Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PotrzebującaPorady

Kto mi pomoże i udzieli odpowiedzi co robić!?

Polecane posty

Gość PotrzebującaPorady

Potrzebuje pomocy! Mój mąż pracował do 15 grudnia w pewnej firmie. Skonczyla sie umowa i koniec z pracą. Nie dostał jeszcze do dzis swiadectwa pracy by udac sie na kuruniówke do urzedu pracy. Mamy niespełna 2letnie dziecko ktore bylo ubezpieczone na męża przez jego miejsce pracy. Ja nie jestem w stanie ubezpieczyc syna gdyz sama jestem bezrobotną zarejestrowaną w PUPie. Co teraz zrobic by dziecko bylo gdzies ubezpieczone? Czy urząd pracy ubezpieczy syna na męża podczas kuruniówki? Prosze o rade!

Gość sakjbjdbkad
najlepiej w tej sytuacji zrobić sobie jeszcze 6 dzieci :-O nieodpowiedzialne gnoje!!!!!!!!!! :-O

Gość sakjbjdbkad
a bachor i tak jest ubezpieczony, każde dziecko jest ubezpieczone do 7 roku zycia

Gość Henryka druga.
co to jest kuruniówka? :-O

Gość resseta
skoro jesteś bezrobotna w Up to tam popytaj i chyba dziecko moze byc razem z toba ubezpieczone.

Gość gogollaaa
sakjbjdbkad,mowiac o dziecku ''bachor'' jestes zdrowo jebnieta

Gość resseta
aaaa do 15 stycznia jest jeszcze ubezpieczone razem z twoim mezem....

Gość PotrzebującaPorady
Ale jak jest ubezpieczone każde dziecko? Z czego?

Musisz zgłosić ubezpieczenie dziecka do w urzędzie pracy. Bez problemu będziesz mogła korzystać z usług medycznych w ramach kasy chorych. Istotne jest zaświadczenie z urzędu pracy świadczące o zgłoszeniu do ubezpieczeń (czasami w szpitalu, poradni chcą taki dokument)

1.Każda osoba bezrobotna ma obowiązek zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego członków rodziny, jeśli nie mają oni innego tytułu ubezpieczenia. 2. Świadectwo pracy wystawia się w ciągu 7 dni- skąd to opóźnienie?

Gość RóżowyBalon
Jak ja rejestrowałam sie w PUP'ie to babka pytała mnie czy mam jakieś osoby, na utrzymaniu. Ja jako że nie bardzo wiedziałam o co chodzi powiedziałam że nie a co jest zgodne z prawda. A tu chodziło czy mam dzieci do ubezpieczenia ze mną. Więc Twój mąż powinien to zgłosić albo Ty sie wybierz i zapytaj czy jest taka możliwość.

Gość PotrzebującaPorady
Ta firma jest popierniczona wiec nawet nie chce mi sie o tym gadac! Moj maż dostal umowe o prace dopiero po 2 miesiacach pracy tam.

Gość pytasz więc
odpowiadam Wszystkie dzieci nieubezpieczonych (bo niepracujących rodziców), są ubezpieczone z mocy ustawy zdrowotnej. To znaczy że jeśli zgłosisz się do przychodni czy szpitala z chorym dzieckiem, to maja obowiązek ustawowy zająć się leczeniem dziecka, przychodnie i szpitale wiedzą o tym jak sie rozlicza leczenie dziecka nieubezpieczonych rodziców (leczenie nieubezpieczonych dzieci finansuje się z budżetu ....dla rodziców jet więc bezpłatnie) Ty jako matka dziecka nie musisz się zajmować sprawami finansowania leczenia dziecka. Nie martw się wię brakiem ubezpieczenia dziecka, jeśli zachoruje to bezpłatnie otrzymasz swiadczenie zdrowotne w państwowej służbie zdrowia (przychodnie, szpitale, lekarz rodzinny itd.)

