Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość kasieeka

Zdrowe tłuszcze BioEfa polepszają wzrok.

Polecane posty

Gość kasieeka

AMD (ang. age-related macular degeneration), czyli zwyrodnienie plamki żółtej, związane z wiekiem, spowodowane jest nieprawidłowym wzrostem naczyń krwionośnych pod siatkówką lub uszkodzeniami światłoczulych komórek w obrębie samej siatkówki. W obu przypadkach może dojść do poważnego uszkodzenia wzroku. Nawet u 1,7 mln Amerykanów mogło dojść do znacznej utraty wzroku, właśnie z powodu AMD, które jest obecnie główną przyczyną ślepoty u osób starszych. Naukowcy przeprowadzili badanie, podczas którego 38 022 kobiet w wieku od 45 lat wzwyż poproszono o wypełnienie kwestionariuszy dotyczących szczegółów ich diety. Po 10 latach u 235 z nich doszło do zwyrodnienia plamki na tyle poważnego, że stało się ono przyczyną znacznej utraty wzroku. Analiza badań wskazuje, że ryzyko rozwoju AMD u kobiet, których dieta jest bogata w kwas dokozaheksaenowy DHA, było o 38% niższe w stosunku do kobiet, które spożywały małe ilości tego kwasu tłuszczowego. Z kolei spożywanie dużych ilości kwasu eikozapentaenowego EPA zmniejszało prawdopodobieństwo AMD o 34% w porównaniu z dietami ubogimi w ten składnik. National Eye Institute donosi o wynikach badań na grupie ponad 32 000 kobiet. Te, które spożywały małe ilości tłuszczów omega- 3, a zwiększone ilości tłuszczu nasyconego (proporcje 1:15), znacznie szybciej miały problem ze wzrokiem i kłopoty z syndromem suchego oka, w porównaniu do drugiej grupy, która spożywała tłuszcze omega-3 w zwiększonej ilości (proporcje 1:4). Badania zespołu badawczego Szpitala Bostons Children mają na celu zbadanie wpływów kwasów omega-3 na zapobieganie retinopatii, częstej i poważnej chorobie oczu. Zespół dr Lois Smith potwierdził, że kwasy omega-3 gromadzą się w oku, chroniąc naczynia krwionośne, zmniejszając podatność oczu na stany zapalne. Ponadto ogromnymi zaletami kuracji kwasami omega-3 jest po pierwsze to, że jest ona kilkadziesiąt razy tańsza niż kuracje lekami używanymi do tej pory. Tylko w mózgu koncentracja omega 3 jest większa niż w oku. dlatego dostateczne zaopatrzenie organizmu w kwasy tłuszczowe omega 3 jest nieodzowne dla wykształcenia dobrego wzroku i zdrowych oczu. Najczęstszą przyczyną utraty wzroku z wiekiem jest degradacja centralnego pola widzenia w siatkówce. Australijscy naukowcy szukali wyjaśnienia tego fenomenu w pożywieniu i na podstawie swoich badań doszli do wniosku, że nawet jeden posiłek z ryb na tydzień może się przyczynić do znacznego obniżenia degradacji pola widzenia. Kwasy tłuszczowe omega 3 są w stanie polepszyć ukrwienie nerwu wzrokowego i uchronić dotkniętą osobę przed utratą wzroku. Magazyn Ophtalmology donosi: Toksyczna molekuła, która normalnie akumuluje się w oku ludzi z pogarszającym się wzrokiem, nie tworzy się podczas przyjmowania odpowiednich dawek zdrowego tłuszczu omega-3 o nazwie DHA!. źródło: http://www.transferfactor.info.pl/ http://www.facebook.com/TransferFactorInfoPl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×