Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MaDzIaaKsG

Problemy w domu

Polecane posty

Witam wszystkich, mam prośbę i chciałabym aby ktoś doradził mi w tej sytuacji bo nie mogę się zebrać,otóż opiszę sytuację najściślej jak mogę. Mam 17 lat, od roku czasu mieszkam z babcią, rodzice nie są razem ostatnio mieszkałam z mamą ale ta jak zwykle przesadzała założyła nową rodzinę ma dziecko ja w domu byłam tylko na posyłki sprzątanie i tylko jak przekraczała próg do mieszkania darła się o wszystko, do wszystkiego się doczepiała tylko ja zbierałam ochrzan w domu robiłam co tylko mogłam, zajmowałam się bratem, sprzątałam robiłam wszystko, a i tak było źle, byłam traktowana w domu jak szmata za przeproszeniem przez matkę i ojczyma, byłam wyzywana od kurw, dziwek, młodych prostytutek i tak dalej mimo to że nie mieli mi nic takiego do zarzucenia!!! ona jeździła na zakupy przyjeżdżając do domu chwiała się co kupiła bratu a mi łzy spływały na policzki bo ja nawet normalnych majtek nie miałam ani spodni, i tak zaczęły się kłopoty ze szkoła bo na blaukach mogłam tylko odpocząć tak też w końcu matka była wezwana do szkoły, gdy przyszła ze szkoły rzuciła się do mnie z łapami zaczęła mnie bić drapać,szarpać a ja ją tylko odepchnęłam żeby przestała i wyprowadziłam się z domu a ona wszystkim nagadała że to Ja ją pobiłam. U ojca zawsze głodna chodziłam on pracował na czarno i chodził do tej pracy kiedy mu się chciało też założył rodzinę mam siostrę, siostra też chodziła głodna i brudna, niczego nie była w domu uczona, tylko kiedy ja ją czegoś uczyłam a oni puszczali jej bajki i mieli ją gdzieś, ojciec nie płaci mi alimentów od 5-6 lat, mam już dość tego że to babcia mnie utrzymuje, ubiera, karmi, a moi rodzice umyli od wszystkiego ręce, co w tej sytuacji mogę zrobić jakie mam prawa, czy mam jakieś prawa do uzyskania alimentów? Gdzie się z tym zgłosić? przez cały rok podnosiłam się na nogi teraz jestem w stanie walczyć bo cały czas myślałam JAK MOGĘ POTEM SPOJRZEĆ W OCZY RODZICOM , JAK MOGĘ IM TO ZROBIĆ? JAK POWIEDZIEĆ PRZY NICH PRAWDĘ W SĄDZIE? dodam do tego ze ojciec bił matkę jak byłam mała na moich oczach i ja tez zostałam parę lat temu przez ojca 2 razy pobita mam tak złą psychikę że czasami ledwo co daję sobie rade ze wszystkim.

Gość gguv
ciesz się że chociaż babcie masz nic nie zrobisz puki nie skończysz 18lat w tedy wystąpisz o alimenty masz dowód że cię zostawili bo mieszkasz u babki do tego musisz się uczyć żeby dostać od rodziców alimenty możesz je dostawać do 25 roku życia oczywiście jak będziesz się uczyła

No cieszę się że mam babcię ale ile ona pożyje? jest sama, dziadek zmarł nie jest nam z babcią zbyt bogato, chciałabym odciążyć babcię od moich wydatków, a są jednak spore, próbuję je do minimum sprowadzić ale jest ciężko.

Gość annia.....................
Całą tę historię opowiedz psychologowi szkolnemu. Współczuję. Po jak chooj tacy ludzie mają dzieci.

Gość załatwisz alimenty
na siebie w sądzie rodzinnym wdział spraw nieletnich, złóż wniosek.

Gość SMUTNE,LECZ PRAWDZIWE!
W tej sytuacji Twoja Babcia powinna wystąpić o alimenty dla Ciebie, ale wątpię żeby chciała pozwać do Sądu swoje dziecko? Babcia ; czyja to mama? Jeżeli tego nie zrobi możesz wystąpić o alimenty z chwilą ukończenia pełnoletności.Nie widzę powodu żebyś musiała mieć wątpliwości co do tego?! To oni jak rodzice ( z bożej łaski) powinni wstydzić się swojego zachowania.Nie oszczędzaj ich,alimenty zaległe należą się jak psu kość! Masz prawo otrzymywać do 25 roku życia, pod warunkiem że będziesz się uczyła do tego czasu.

Otrzymasz zaległe alimenty, tylko musisz wypełnić wniosek z pomocą MOPS-u który przekaże sytuacje w Sądzie rodzinnym.Nie może tak być,że oni są Twoimi rodzicami i nie poczuwają się do niczego!Powinnaś powiedzieć że byłaś bita przez rodziców dlatego opusciłaś matkę.Nie może im to ujść bezkarnie!

psycholog szkolny o tym wie, matka tam chodzi na rozmowy i udaje ze jest zajebista matka i nie mozna jej nic zarzucic. a i taak nic nie robia. Babcia to mama mojego taty ona by poszla do sądu lecz nie ma na to nerwow i zdrowia :(