Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klaudia_joanna

PILNA SPRAWA! Kodeks pracy a uczeń praktykujący

Polecane posty

Gość klaudia_joanna

Mam pytanie, jestem uczennica zasadniczej szkoly zawodowej i mam praktyki w zakladzie pracy. Na umowie pisze ze mam umowe na czas nieokreslony. Wraz z koncem wakacji w moim zakladzie pracy zaczeli mnie wykorzystywać i zmuszać do cięzkich prac, pracować ok 10-11h bez przerw, w dni praktyk zasądzonych przez szkole oraz w weekendy włącznie z niedzielą. Chce odejsc na praktyki do szkoly gdzie jest teoria i nie wiem czy jezeli mam taką umowe moge odejść od nich żeby sie na mnei nie mścili.

Gość klaudia_joanna
Bardzo prosze o pomoc :'(

Gość poszla sobie autorka teraz
a ty masz skierowanie do tego miejsca pracy ze swojej szkoly? jesli tak to ja bym poszla do szkoly zeby powiedziec ze cos takiego sie dzieje

Gość Robaczywa Mirabelka
jeśli masz dowody na to - a chyba masz na umowie napisane iliść godzin - to możesz złożyć wypowiedzenie z winy pracodawcy

Gość klaudia_joanna
praktyk kazali nam szukac na wlasna reke, na umowie nie pisze ile mam pracowac, a umowe podpisywałam w CEHU (rzemiosło) Panie w CECHU powiedziały że jak mam gdzie odejśc to mam odejść

Gość klaudia_joanna
dodam że jestem nieletnia, wiec chyba nie moga tak postępowac, w kodeksie pracy w dziale uczniów praktykujących, czy jakoś tak tam pisze, jest napisane ze nie więcej niż 8h.

Gość myślodsiewnia
no to odejdź ale powinnas odejść z winy pracodawcy jeśli to co robi jest sprzeczne z prawem i obowiązującą was umową :classic_cool: tym samym następnym razem sto razy się zastanowi zanim zacznie kogos wykorzystywać

Gość klaudia_joanna
a moge odejść będąc uczniem? Czy CECH i szkola mają tu coś do powiedzenia?

Gość klaudia_joanna
a jak nie beda chcueli rozwiazac umowy? to ze jestem nieletnia i moja matka za mnei odpowiada to ma jakieś znaczenie w wypowiedzeniu? Na umowie też jest podpisana

Gość klaudia_joanna
nic tam nie pisze o uczniach

Gość klaudia_joanna
może ktoś jeszcze się wypowie?? Bylabym bardzo wdzięczna

Gość poszla sobie autorka teraz
niestety sama nie wiem za duzo o pracy nieletnich, wiem natomiast ze w razie watpliwosci bym sie kontaktowala z PIP, i tez bym Ci to chyba doradzila. tam Ci przekaza na pewno rzetelne informacje.

Gość klaudia_joanna
czy pip wie to samo co kierownik praktyk będący w szkole? Ktoś moze mi powiedzieć, czy rozwiązanie takiej umowy jest za okresem wypowiedzenia?