Gość PotrzebującaPorady
Pytasz wiec możesz troche jaśniej?

Jak jesteś zarejestrowana w UP to masz ubezpieczenie zapłacone i dziecko wraz z tobą, poproś o zaświadczenie w Urzędzie to je otrzymasz. Wstrętni są ludzie, którzy piszą komentarze typu 'zrób sobie kolejne dziecko". Nie chcesz pomóc, to nie udzielaj się w ogóle.

Gość PotrzebującaPorady
Dziękuje za pomoc i odpowiedzi

Gość szalona wariatka
idż do urzędu pracy i dopisz do swojego ubezpieczenia dziecko i męża - jest to zasrany obiowiązek państwa i nie czekaj nie wiadomo na co,

Gość PotrzebującaPorady
To teraz wiem już co zrobić by mój synek miał to ubezpieczenie

Gość szalona wariatka
ale jak mi powiedziała kiedys lekarka, to każde dziecko do 16 lat jest ubezpieczone przez państwo, bo mamy to zagwarantowane w prawach pacjenta - pewnie nawet można znależć odpowiednią ustawe, nie wiem nie szukałam. wiec nier daj sie wmanewrować, tylko walcz o swoje. A mąż niech idzie na pośredniak i powioe o tym świadectwie - na pewno mu poradzą co ma zrobić

Gość mamaaamaamaq28
ja jestem zarejestrowana jako bezrobotna i mam pod swoje ubezpieczenie podpieta córke.

Gość szalona wariatka
twój synek ma 2 latka? czy wiecej?

Gość PotrzebującaPorady
Synek za 2 miesiące będzie miał 2 latka

Gość 22:02 czwartek
ja ostatnio sie rejestrowalam i pytali mnie czy kogos razem ze mna ubezpieczyc. Wypisalam druczek, zeby ubezpieczyc corke, potrzebny bedzie pesel dziecka. Nie bedzie problemu z ubezpieczeniem dziecka

Gość hungara
tępa babo, każde dziecko jest ubezpieczone za darmo do 15 roku życia i takie cymbały maja dzieci w polsce gdyby leczyli dzieci tylko ubezpieczonych pracujących rodziców to połowę nie wpuscili by do szpitala

Gość szalona wariatka
potrzebująca nie przejmuj sie gadaniem tych ...inteligentów tutaj. życie jest różne- raz tak raz tak:) bywa róznie. jak potrzebujesz pomocy lub po prostu pogadać - pisz

