Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fragment wywiadu

Polska rzeczywistość okiem Irlandczyka - krytycznie

Polecane posty

Gość fragment wywiadu

W pełnym rozkwicie irlandzkiego cudu gospodarczego najwyższa rata za ubezpieczenie samochodu wynosiła tu 450 euro. Tymczasem trzy tygodnie temu w Polsce zapłaciłem równowartość 700 euro. Dwie kurtki zimowe dla moich córek w polskim sklepie Benettona pozbawiłyby mnie 140 euro, gdyby nie moja PRAKTYCZNA ŚLĄSKA ŻONA, dzięki której poczekaliśmy na okazje w Irlandii. W sklepie sieciowym znaleźliśmy takie same kurtki za 80 euro. Wyjście do kina jest w Irlandii tańsze, VAT jest w Polsce o 2 proc. wyższy. Wszystko to nie byłoby tak przykre, gdyby Polakom płacono chociaż połowę przeciętnego irlandzkiego wynagrodzenia. Po sześciu latach studiów i roku praktyki jako dziewczyna do wszystkiego moja PŚŻ, podobnie jak większość młodych polskich lekarzy, zarobi 400 euro miesięcznie. Z grubsza daje to, po odliczeniu dyżurów, 4800 euro rocznie. Są w Irlandii dzieci, które dostają wyższe kieszonkowe. Oczywiście, lekarze mają możliwość wyboru: mogą przyjąć dodatkowe obowiązki, aby podwoić te zarobki. Jedyny mankament ujawni się w Boże Narodzenie, gdy ich rodzina będzie się zastanawiać, kto właściwie wpadł do nich na dwadzieścia minut. Przypuśćmy dalej, że zechcą potroić te pieniądze i osiągnąć astronomiczny poziom 15 000 euro rocznie? I co wtedy? Jest wysoce prawdopodobne, że padną w wieku lat czterdziestu, wyglądając przedtem jak ów Chińczyk, najstarszy człowiek na świecie. Zrozumiałem w końcu, skąd bierze się polska wiara w siebie, żywo przypominająca zachowanie eunucha w burdelu, dlaczego kwitnie wasza szara strefa i dlaczego jesteście tak przeraźliwie aspołeczni. Armia irlandzka nie jest w stanie przyciągnąć Irlandczyków, ponieważ ma pułap wynagrodzeń na poziome 120 000 euro. Sumę tę lekarz irlandzki uważa za uwłaczającą jego godności. W rezultacie stanowiska lekarzy wojskowych obejmują przybysze z Europy Wschodniej. Wiem dobrze, że pośród moich czytelników są tacy, którzy żyją za mniej niż 400 euro na miesiąc. Jestem z wami i pytam: jak wam się to udaje? Za co kupujecie prezenty o tej porze roku? Za co kupujecie pełnowartościową żywność? A przede wszystkim - jak sobie radzicie z uczuciem, że dyma was wasze własne państwo?

Gość uKOHANA OBYWATELKA
Wolę pracować za 100 euro miesięcznie niż oddać władze PIS!!!!!!!!!!

Gość koniec jest motzny!
" jak sobie radzicie z uczuciem, że dyma was wasze własne państwo?"