Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jacque

Most protetyczny - opinie

Polecane posty

Gość jacque

Hej, Ma ktoś z Was albo z Waszch znajomych most protetyczny? Jakie są wady i zalety mostu? Boje się troche piłowania zębow. Z drugiej strony nie mam kasy na implanty, a most bez szlifowania niestety nie wchodzi w rachubę (brak 2 tylnich zębów obok siebie).

Gość ererrttrtty
a czemu chcesz sobie zrobic most? o co w tym chodzi?

Gość ererrttrtty
a nie lepiej zrobic protezke i zbierac na implanty? zamiast pilowac zdrowe zeby

Gość jacque
most cyrkonowy to 1700 zl za punkt. czyli u mnie = 6800 zl. juz lepiej implant wtedy. moze i lepiej zbierac. sama nei wiem.

Gość prudencja
U mnie most cyrkonowy 1000zł. za punkt ale też bym zbierała na implanty,pośpiech wskazany ze wzgl. na zanikanie kości,może kredyt?

Gość jacque
nie bede brała kredytu. nie mam takiej mozliwości. poza tym, jak przeglądałam ostatnio kredyty, to się za głowe złapałam. porzyczając 15 tys. oddaje się 23 tys. to taki przykład.

Gość zacznijmy od tego
że nie zawsze implant sie przyjmie, często implantu nie da się zastosować przez osiadanie kości (czy jakoś tak). Ja zdecydowałem się na most z 2 powodów: koszt i ryzyko, że implant nie przyjmie się. Jeden z zębów, na którym ten most będzie już jest martwy i nie wybielił się. Zęby pod most leczy się kanałowo i czymś tam (nie pamiętam nazwy) wypełnia. jak zeby, na których ma most sie trzymac zostały odpowiednio przeleczone kanałowo to nie będzie problemu.

Gość jacque
moje zęby obok są żywe, że się tak wyrażę ;) poza tym przecież nawet martwy ząb po ok 10 latach moze się odezwac. co wtedy z Twoim mostem?

Gość prudencja
No tak to jest.To albo zbierać na implanty na protezce,albo zrobić porządny most,jeśli będzie Cię kiedyś stać na implanty to można je zrobić ściągajac most, a te dwa opiłowane zęby pod koronki cyrkonowe. Most w tym wypadku chroni przed utratą kości i możesz tak parę ładnych lat przeczekać zbierając na implanty.

Gość jacque
tylko pytanie moje co z zębami obok na most? jak by były martwe to ok. ale moje są żywe, to raz, a dwa co będzie jak zaczną boleć? zrobi się jakaś próchnica? czy w ogóle jest to możliwe?

Gość zacznijmy od tego
jacque, zęby pod koronkę/most są "uśmiercane" i czymś (jak pisałem nie pamietam czym) wypełniane. Skoro są zdrowe i żywe to nie powinno sie z nimi nic dziać. Jak były leczone, bo nie były zdrowe to jest ryzyko. Implant to nadal ryzyki, ale oczywiście juz nie tak duże jak kiedyś, kilka lat temu. Lekarz zrobi Ci RTG i powie czy będzie w co implant "wmontować". U mnie nie za bardzo było w co i musiałbym iść na jakieś odbudowywanie kości

Gość jacque
dzięki za odpowiedź.

Gość prudencja
Zacznijmy od tego,że są dwie szkoły szlifowania zębów pod most: żywe lub przeleczone kanałowo,moim zdaniem ta druga wersja jest rozsądniejsza i tu jest problem bo szkoda Twoich zdrowych zębów. A w ogóle gdybanie o implantach trzeba zacząć od wizyty u dobrego impantologa tkzw. konsultacja, zrobi zdięcie komputerowe , a nie zwykłe rtg i on osądzi czy w ogóle masz warunki pod implanty.Możesz mieć przetokę, możesz już mieć zanik kości itp. w końcu z jakiegos powodu te zęby usunęłaś.

Gość bull shit shit ititititititit
Nie kazdy moze miec implanty ze wzgledu na gestosc kosci, wiecie o tym?

Gość jacque
wiem o tych kościach ;) konsultacje to ja zrobię dopiero po nowych roku, ale biorę taka ewentualność że implant jednak nie, i robię rozenzanie. chodzi mi głowie, o to żeby ktoś napisał coś o mostach.

ja mam most od czerwca i generalnie jestem bardzo zadowolona z niego :D

Gość prudencja
Wejdź na forum DENTONET tam znajdziesz opinie właścicieli mostów. Jedni zachwyceni, drudzy którym partacz jakiś robił, płaczą dniami i nocami,szczególnie gdy był to most górnych przednich zębów, pa pa.

Gość jacque
wiii a jak spiłowane zęby? miałaś je leczone kanałowo wczesniej? jaki koszt? prudencja- dzięki za namiar. wejdę i poczytam. pa!

Gość wtredsfrwr4ewrwerew
Brak zębów tylnych (6, 7) nie wymaga wykonania w ogóle żadnej protezy, bo zęby od 1-5 spełniają dobrze swoją rolę w funkcji żucia i badania kliniczne stwierdziły, że protezy nie poprawiają komfortu pacjenta podczas jedzenia, a estetyka nie jest tu przecież ważna

Gość wtredsfrwr4ewrwerew
Poza tym takie braki oskrzydlone powodują, że most będzie opierał się tylko na 1 zębie filarowym (5., ew 5 i 4) czyli będzie jednobrzeżny co powoduje nierównomierne rozłożenie sił i nadmierne obciążenie tych zębów filarowych

Gość Alicja323
Mosty protetyczne zazwyczaj sa wygodniejsze od zwykłych protez, lecz wszystko zależy od tego jak zostanie on wykonany. Potrzeba do tego protetyka który na prawdę zna się na swojej pracy. Ja taki most dla mamy zamawiałam w Laboratorium Pięknego Uśmiechu w Rzeszowie i mama jest bardzo zadowolona. Tutaj macie ich stronkę: http://lpustomatologia.pl/mosty-zebowe/

Gość gość
W temacie protetyki, implantologii i kanałowego, warto wybrać się do tego gabinetu http://stomatolog-ostroda-ilawa.pl. ja chodzę do tego dentysty w Ostródzie już od dawna, z resztą jak cała moja rodzina i naprawdę jesteśmy zadowoleni. Mają nowoczesny gabinet, a przede wszystkim doświadczenie i fach w ręku.

Gość gość
Potrzebny mi dobry specjalista . Mam problem ze starym mostem. Kogo możecie polecić? Proszę o pomoc.