Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Blondysia

Ciąża a leki- bardzo ważne pytanie- pomóżcie.

Polecane posty

Gość Blondysia

Od razu piszę że pytam tutaj bo nie chce mi się iść specjalnie do lekarza żeby zadać mu jedno pytanie. No więc chcę w tym miesiącu zajść w ciążę, a biorę leki na nadciśnienie, których w ciąży nie wolno stosować, i w związku z tym mam pytanie, czy jak będzie juz po stosunku, po którym będzie możliwe zajście w ciążę to mam juz przestać brac te leki? Wie ktoś może? pomóżcie...

kochana...lekarz , lekarz i lekarz jeszcze raz...nikt nie zna twojego stanu zdrowia...stanu krążenia i serca...jak mamy Ci napisać żebyś leki odstawiła i za miesiąc zejdziesz albo dostaniesz wstrząsu lub wylewu....no pomyśl...

Gość zau
Od tego jest lekarz. W końcu to poważna sprawa żeby pytać na forum a nie specjalisty.

Gość Blondysia
lekarka mi mówiła że jak zajde w ciąże żeby odstaawić leki i wtedy dopiero bedziemy wiedzieć czy zacząć stosowwać dopegyt czy nie

Gość magdalenka008
nie traktuj forum w ten sposob , idz do lekarza naprawde , ale ja jako farmaceuta uwazam ze nie musisz odstawiac lekow na nadcisnienie ale musi to wszystko kontrolowac lekarz , dlatego udaj sie ;)

No to skoro już to skonsultowałaś to po co nas pytasz????......kazała odstawić jeśli zajdziesz...czyli po pozytywnym teście, ewentualnie becie...ale nie odstawiaj po stosunku zaraz np. bo to bez sensu....jak nie zajdziesz to znów zaczniesz brać/??Leków na nadcisnienie się w ten sposób nie stosuje bo więcej szkody narobisz...

Gość Blondysia
a skąd ja mam wiedzieć że akurat tego dnia zajdę w ciąże, odstawię leki i jak się będę źle czuła to co wtedy? wiem że mam do lekarza iść, ale chciałąm na początek was zapytać, bo niedługo idę do rodzinnego po receptę na leki na ciśnienie a jego nie zapytam czy mam po konkretnym stosunku odstawić leki.

Gość M.ajwdkmagtmbe
W tym miesiącu chce zajść w ciążę - hahahaha Ty czytałas może choć jeden topik staraczek? Jesteś wielką optymistką jeśli myślisz że za pierwszym razem Ci się uda. Myślę że najlepiej przestać brać jak już ciąża będzie potwierdzona bo co, teraz odstawisz a wajdziesz za pół roku na przykład? I tak jak wyżej, skonsultuj się z lekarzem.

Gość Blondysia
magdalenka no właśnie, ty jesteś farmaceutką, biorę polpril- to jego wiem że nie wolno go brać w ciąży, a jego jak nie biore to jest w miarę ok, nawet ostatnio lekarz zmniejszył mi dawkę jego, a drugi lek to bisocard, na jego ulotce nic nie pisze czy można czy nie, więc w razie czego polpril mogę odstawić ale bisocard i aspargin będe brać dopóki nie zrobię testu. magdalenka wiesz coś o stosowaniu bisocardu i asparginu?

Gość Blondysia
jejku to że piszę że chce w tym miesiącu zajśc to nie zxnaczy że napewnoi zajdę tylko że chcę się starać rozumiesz?!!! Nie łap mnie za słowa.

Gość Blondysia
up

Gość Blondysia
wielkie dzieki

Blondysia....aspargin to magnez i cynk...cynk nie jest wskazany w ciąży !!!! sam magnez owszem....nie wiemy nadal jakie masz problemy...jak wysokie nadciśnienie, jak długo leczysz....bisocard to betabloker...generalnie nie bierze się takiego leku.....ale nie znamy Twojej sytuacji zdrowotnej!!!! Lekarz będzie wiedział lepiej czy możesz odstawić czy nie bardzo..... Nota bene jestem farmaceutą ale już więcej nie doradzam bo koleżanka widzę woli te porady które są wygodniejsze a nie właściwsze:)

Leczylam sie na nadcisnienie lekarz kardiolog nie zmienil mi tabletek gdy powiedzialam ze staram sie o dziecko zaszlam w ciaze i stracilam dziecko t moglo byc przyczyna ale nie musialo zostalam juz na tabletkach ktore moze stosowac sie w ciazy zmianilam kardiologa odczekalismy pol roku szczesl;iwie zaszlam w ciaze i urodzilam zdrowe dziecko :) Koniecznie idz do lekarza i zmien tabletki na takie ktore mozna brac w ciazy najlepiej zrobic to 3 miesiace przed a wiadomo ze czesto od razu sie nie udaje wiec organizm bedzie mial wiecej czasu na przygotowanie sie!!! Powodzenia!!! Nie lekcewazcie tego!!!

tfuuuuuuuuuuu aspargin nie cynk tylko potas....przejęzyczenie bo przed chwilą jakaś mama o cynk pytała...w każdym razie nie wskazany....sam magnez tylko

przed zajsciem w ciaze i w ciazy bralam dopegyt oraz acard o ile pamietam do drugiego trymestru i jeszcze magnez pozniej mialam odstawic magnez i acard ...

Gość Najlepiej słuchaj mnie
Miałam podobny problem z depakine z tym że ciąża nie planowana. Lekarz powiedzial mi przy zapisywaniu tych leków na samym początku że w momencie planowania ciąży mam do niego przyjść on mi odstawi najpierw leki a potem będę mogła się starać. Najlepiej jeśli planujesz ciążę skonsultuj się że swoim ginekologiem i tym od problemów z ciśnieniem

Gość Najlepiej słuchaj mnie
A i nie czekaj w takim razie na test z moczu tylko tydzień przed planowana @ zrób beta HCG. Wtedy wiesz wcześniej. Bo mi np dopiero wyszła delikatna kreska w dniu @ a kilka dni wcześniej był negatywny

Gość brrrr brrrrrrrrrrrrrr
brałam Bisocard przez cały pierwszy miesiac ciąży bo nie wiedziałam że zaszłam. Potem bardzo się bałam o dziecko, ale lekarz mówił, że w pierwszych tygodniach zarodek jest chroniony i gdyby miało się coś stać to poroniłabym. Obecnie jestem w 7 miesiącu, serce dziecka i dziecko zdrowe choć wiadomo, że wszystko okaże się po porodzie

Gość do mamamłodego
podaj jakieś wiadomości źródłowe ze cynku czy potasu nie bierze się w ciąży a potem wypisuj pierdoły wyssane z palca !!! Zarówno cynk jak i potas się stosuje !! Cynk jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju płodu. Niedobór cynku w czasie ciąży powoduje odklejenie łożyska, przedwczesny poród oraz zaburzenia umysłowe dzieci - debilko ! Potas natomiast zapobiega skurczom które sa nagminne w ciązy ! Się skompromitowałaś !!

Moja droga a słyszałaś żeby ktoś aspargin zalecał w ciąży??????????????????????????????????/Bo w zdecydowanej większości zabraniają tego leku ponieważ dawki są nieodpowiednie!!!! Rozumiem że studia medyczne skończyłaś....i jak reszta konowałów podasz ciężarnej nawet relanium w sylwestra....z popiciem szampanem....