1) Dla dzieci do 6 miesiąca nie wymagane jest potwierdzenie ubezpieczenia ani zgłoszenie do ubezpieczenia. Takie dziecko jest uprawnione do świadczeń bez tego. 2) Dla dzieci od 6 miesiąca do powstania obowiązku szkolnego (nie przebywającego w różnego rodzaju ośrodkach pomocy/domach dziecka/zakładach poprawczych) wymagane jest jedno z czworga: 1. posiadanie przez dziecko członka rodziny ubezpieczonego (bez potrzeby zgłaszania dziecka) - jeśli w takiej sytuacji placówka wymaga potwierdzenia ubezpieczenia, to wystarczy dowód, że członek bliskiej rodziny (rodzic, dziadek) jest ubezpieczony 2. zgłoszenie do ubezpieczenia przez rodzica lub prawnego opiekuna posiadającego ubezpieczenie 3. zgłoszenie przez ośrodek pomocy społecznej - czyli trzeba zgłosić dziecko do ubezpieczenia albo zgłosić do opieki społecznej fakt ciężkiej sytuacji materialnej, nie posiadania ubezpieczenia i braku możliwości ubezpieczenia siebie lub dziecka. Pomoc społeczna może odmówić (np. jak wywiad społeczny stwierdzi, że osoba nie ma ubezpieczenia, ale ma pieniądze) i wtedy trzeba nawiązać umowę o ubezpieczeniu z NFZ ubezpieczając siebie (i jednocześnie zgłaszając dziecko) lub samo dziecko. 3) Od powstania obowiązku szkolnego aż do 18 roku życia dziecko ubezpiecza szkoła. Podobnie z ośrodkami wyżej nadmienionymi. 4) Potem do 26 roku życia rodzic zgłasza do własnego ubezpieczenia uczące/studiujące dziecko 5) Po 26 roku do ubezpieczenia zgłasza szkoła/uczelnia, jeśli uprawnienie to przysługuje (dokładniejszych informacji trzeba w tekście ustawy szukać) 6) Dorosłego pracującego zgłasza pracodawca, można też samemu nawiązać umowę z NFZ i płacić składki. W szczególności: - jeśli dziecko przed obowiązkiem szkolnym ma ubezpieczonego członka rodziny (rodzica / dziadka) - nie trzeba go zgłaszać do ubezpieczenia. - jeśli dziecko przed obowiązkiem szkolnym nie ma ubezpieczonego członka rodziny to do ubezpieczenia zgłasza opiekun prawny lub pomoc społeczna lub jak ta ostatnia się nie zgodzi - trzeba siebie/dziecko ubezpieczyć i opłacać składki Podstawa prawna: Dz.U. 2008 Nr 164 poz. 1027 z późniejszymi zmianami Jednolity tekstu ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. - fragmenty Art 66. ust. 1 pkt. 17 Obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego podlegają uczniowie oraz słuchacze zakładów kształcenia nauczycieli w rozumieniu przepisów o systemie oświaty niepodlegający obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu; Art 66. ust. 1 pkt. 18 Obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego podlegają dzieci przebywające w placówkach pełniących funkcje resocjalizacyjne, wychowawcze lub opiekuńcze lub w domach pomocy społecznej niepodlegające obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu Art 66. ust. 1 pkt. 19 Obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego podlegają dzieci do czasu rozpoczęcia realizacji obowiązku szkolnego nieprzebywające w placówkach, o których mowa w pkt 18, niepodlegające obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu, z zastrzeżeniem art. 81 ust. 8 pkt 3; Art. 66 ust. 2: Status członka rodziny osoby ubezpieczonej oraz status członka rodziny będącego osobą uprawnioną do świadczeń opieki zdrowotnej na podstawie przepisów o koordynacji zwalnia z obowiązku ubezpieczenia zdrowotnego osoby, o których mowa w ust. 1 pkt 1720, 2628, 30 i 33 Art 73. ust. 1 pkt. 1 Obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego uczniów i słuchaczy, o których mowa w art. 66 ust. 1 pkt 17, powstaje z dniem przyjęcia do szkoły lub zakładu kształcenia nauczycieli, a wygasa z dniem ukończenia szkoły lub zakładu kształcenia nauczycieli albo skreślenia z listy uczniów lub słuchaczy; Art 73. ust. 1 pkt. 1 Obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego dzieci, o których