Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aleda85

skórka pomarańczwa kandyzowana

Polecane posty

Gość aleda85

hej okres świąteczny się kończy ,a mi bardzo dużo pomarańczy mi zostało i chciałabym zrobic "skórkę pomarańczową kandyowaną " idealną do ciasta i do deserów

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no to zrób, w czym problem
?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aleda85
dziękuje za wyczerpującą odpowiedz na pewno skorzystam z Twojej rady :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość molojo
A nie obawiasz sie chemii? Ja juz od lat nie robie ani z pomaranczy, ani z cytryny - jak poczytalam, ze oni przed eksportem pryskaja wszystkie owoce hektolitrami chemii przeciwko psuciu, dojrzewaniu, i innym cudom, to mi jakos sie odechcialo. Dawniej lubilam, teraz mam boja :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hmm, ja nie robię takiej skórki, ale robiła moja mama i wydaje mi się, że tę chemię w skórce można zlikwidować (tylko na 100% nie wiem czy całą :/). Moja mama: po pierwsze przelewała wrzątkiem pomarańcze przed obraniem, a po drugie gotowała te skórki najpierw w samej wodzie, którą kilka razy zmieniała, a potem w ulepie z cukru. Niestety dokładnych proporcji nie pamiętam, ale pamiętam, że całą operacja trwała 2-3 dni (oczywiście z przerwami na studzenie itd.).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×