Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Koneserka555555

samozatrudnienie w UK

Polecane posty

Gość Koneserka555555

Moze ktoś z was pracuje dla jakiejś firmy na swój rachunek w UK?...jak wtedy jest z ubezpieczeniem i innymi opłatami ,jakie sa wogóle te opłaty?ile odchodzi od pensji?czy to jest korzystniejsze niz umowa o pracę ?

czasem korzystniejsze, a czasem nie - pracownika etatowego trudniej jednak zwolnić, a samozatrudnionemu można nie dać zlecenia i szlus; płaci się NI raz na pół roku - coś koło 70f, przy rozliczeniu rocznym dopłaca się wyrównanie, na stronie HMRC poszukaj NI contributions - tam są dokładne procenty podatki płacisz jak wszyscy tylko rozliczasz się sama lub z pomoca księgowego, trochę rzeczy sobie można odliczyć, w zależności od tego gdzie i na czym wykonujesz działalność - tutaj na pewnym poziomie zarobków jest to korzystne;

Gość rgegeg
NIC wychodza ok 2,5f, mozesz placic miesiecznie, kwartalnie, polrocznie lub rocznie. Możesz równiesz zlozyc wniosek o Small Earning Exemption i wtedy nie placisz nic (dochod nie moze przekroczyc cos ok 4000f) podatek oczywiscie 20 procent od kwoty przekraczajacaej kwote wolna od podatku, w tym roku jest to 8105f mozesz sobie odliczyc koszta transportu, rozmowy telefoniczne, internet (tylko jakis procent), wydatki na narzedzia, na ksiegowego (osobiscie polecalabym raczej samemu sie tym zajac), mozesz odliczyc rowniesz czesc czynszu jesli w jakims pomieszczeniu trzymasz narzedzia potrzebne do pracy itd SE jest tez pomocne przy uzyskaniu maternity allowance

Gość rgegeg
2,5f na tydzien nie dopisalo mi sie

jeśli masz ten Small Earnings Exeption to nie dostaniesz Maternity w razie co i czegoś tam jeszcze... z tego co wiem to już nie możesz składek płacić miesięcznie, ani kwartalnie - zmienili to

Gość bcbvb
z tym small earning exeptio to prawda co do MA a te drugiej inf nie znalazlam na stronie hmrc, jest ze mozna miesiecznie i polrocznie placic skladki

nie wiem, może jak masz Direct Debit to tak, ja płacę przekazem i min. jest pół roku - kiedyś płaciłam kwartalnie

Gość Koneserka555555
Dzięki za pomoc i info:)

Gość gość
Na stronie http://financialrepublic.co.uk/ masz namiar na biuro księgowe z którym współpracuję. Dobre ceny, nie naciągają na niepotrzebne wydatki, stałe ceny, nie było tak że po podpisaniu umowy po jakimś czasie zaczęli sobie podnosić stawki.