Gość kasieeka Napisano Grudzień 20, 2012 AMD (ang. age-related macular degeneration), czyli zwyrodnienie plamki żółtej, związane z wiekiem, spowodowane jest nieprawidłowym wzrostem naczyń krwionośnych pod siatkówką lub uszkodzeniami światłoczulych komórek w obrębie samej siatkówki. W obu przypadkach może dojść do poważnego uszkodzenia wzroku. Nawet u 1,7 mln Amerykanów mogło dojść do znacznej utraty wzroku, właśnie z powodu AMD, które jest obecnie główną przyczyną ślepoty u osób starszych. Naukowcy przeprowadzili badanie, podczas którego 38 022 kobiet w wieku od 45 lat wzwyż poproszono o wypełnienie kwestionariuszy dotyczących szczegółów ich diety. Po 10 latach u 235 z nich doszło do zwyrodnienia plamki na tyle poważnego, że stało się ono przyczyną znacznej utraty wzroku. Analiza badań wskazuje, że ryzyko rozwoju AMD u kobiet, których dieta jest bogata w kwas dokozaheksaenowy DHA, było o 38% niższe w stosunku do kobiet, które spożywały małe ilości tego kwasu tłuszczowego. Z kolei spożywanie dużych ilości kwasu eikozapentaenowego EPA zmniejszało prawdopodobieństwo AMD o 34% w porównaniu z dietami ubogimi w ten składnik. National Eye Institute donosi o wynikach badań na grupie ponad 32 000 kobiet. Te, które spożywały małe ilości tłuszczów omega- 3, a zwiększone ilości tłuszczu nasyconego (proporcje 1:15), znacznie szybciej miały problem ze wzrokiem i kłopoty z syndromem suchego oka, w porównaniu do drugiej grupy, która spożywała tłuszcze omega-3 w zwiększonej ilości (proporcje 1:4). Badania zespołu badawczego Szpitala Bostons Children mają na celu zbadanie wpływów kwasów omega-3 na zapobieganie retinopatii, częstej i poważnej chorobie oczu. Zespół dr Lois Smith potwierdził, że kwasy omega-3 gromadzą się w oku, chroniąc naczynia krwionośne, zmniejszając podatność oczu na stany zapalne. Ponadto ogromnymi zaletami kuracji kwasami omega-3 jest po pierwsze to, że jest ona kilkadziesiąt razy tańsza niż kuracje lekami używanymi do tej pory. Tylko w mózgu koncentracja omega 3 jest większa niż w oku. dlatego dostateczne zaopatrzenie organizmu w kwasy tłuszczowe omega 3 jest nieodzowne dla wykształcenia dobrego wzroku i zdrowych oczu. Najczęstszą przyczyną utraty wzroku z wiekiem jest degradacja centralnego pola widzenia w siatkówce. Australijscy naukowcy szukali wyjaśnienia tego fenomenu w pożywieniu i na podstawie swoich badań doszli do wniosku, że nawet jeden posiłek z ryb na tydzień może się przyczynić do znacznego obniżenia degradacji pola widzenia. Kwasy tłuszczowe omega 3 są w stanie polepszyć ukrwienie nerwu wzrokowego i uchronić dotkniętą osobę przed utratą wzroku. Magazyn Ophtalmology donosi: Toksyczna molekuła, która normalnie akumuluje się w oku ludzi z pogarszającym się wzrokiem, nie tworzy się podczas przyjmowania odpowiednich dawek zdrowego tłuszczu omega-3 o nazwie DHA!. źródło: http://www.transferfactor.info.pl/ http://www.facebook.com/TransferFactorInfoPl Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach