w rękaw. Piekę w temp. 150 stopni ok 1,5h. Trzeba uważać z pieczeniem bo jeśli za długo posiedzi w piekarniku to wyjdzie suchy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hytjhnthjng
Nie wiedzialam , że kafe cenzuruje tez wyraz hojnie-którego synonimami są szczodrze, dużo:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość euzebja
a jak mam zrobic dziure w schabie? zeby sliwek wepchnac.\i ile ich tam napchac?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość martynikaaaa
Środek można rozciać długim cienkim nożem. Ja później poprawiam ostrzałką do noży, bo akurat mam na rączce długą o walcowatym kształcie. Ale równie dobrze może to byc część chwytajaca łyżki itp. A co do ilości śliwek. to zalezy od wieklości i grubości schabu. Upychaj na ścisk i sama zobaczysz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Swojskie Specjaly
Wątpie aby w jednej porcji kotletu schabowego zmieściła sie cała śliwka,jeżeli juz to połowa i do smaku bedzie to jak najbardziej optymalne. To oczywiście kwestia gustu i każdemu posmakuje co innego. http://swojskiespecjaly.pl/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×