Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość CIAZA MOJA CIAZA

ODWIECZNY PROBLEM

Polecane posty

Gość CIAZA MOJA CIAZA

chce byc mama - mam tak silny instynk macierzynski ze az nie daje mi to zyc- popadam w depresje. jestem wiecznie poddenerwowana. nie mam warunkow dla dziecka :( a z pieniedzy ktore z mezem zarabiamy nie utrzymamy jeszcze dziecka :/ mam 28 lat taki isnstynkt mam od 20 roku zycia - wczesniej bylam za mloda - studia potem praca a teraz mam prawie 30 lat nie chce byc mama okolo 40 :/

Gość chatoeka od lat
coz na sile?hmmmm a co zrobisz jak sie pojawo? bedziesz z brzuchem latac pozyczac??hajs?sa osoby ktore nigdy nie powinny miec dzieci wlasnie z biedy ja tam sie z tym pogodzilam mam 38l masz swe mieszkanie chociaz?

Gość no to problem
A wiesz, że często w ciążę nie zachodzi się " od tak", zwłaszcza jak się chce, 30 lat to najwyższa pora na dziecko, takie odkladanie jest dziwne, bo co chcecie osiągnąć przed dzieckiem.. dziecko to i tak zobowiązanie na conajmniej 20 lat więc nie wiesz co się wydarzy...

Gość nie mam nicka
ile zarabiacie ? i jak wysokie sa wasze koszty utrzymania ?

Gość grdge
przecztalam i... jakbym sama to pisala :/ ja mam 24 lata wiec teoretycznie jeszcze czas... ale wiem ze w pl nasza sytuacja finansowa sie nie poprawi, a to jest jedyny powod dla ktorego nie mozemy miec dziecka. juz jakos od 3 lat mam tak silny instynkt ze ciagle deprecha.. jak zobacze w tv niemowlaka albo jak facet glaszcze po brzuchu ciezarna kobiete to automatycznie leca mi lzy... mamy zamiar wyjechac za granice.. ale czy sie uda :/

to do roboty :). kiedyś ludzie mieli dzieci i nie patrzyli na karierę, ważne że obydwoje macie pracę. na początek ubranka można wziąć używane od rodziny, a potem dacie sobie radę. ja nie czekam na to aż będę mieć wielki dom i 2 samochody, to nie ma znaczenia. no ile zarabiacie łącznie?

Gość zager mi tyka :/
mamy mieszkanie na kredyt - dalej splacamy :/ moj facet zarabia 3000 miesiecznie a ja 1100 to masakra jakas. napoczotki jak mialam 20 lat mialam wielka presje rodzicow az do 14 roku zycia ze jak zajde w ciaze odwroca sie ode mnie ze sie mnie wyzekna- potem tak mi to wbili do glowy ze caly czas chcialam im udowodnic ze zdobede swoje miszkanie skoncze studia ale teraz nie mam pieniedzy na utrzymanie dziecka :/ tez myslimy o zagranicy ale tam tojuz wogole moge zapomniec o ciazy : /

ja tez nie potrzebuje 2 samochodow ani wielkiego domu

Gość grdge
podejrzewam, ze Autorka podobnie jak ja, nie czeka az sie dorobi, tylko zwyczajnie nie ma pieniedzy ktore moglaby przeznaczyc na dziecko. ja np nie mam nikogo od kogo moglabym wziac ciuszki, a nawet w lumpie troche kosztuja... nie mowiac o pieluchach, mleku, lekarzu, itd. (o wozku itp. nawet nie wspominam) my zyjemy z miesiaca na miesiac. 0zl odlozonych. bo nie mamy z czego. moj facet pracuje i w miare zarabia, ja z kolei juz pol roku szukam pracy i jedynie troche dorabiam. mamy problem jak jest jakis dodatkowy wydatek typu 50zl, wiec no coz.. dziecko nie wchodzi w gre w tej chwili

Gość grdge
dlaczego za granica mozesz zapomniec o ciazy?

Gość chatoeka od lat
ale mieszkac trzeba miec gdzie i splacac, potem niania?czy wracasz do pracy? ludzie dziecko min5lat moze byc tak ze musisz byc w domu bo na nianie nie zarobisz albo pracy wcale nie bedzie przemysl to , ja baym mila w dupie zazynanie sie takie ile raty kredytu?

grde - dokladnie tak jak mowisz - wszystko kosztuje- nie chce miec tak ze dziecko bedzie chcialo lalke a ja powiem nie mamusia nie ma pieniedzy . - nie bede mogla nic zapewnic :(

ale na co tu czekać, razem macie 5 tys. no kredyt, ale to chyba każdy ma. nie jest źle. ja bym sie nie zastanawialała. jak nie bedziesz teraz miała dziecka to za ile? 5-6 lat, a jak juz będzie za późno to nie bedziesz żałować?

