Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość purple rain purple rain

Czy dodajecie kiełbasę do bigosu?

Polecane posty

Gość purple rain purple rain

Bo moja mama się upiera, że się nie dodaje i będzie niedobry.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a co sie niby dodaje
jak nie kiełbase? kiełbasę daję miedzy innymi a tak to dorzucam upieczoną karkówke kawałek indyczka itp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jednym słowem mówiąc
Pewnie że dodaje się kiełbasę do bigosu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość purple rain purple rain
Moja mama niestety niezbyt umie gotować, ale i tak się upiera. Często staram się sama gotować, żeby zrobić coś smaczniejszego. Przepis na bigos znalazłam w internecie, bo ten jej mi nie smakuje :( No ale jest z kiełbasą, a ona twierdzi, że się nie dodaje i mam sobie sprawdzić w internecie "zasadę robienia bigosu", jak to powiedziała...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moja mama dodaje. Chociaż ja osobiście wolę z samym duszonym mięskiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zew ryczacej gesi
moja mama daje do bigosu wszystko co ma pod ręka nawet gęsinę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mozepomoge
moja mama też dodaje co ma pod ręką, nawet noworodka :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja daje zawsze kielbase,
boczek i mieso

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość j.w
Ja dodaję tyle, że taką swojską uwędzoną na wsi, bez żadnych dziwnych dodatków. Oprócz tego oczywiście mięso, boczek i smalec.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość purple rain purple rain
Dzięki za odpowiedzi, przynajmniej się upewniłam, że miałam rację :) I tak dodam i już z góry wiem, że mama powie, że niedobre, ale co tam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ojejciuuu
Smalec do bigosu,.o rany. Ja akurat skonczyłam gotować bigos,jutro postawię gotowac po raz drugi./ Na 2,5 kg kiszonej kapusty dodałam 2 marchewki,1 kg karkówki b/k,1 kg łopatki b/k,golonkę,1,5 kg kiełbasy jałowcowej,0,5 kg grzybów suszonych,40 dag śliwek suszonych,no i liscie laurowe,ziele ang.ziarna jałowca. Jakbym miała dodac jeszce smalec,to bysmy wszyscy biegunki tłuszczowej dostali.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jednym słowem mówiąc
Jestem starą gospodynią i dość często gotuję bigos. Powiem nieskromnie; moi goście mówią że jest wspaniały:D Czym starszy tym lepszy.Do bigosu dodaje różnego rodzaju mięsa, przesmażam kiełbasę również.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość purple rain purple rain
Możesz w takim razie podać przepis :) Chętnie się zasugeruję

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dengbfg
ja ostatnio spierniczyłem bigos dodajac kiełbase ... kto co lubi. ja odaje 0,5 boczku i 1 kg hmm zapomniałem schabu moze i deczko zeberek. tyle ze ja lubie zeby był bigos bardzo miesny. niektorzy jedze bigos mysliwski, kapusta w talerzu mieso w lesie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dengbfg
o łopatki nie schabu. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość prudencja
Bez kiełbasy,a nawet można dodac okrawki szynek czy przesmazony boczek, bigos jest nieważny. W dawnej Polsce gotowano bigos po świętach i dodawano wszystkie "resztki" mięsne i wędliny jakie zostały.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ojejciuuu
Bo kiełbasa ma byc dobrej jakosci,a nie jakas grilowa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dengbfg
ja dorzuciłem kiełbasy z górnej pułki zaplaciłem zania chyba 28 za kg. kto co lubi. dlamnie bigos smierdział po dodaniu kiełbasy. wole dodac zeberek czy cos. ostatnio jak robiłem to poszedłem na łatwizne i wrzuciłem cała golonke ... dobre ale ojebałem na poczatku golone i został sam bigos bez miesiwa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość plumplumplumps
najlepszy jest z kapusty mieszanej pół na pół i z prawdziwkami ja dodaję mrożone a do tego wszelkie możliwe gatunki mięsa i wędliny i jak się to przegryzie to jest mniam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wszyscy jesteśmy z małp465
Ale do bigosu właśnie dodaje się kiełbasę!!! ja zawsze dodaje..taka wędzoną....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pewnie, zwłaszcza wędzoną mięso oczywiście też moja zasada jest taka, żeby jak najwięcej różności tam "wrzepić" - grzyby różnego rodzaju (z własnego zbierania - prawdziw­ki, kozaki, podgrzybki, kurki i inne), pieczarki, śliwki, kiełbasa jałowcowa, zwyczajna, myśliwska, łopatka wieprzowa, karkówka, żeberka, boczek, cebula

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość plumplumplumps
grzyby wygwiazdkowało padnę :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wredniucha05
"niektorzy jedze bigos mysliwski, kapusta w talerzu mieso w lesie."" bigos myśliwski to KAPUSTA NA POLU, A MIĘSO W LESIE

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wifigdansk
pewnie,ze mozesz dodac,jesli tak uwazasz. powiedz mamie ze to ty robisz bigos i chcesz go zrobic po swojemu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mama i nie tylko..
troche kielbasy, boczku, karkowki, nawet kawalek wedzonego zeberka;) i wychodzi pyszny bigosik..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Bigos gotuję po świętach
W święta jest mnóstwo różnego rodzaju wędlin,zwykle zostaje.Wówczas wrzucam wszystko do jednego gara, dobrej jakości kiełbasę również i wychodzi bigos jak złoto.Zalewam winem,po odparowaniu, niebo w gębie.Golonki nie wrzucam do bigosu.Wole dolożyć do galaretki i zimne nóżki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ok to mam pare pytan. 1. jak robicie w piekarniku czy normalnie na gazie ? 2. ile czasu go tusicie ?? 3. czy kładniecie cos na spóg zeby sie nie przypalał.? 4. jak duzy ogien badz temp. w piekarniku. ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ojejciuuu
Ja wina nie dodaję,bo obawiam sie,ze jeżdzac autem ,przy kontroli na trzeźwość wyjdą jakies promile :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość plumplumplumps
mieszać trza na małym gazie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×