Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PlayTo

Artroskopia kolana a czas leczenia po zabiegu

Polecane posty

Gość PlayTo

Witam, jak wyżej w temacie jak długo po zabiegu artroskopii a dokładnie po naprawie łąkotki człowiek dochodzi do siebie gdzie może normalnie chodzić ?

Gość MedPolonia
Szanowni Państwo, artroskopia to małoinwazyjna technika, którą wykorzystuje się w ramach diagnozy i leczenia urazów w obrębie niemal wszystkich stawów, najczęściej stawu kolanowego, biodrowego, skokowego i barkowego. Do jej przeprowadzenia wystarczy wykonanie zaledwie kilkumilimetrowego nacięcia na skórze, przez które następnie wprowadza się artroskop. Przebieg tego procesu lekarz cały śledzi na ekranie monitora, na który przekazywany jest obraz z wnętrza stawu. W ten sposób można dokładnie ocenić stan wszystkich struktur wewnątrzstawowych, a w razie potrzeby także wykonać zabieg leczniczy. Dla komfortu pacjenta artroskopię przeprowadza się w znieczuleniu ogólnym lub odcinkowym. Po takim zabiegu nie jest konieczna długa hospitalizacja, a pacjent szybko przechodzi rekonwalescencję. Zespół poznańskiego Szpitala Med Polonia

Gość Bashmi
Nie stać Was na płatną reklamę???

Gość Laaaaaaaa
Po artroskopii kolana potrzebowałam ok 3 tygodni, żeby normalnie funkcjonować (tj chodzić do pracy, szybko maszerować itp...)

Gość gość
To sytuacja optymalna. Znam osoby, które po tym zabiegu cierpiały przez długie miesiące i wciąż nie mogą normalnie funkcjonować.

Gość gość
up

Wszystko zależy tak naprawdę od schorzenia, rodzaju urazu i indywidualnych predyspozycji. Pół roku temu miałam uszkodzoną chrząstkę kolanową i dostałam skierowanie na badanie artoskopii. zabieg zdecydowałam się przeprowadzić w katowickim inter-med ze względu na krótszy czas oczekiwania. Badanie pod znieczuleniem, lekarz doświadczony i cierpliwy- wyjaśnił mi wszystko o samym zabiegu i możliwych powikłaniach. Na szczęście rekonwalescencja trwała kilka tygodni i dziś mogę już normalnie funckjonować.

pół roku temu pękła mi łękotka. Dostałam skierowanie na artroskopię. Samo badanie jest do przeżycia, pacjent podczas zabiegu zostaje znieczulony , a długość rekonwalescencji zależy już od rodzaju urazu i stanu pacjenta. Tu masz ciekawie wyjaśniony przebieg zabiegu: twoja-artroskopia.pl

Gość gość
artroskopia to małoinwazyjna technika, którą wykorzystuje się w ramach diagnozy i leczenia urazów w obrębie niemal wszystkich stawów, najczęściej stawu kolanowego, biodrowego, skokowego i barkowego. Do jej przeprowadzenia wystarczy wykonanie zaledwie kilkumilimetrowego nacięcia na skórze, przez które następnie wprowadza się artroskop. Przebieg tego procesu lekarz cały śledzi na ekranie monitora, na który przekazywany jest obraz z wnętrza stawu. W ten sposób można dokładnie ocenić stan wszystkich struktur wewnątrzstawowych, a w razie potrzeby także wykonać zabieg leczniczy. Dla komfortu pacjenta artroskopię przeprowadza się w znieczuleniu ogólnym lub odcinkowym. Po takim zabiegu nie jest konieczna długa hospitalizacja, a pacjent szybko przechodzi rekonwalescencję. Polecam ci artocenter

Gość FotonQ
Leczenie po zabiegu jest niestety tematem indywidualnym.. Każdy dochodzi do się w inny sposób i w różnym czasie. Najważniejsza jest odpowiednia rehabilitacja zarówno w szpitalu jak i później w domu. Ja osobiście po wypadku na rowerze dochodziłem do zdrowia w Orthos w Komorowicach. Polecam http://orthos.pl/turnusy-rehabilitacyjne/