Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anetaopi

jak prac w pralce

Polecane posty

Gość anetaopi

Czy na pewno robie to ok? W szufladce w pralce sa dwa pojemniki na proszek i jeden posrodku na plyn. Ja sypie proszek do mniejszego oznaczonego 1 i wlaczam program i start. Tak nauczyla mnie mama. Ale sie zastanawiam czy dobrze robie i po xo jest tan wiekszy pojemniczek na proszek oznaczony 2.

Gość instrukcja obsługi pralki
1 jest zwykle na gotowa nie w popkulturze nazywane parzeniem :classic_cool:

po lewej mam większy, po prawej mniejszy. Ja sypię b. mało do mniejszego, więcej do prawego ale i tak zabiera z obu, za to mąż sypie tylko do jednego, tego po prawej ale za to więcej. Być może zależy to od programu i może w którymś programie nie pobiera z obu pojemników? Szczerze mówiąc, nie wiem.

Gość anetaopi
Czyli widze ze nie tylko ja nie jestem pewna ? Bo co w przypadku proszku w plynie? Przeciez jak go nalewam to i tak od razu splywa do pralkiz szufladek. Wiec nie istotne czy przegródka mala czy duza ... Ktos moze wie jak to jest z proszkim i proszkim w plynie ?

płynów do prania nie wlewam do zbiorników tylko do nakrętki i nakrętkę wkładam do bębna np. układam na praniu na stojąco, wszystko ładnie się dozuje, jedyny minus to czasem nakrętka troszkę postuka :)

albo mi się wydaje albo ten mały pojemniczek służy do tzw prania wstępnego:)

ja mam pralkę ładowaną od góry i mi te dozowniki też się strasznie zapychają więc ładuję wszystko do bębna:)

Gość xxxxxxxxxxccccccccccccccccccc
w mojej pralce pojemniczek nr 1 służy do wsypywania proszku jak piorę z opcją pranie wstępne - ale muszę wtedy ustawić odpowiedni program; pojemniczek nr 2 to pranie "zwykłe" i do tego sypie proszek lub wlewam żel do prania, no i środkowy pojemniczek to płyn do płukania; każda pralka ma instrukcje obsługi, jak kupiłam nową to przeczytałam co do czego i nie mam problemu gdzie co wsypać; sprawdźcie po prostu w swoich instrukcjach obsługi

Gość kmjknjijh
umarłam :D:D jak można nie wiedzieć jak się pierze ? toż to chore.... pranie wstępne mniejsza komora (1) pranie zasadnicze (2) program odpowiedni , zwykle program 1, 2, 3 sa z praniem wstępnym na wyższą temperaturę programy od 4-13(przynajmniej ja mam tyle) pranie zasadnicze komora w pralce nr 2 :D programy od 1-3 wstępne jest na 90 stopni a od 4 różnie od 60 do 30 stopni wszystko zależy od producenta/modelu pralki z pewnością dostałaś z pralką instrukcję obsługi

Gość kmjknjijh
kapsułki do prania wymyślono dla blondynek , właśnie żeby nie zastanawiały się do której komory proszek sypać :D wrzucasz do bębna i gotowe :D tylko nie zapomnij prania włożyć do bębna pralki razem z kapsułką :D

Gość ostatnio wpis bardzo dobrze
wszystko tłumaczy, pierwsza przegroda służy na proszek tylko w przy zastosowaniu programów z praniem wstępnym, zwykle są to programy bawełna z wysoką temperaturą, ja ich nie używam, bo nie piorę w temperaturze większej niz 40 stopni, tam jest tylko pranie zasadnicze

i na 30 i na 90 stopniach pobiera mi z dwóch szuflad najpierw z mniejszej po jakichś 15 sek. z drugiej, więc reguły nie ma na ile stopni czy też to bawełna czy syntetyki- nie ważne czy dam np. paranie krótkie (u mnie jest to redukcja czasu + jednego płukania i wirowania). Być może to kwestia ładowności danego programu - u mnie między 3,5 - 6 kg ale zawsze piorę na tych z większą ładownością. kmjknjijh a jak można pisać o numerach programów? Wpis zupełnie bezsensu ma się jak nijak do pytania bo pralki są różne, dobrze, że zdążyłaś to zauważyć.

Gość przeczytaj instrukcje, a
nie sluchasz mamy! :o 1 jst na pranie wstepne, 2 na zasadnicze

Gość kmjknjijh
klaudynka, nie pobiera ci z pierwszej....proszku.... ta leci woda zeby "przepłukać" potem następuje wypompowanie wody a następnie pobiera z zasadniczej (2) i zaczyna się cykl prania, z pierwszej tylko i wyłącznie : program z użyciem wybielacza, krochmalu, jezeli pralka posiada takowy program, namaczanie, pranie wstępne w przypadku prania na pr od 1 do 3

Gość kmjknjijh
jest programator w każdej pralce czasem sa numerki czasem obrazki dla mniej ogarnietych , a bywaja tez programatory z opisem :)

Nie bardzo wiem co masz na myśli pisząc o przepłukaniu i odpompowaniu wody, że niby przepłukuje zawartość bębna i wypuszcza wodę pralka? Jeśli tak, to Cię rozczaruje, że moja tego nie robi. Pobiera proszek z komory prawej płytszej zakręci może bębnem dwa razy (nie wypuszcza wody) i pobiera proszek z lewej komory głębszej i normalnie pierze i tego jestem pewna 100%. Oczywiście, że każda pralka ma programator ale pisanie o programach własnej pralki jest bez sensu bo każda ma różne i to, że ty na programie od 1-3 masz coś tam, nie znaczy, że u kogoś będzie to samo.

maly pojemnik to pranie wstepne, a plyn do plukania kupuje w granulkach i wrzucam bezposrednio do pralki

maly pojemnik to pranie wstepne, a plyn do plukania kupuje w granulkach i wsypuje do pralki do srodka

Gość zonaKraka
U mnie w pralce jest tak że jedna komora jest na proszek lub płyn do prania zasadniczego- jeśli daję płyn to zasuwam przegródkę, jeśli proszek to ją podnoszę. Płyn do płukania do drugiej komory. Trzecia komora jest na środki ochronne do pralki albo ubrań, odplamiacze itp, czyli takie dodatkowe. Wszystko w instrukcji.

Gość Do Arpad
A jaki to jest płyn do płukania w granulkach? Na polskim rynku w ogóle jest takie cóś?

Gość Mama Ksenia
dziewczyny proszek wsypuje sie do zbiornika nr 2:) 1 to pranie wstepne, ktorego prakrtycznie nigdy sie nie uzywa:) plyn daje sie do bebna:) zreszta proszek tez polecam dac do bebna:)

Gość ludzie a wy nie wiecie
że jest coś takiego jak instrukcja obsługi i przed pierwszym użyciem powinno się ją przeczytać??? jak wół jest wszędzie napisane że 1 to pranie wstępne a 2 zasadnicze!

No i nie pierz w byle czym - wiadomo. Polecam E - ma dużą gamę produktów w dobrych cenach i ładnie pachnie.

Gość ja polecam przeczytac instrukc
je obslugi towje pralki. wtedy wszystkiego sie dowiesz. a najbardziej rozsmieszyly mnie " proszek w plynie" i " plyn do plukania w granulkach" nie ma jak kafe!