Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Tym razem to znowu ja!

Czy Jezus waszym zdaniem jest Bogiem, półbogiem czy człowiekiem ?

Polecane posty

oto moje wypociny w dyskusji na ten temat: xx [24.12.2012] 17:12 [zgłoś do usunięcia] Tym razem to znowu ja! ludzie!!! czy wy nigdy w żadne rpg nie graliscie ani nie czytaliscie ksiazek fantasy ? JEzus jest półbogiem!!!! jak herkules. ojciec bóg, matka człowiek. ma cechydzięki temu i boskie i ludzkie. nie ma takiej mocy jak bóg (choć ojciec pewnie moglby go takowymi obdarzyć ) ps.ciekawe co jezus dostal od ojca na 18tke xxx ale wracając do tematu. jezus mial cechu ludzkie - krwawił, był śmiertelny itd....ale jednoczesnie miał kilka ciekawych umiejętności, tzw mocy na dosc wysokim poziomie. Oceniłbym go na półboga wysokiej klasy , pod względem mocy coś jak w gandalf w świecie tolkiena. ewentulanie saruman. xxx [24.12.2012] 17:53 [zgłoś do usunięcia] Tym razem to znowu ja! boże narodzenie bo to skrót myślowy . można uznać że Jezus jest bogiem. ale technicznie rzecz biorąc, jeśli chce się być precyzyjnym to jezus jest półbogiem. najwyższym z półbogów. wynieziony przez ojca do rangi jego prawicy. więc razem rządzą jest jeszcze jeden byt posiadający boskie zdolności - duch święty...za jego pośrednictwem bóg komunikuje się ze światem ludzi. tez można uznać że to półbóg , tylko że powstały z polączneia boga i anioła. pół bóg pół anioł. jezus to pół bóg pół człowiek. proste to przecie. xxx zapraszam do dyskusji ...bo za godzine wyżerka , mam troche czasu na inteligentną, merytoryczną dyskusję z zacnymi użytkownikami tego jeszcze zacniejszego foruma.

ponadto pomaranczo...jakbys doczytała do konca o ten fragment: "zapraszam do dyskusji ...bo za godzine wyżerka , mam troche czasu na inteligentną, merytoryczną dyskusję z zacnymi użytkownikami tego jeszcze zacniejszego foruma." to byś wiedziałą że nie o tobie tu mowa....😴 ps.wesołych świąt:)

Gość bbngfdfsdfdfs
Jezus jest prawdziwym Bogiem i Człowiekiem.

cos mnie z kimś mylisz:D akurat na religie lubilem chodzić bo mialem spoko księdza a raczej zakonnika który nie prowadzil lekcji religii tylko bardziej religioznawstwo. bylo duuuzo o judaizmie, dokladnie stary testament, pozniej jakie kościoły z chrześcijańśtwa się wyodrębnily, o sektach...o sunnitach i szyitach...lekcja byla na ostatniej godzinie a sala pelna bo ciekawie opowiadał. to było w LO, z podstawówki nie paietam religii, jakas siostra cos smęciła chyba xxx

Gość świąteczna babeczka
nie chce mi się czytać, kiedyś straciłam na twój bełkot dobre 2 minuty... 2 minuty wycięte z życiorysu na rude gówno :)

Gość erttt
Jezus jest jedna z osób Trójjedynego Boga. Został posłany na ziemię w ciele człowieka i jako człowiek, aby odkupić przez swoja śmierc ludzkie grzechy. Wiec równoczesnie i Bóg i Człowiek.

Gość zew ryczacej gesi
to i tak dobrze bo dla świadków jehowy Jezus jest tylko aniołem czy półbóg ożywia ludzi nie tylko, Jezus czy półbóg chodzi po wodzie leczy ludzi nie ,tylko Jezus czy pułbog egzorcyzmuje ludzi nie .tylko Jezus czyli Jezus jest bogiem

półbóg? w mitologii dzieci majace ojca/matke boga i matke/ojca czlowieka mieli różne moce... xxx jezus nie był bogiem za zycia bo był śmiertelny aa bogowie są nieśmiertelni:P był półbogiem mowie wam:classic_cool:

Gość zew ryczacej gesi
ale zmartwychwstał

Gość zew ryczacej gesi
(1) Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga, i Bogiem było Słowo.A Słowo stało się ciałem i zamieszkało wśród nas. I oglądaliśmy Jego chwałę, chwałę, jaką Jednorodzony otrzymuje od Ojca, pełen łaski i prawdy.gdy zobaczył przechodzącego Jezusa, rzekł: Oto Baranek Boży. ewangelia jan muwi ze Jezus to słowa które wcieliło się w człowieka baranek to Jezus w apokalipsie czytamy zakryjcie nas przed obliczem Zasiadającego na tronie i przed gniewem Baranka, 17 bo nadszedł Wielki Dzień Jego gniewu, a któż zdoła się ostać?"

Gość gość
Jezus jest synem Bozym i umarl na krzyzu z ludzi aby zostali w dniu ostatecznym zbawieni