mowa w art. 66 ust. 1 pkt 18, przebywających w placówkach pełniących funkcje resocjalizacyjne, wychowawcze lub opiekuńcze lub w domach pomocy społecznej, powstaje z dniem przyjęcia do placówki albo domu, a wygasa z końcem pobytu w placówce bądź domu; Art 73. ust. 1 pkt. 1 Obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego dzieci, o których mowa w art. 66 ust. 1 pkt 19, powstaje z dniem uznania przez ośrodek pomocy społecznej zasadności objęcia ubezpieczeniem zdrowotnym, a wygasa z dniem uznania, że ustała zasadność objęcia ubezpieczeniem zdrowotnym, nie później niż z dniem, w którym dziecko rozpoczyna realizację obowiązku szkolnego; ośrodek pomocy społecznej może odmówić uznania zasadności objęcia ubezpieczeniem zdrowotnym lub uznać, że ustała konieczność i zasadność objęcia ubezpieczeniem zdrowotnym dziecka spełniającego przesłanki określone w art. 66 ust. 1 pkt 19, jeżeli na podstawie wywiadu rodzinnego (środowiskowego) stwierdzi, iż warunki materialne opiekunów prawnych lub faktycznych dziecka umożliwiają jego ubezpieczenie zdrowotne na zasadach określonych w art. 68; Art 75. ust. 4 Osoby, o których mowa w art. 66 ust. 1 pkt 17, 18 i 20, zgłaszają do ubezpieczenia zdrowotnego odpowiednio szkoły, zakłady kształcenia nauczycieli, szkoły wyższe, jednostki prowadzące studia doktoranckie, placówki pełniące funkcje resocjalizacyjne, wychowawcze lub opiekuńcze i domy pomocy społecznej. Art 66. ust. 5 Dzieci, o których mowa w art. 66 ust. 1 pkt 19, zgłasza do ubezpieczenia zdrowotnego ośrodek pomocy społecznej na wniosek opiekuna prawnego lub faktycznego dziecka albo z własnej inicjatywy. Art. 68 - mówi o dobrowolnym zgłoszeniu do ubezpieczenia, nawiązuje do art. 3 ust. 2 pkt 5 i 6 - zgłoszenia członków rodziny do ubezpieczenia. art. 81 ust. 8 pkt 3 - Podstawą wymiaru składek na ubezpieczenie zdrowotne dla osób, o których mowa w art. 66 ust. 1 pkt 1720, jest kwota odpowiadająca wysokości świadczenia pielęgnacyjnego przysługującego na podstawie przepisów o świadczeniach rodzinnych art. 50 1. Świadczeniobiorca ubiegający się o udzielenie świadczenia opieki zdrowotnej jest obowiązany przedstawić: 1) kartę ubezpieczenia zdrowotnego w przypadku ubezpieczonego; 2) dokument, o którym mowa w art. 54 ust. 1 w przypadku świadczeniobiorcy innego niż ubezpieczony. W przypadku stanu nagłego dokument, o którym mowa w ust. 1, może zostać przedstawiony w innym czasie, nie później niż w terminie 30 dni od dnia rozpoczęcia udzielania świadczenia opieki zdrowotnej, o ile chory nadal przebywa w szpitalu. 3. Jeżeli przedstawienie dokumentu, o którym mowa w ust. 1, w terminie określonym w ust. 2 nie jest możliwe, dokument ten może być przedstawiony w terminie 7 dni od dnia zakończenia udzielania świadczeń opieki zdrowotnej. 4. W razie nieprzedstawienia dokumentu, o którym mowa w ust. 1, w terminach określonych w ust. 2 i 3, świadczenie zostaje udzielone na koszt świadczeniobiorcy. 5. W razie nieodprowadzenia przez zobowiązanego płatnika przez okres dłuższy niż miesiąc składki na ubezpieczenie zdrowotne za ubezpieczonego, Fundusz obciąża tego płatnika poniesionymi kosztami udzielonych ubezpieczonemu świadczeń opieki zdrowotnej. 6. Późniejsze niż przewidziane w ust. 2 i 3 przedstawienie dokumentu, o którym mowa w ust. 1, nie może stanowić podstawy odmowy zwolnienia z kosztów, o których mowa w ust. 4, albo ich zwrotu. 7. Opłacenie zaległych składek wraz z odsetkami nie zwalnia z obowiązku pokrycia kosztów udzielonego świadczenia opieki zdrowotnej. 8. Roszczenia przysługujące na podstawie ust. 4 i 5 ulegają przedawnieniu z upływem 5 lat od dnia, w którym stały się wymagalne. 9. Przepisów ust. 18 nie stosuje się do świadczeń opieki zdrowotnej udzielanych dzieciom do ukończenia 6. miesiąca życia. htarlov jest off-line Linki sponsorowane