Gość TO ZALEZY
tAK TO JEST JAK MIESZKANIE WAŻNIEJSZE NIŻ RODZINA...4000 to stosunkowo dużo maaaaaaaaaaaaaaaaaaaasa ludzi zyje za mniej z dziecmi

ale na co tu czekać, razem macie 5 tys. no kredyt, ale to chyba każdy ma. nie jest źle. ja bym sie nie zastanawialała. jak nie bedziesz teraz miała dziecka to za ile? 5-6 lat, a jak juz będzie za późno to nie bedziesz żałować?

chaoteka- chyba nie rozumiesz co ja pisze- ile mam jeszcze przemyslac kolejne 10 lat ? - kredyt na 25 lat mamy jeszcze niestety takie zasrane zycie :(

to zalezy- nie odkladalam rodziny ale jako mloda dziewczyna mialam wielka presje od rodziny :/ - wszystie ceny ida w gore nie w dol -

Gość grdge
no wlasnie, my tak samo. zrobic dziecko zadna sztuka, ale potem co? bedzie trzeba do lekarza i nie pojde bo nie mam za co? a naprawde jestesmy w takiej sytuacji ze juz nie ma na czym oszczedzic. a to kurde tak boli :( jak widze gdzies pania z brzuszkiem, wozkiem.. jak widze w filmie jak facet cieszy sie kiedy kobieta mowi mu ze jest w ciazy... jak slysze placz takiego malucha.. jak widze te ciuszki w sklepach... wczoraj lecialy 'rozmowy noca'. ogladalismy razem.. on ja zaczal glaskac po brzuchu a ja sie odwrocilam i plakalam...

TO ZALEZY- BEZ MIESZKANIA NIE MA RODZINY - W JEDNO POKOJOWYM MIESZKANIU NIE BEDE SIE KISILA Z DZIECKIEM :(

grde - widze ze jestesmy w tej samej sytuacji- rozmwiam duzo z mezem na ten temat - ale on uwaza ze tylko za granica da sie zarobic lepiej ktos sie mnie zapytal dlaczego tam nie moge liczyc na dziecko - bo mam 30 lat na poczatkem w pokoju ede mieszkac - bede musiala skupic sie na pracy kolejne lata mijaja :/

Gość dzollanan z podlasie
kurde a ja mamwszystko a zero checi na dziecko ba chyba nawet nigdy juz nie nabiore a mam 36lat jakos mi sie nie chce i dla mnie to koszmar. ciaze,porody , nianki fujjj, skad wy macie takie zapalnia peieluchowe moozgu?? a jak juz taki szla macicy ,podkladasz sie chlopowi i tyle!!! on ma dalej dbac i zarabiac/

Gość jesteście niepoważne
jak nie masz na prywatnego lekarza idziesz na NFZ i zdziwie cię ale to jest darmowe:/ 4 tysiące kredyt pewnie koło tysiąca, to zostaje 3, no i opłaty niech będzie kolejny tysiąc, zostaje wam 2! my mieszkając fakt u rodziców ale pomagając im, mając tylko 1500 miesięcznie jak dobrze poszło byliśmy w stanie odłożyć! Ja bym się zdecydowała na dziecko. Bo jak teraz się nie zdecydujesz to już wcale.

Gość grdge
ja tez z moim rozmawiam (na razie narzeczonym, bo na slub nas nie stac a nie chce robic takiego na odwal, mieszkamy razem 3 lata) i on tak samo chce dziecka jak ja.. ale tez wie ze teraz skazalibysmy go tylko na nedzne zycie i tyle. pomysl o wyjezdzie, ja jestem zorientowana bo mam rodzine za granica (ale my jedziemy do innego panstwa, bo nie chcemy mieszkac zbyt blisko nich :P ) jesli wyjedziecie to spokojnie po roku moglibyscie robic dzidzie :) wszystko mamy powyliczane :P

Gość grdge
no ok, lekarz na nfz jest darmowy... ale leki juz nie

dzollanan z podlasie - hmm poprostu nie masz instynkstu- nie zrozumiesz tego. nie zostaje nam 2 - licz jedzenie plus tel na abonament, ubezpieczenie na samochod, paliwo- zostaje nam naprawde bardzo malo. ja tez musze planic za dojazdy do pracy. utrzymanie dziecka nie jest tanie a ja musze miec jakies pieniadze na kacie chociaz 300 zl awaryjne wrazie jakiejs oplaty niespodziewanej.

znow pisa zagranice ludzie opanujcie sie juz nigdzie nie jest kolorowo, nie ma prcy w uk czu irlandii a kim jestescie z zawodu ze chcecie zagranice podbijac?

a liczysz szczepianki? 800zl jedna a elki jak dziecko zachoruje??

grde - jestes mloda - masz jeszcze do tej 20 6 lat masz czas ja tobie zycze jak najlepiej.

grde - jestes mloda - masz jeszcze do tej 20 6 lat masz czas ja tobie zycze jak najlepiej.