Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uydsgtcuysdgcyusg

nowy cennik poczty polskiej! koszmar

Polecane posty

Gość uydsgtcuysdgcyusg

wiecie że teraz nie można wysłać listem torebek, ubrań i innych nieforemnych rzeczy bo wg nowego rozporządzenia list ma być PŁASKI. Koniec z tanimi wysyłkami na allegro.

Gość gdzie jest tak napisane
? :O

Gość longina231
=koniec z korzystaniem z poczty polskiej

Gość uydsgtcuysdgcyusg
Na stronie poczty polskiej. 1. Zgodnie z przepisami pocztowymi zawartość przesyłki listowej poleconej może stanowić: korespondencja, dokumenty, prasa, książki lub drobne rzeczy dopuszczone do przewozu pocztowego o znikomej wartości. 2. Przesyłka listowa polecona nie może zawierać: monet, banknotów, papierów wartościowych, wartości dewizowych, platyny, złota, srebra, wyrobów jubilerskich, kamieni szlachetnych i innych przedmiotów wartościowych. 3. Przedmioty stanowiące wartość handlową, jak np. odzież, obuwie, telefony komórkowe, sprzęt informatyczny etc. nie mogą być wysyłane w listach poleconych. 4. Jeśli w chwili przyjmowania przesyłki pracownik stwierdzi (np. po formie/ kształcie opakowania), że zawartością listu nie jest korespondencja, należy wówczas Klienta poinformować o konieczności nadania takiej przesyłki za pomocą alternatywnej usługi.

Gość czy warto wejsc głębiej
oczywiście, że list jest PŁASKI :classic_cool:

Gość mogli wyslac to do US
no i bardzo dobrze! ktos w kncu to dostrzegl, ze cholerna kurtka pozwijana w folie nie jest zadnym listem :O od wiekszych przesylek sa kurierzy, a konkurowac moga tylko w cenach; ja z poczty nie zrezygnuje, czesto wysylam pocztexem i nic nie ginie, za to parenascie rpzesylek zginelo mi nadawanych przez 7emke i UPS :O

Gość gdzie jest tak napisane
sorry ale jak moge to i tak wole poczte niz kuriera 🖐️ a poza tym tak bylo zawsze

Gość wdewfwf
A ja dziś normalnie wysyłałam duże listy polecone - wcale nie były płaskie. Tylko cennik znowu poszedł w górę :o .

Gość longina231
gadacie tak bo nikt z waszych znajomych na poczcie nie pracuje i nie wiecie co tam sie dzieje :-D

Gość handlarka na allegro
Właśnie czytam te różne informacje i jestem w szoku. Jeżeli ktoś wysyła coś raz na ruski rok to nie robi mu to różnicy. A jeżeli ktoś wysyła 200-300 listów miesięcznie? Oczywiście stracą na tym kupujący. Sprzedający będzie ukrywał częśc kosztów wysyłki w wartość towaru, oczywiście sam róznicy nie dołoży.

Gość handlarka na allegro
A znaczki są nadal te same? bo wielki zapas:(

Gość uydsgtcuysdgcyusg
u nas w urzędzie pracuje taka nawiedzona baba, że na pewno będzie sprawdzać płaskość listu

Gość ja jako listonosz sie straszni
z tego ciesze :) niektore przesylki, nawet na chlopski rozum, nie mozna nazwac 'listem' :O jedna czasami zajmuje polowe torby, a ja dziennie mam od 80 do 140 listow poleconych :O do wozka zabrac tez nie mozna wiec co mam niby zrobic? obladowac sie siatkami i nosic jak wol :O od wiekszych przesylek sa kurierzy, niech oni to woza :)

Gość longina231
na stronie poczty w cenniku nadal są podane te gabaryty co wcześneij

Gość longina231
dobrze wiesz listonoszu że jak jest większa przesyłka to jej nie zabierasz tylko od razu dajesz awizo, w czym problem?

Gość wdewfwf
Poza tym już wcześniej niby nie można była nadać większych rzeczy listami, a wiadomo, że większość w tej sposób wysłała bo było taniej. Sami wymyślili gabaryt B za który się dopłaca, więc jeśli ktoś nie będzie chciał przyjąć przesyłki o większym rozmiarze, a mieszczącej się w wadze do 2kg to niech napisze oświadczenie, że odmawia przyjęcia takiej przesyłki. Ja dziś normalnie wysłałam duże listy i przyjęli bez problemu.

ja zabieram te przesylki :O

ja nosze te przesylki :O

Gość uydsgtcuysdgcyusg
O z tym awizem to prawda. Gabaryty się nie zmieniły tylko waga. I wcale nie jest tanio po głębszej analizie.

Gość resseta
moj listonosz tez zabiera te przesylki tylko ze zostawia w samochodzie!

Gość inzynier serwisowy bann
Trochę macie racji i trochę pierdolicie. Tzn tak a) ceny będą kosmiczne bo od tego roku każdy może sobie założyć pocztę polską. Do tej pory listy mogła mieć tylko pp. b) co do wymiarów listonosze nie mogą teraz awizować listów. Więc albo wejdzie do skrytki albo płacisz karę. Nie wiem jaka jest szerokość szczeliny 3cm? Tylko że to jest kwestia max pół roku jak powstanie w polsce ups listowy. Na całym świecie są. I polecony będzie za 2 3 pln anie za 6.05 kurwa

Gość ja jako listonosz sie strasz
no ja nie mam samochodu, nie moge nawet jezdzic bo jestem normalnym pieszym listonoszem ;) pakuje je do torby (czasami dwie takie wejda i koniec) a reszte listow upycham do szmacianej torby albo do wozka 😴

Gość wdewfwf
b) co do wymiarów listonosze nie mogą teraz awizować listów. Więc albo wejdzie do skrytki albo płacisz karę. Dlaczego nie mogą awizować listów ??

Gość ja jako listonosz sie strasz
inzynier co ty gadasz? :D jak to nie mozna awizowac? :D a co mam robic 24h dobe i przychodzic co 1,5 h sprawdzic czy ktos jest w domu? zajrzec o 2 w nocy i 4 nad ranem czy juz wrocil?? :D a zaplacisz mi za to? :P ja sama jako listonosz, wracam do domu i mam awizo w skrzynce bo nie ma nikogo kto by to odebral a ty mowisz ze nie mozna awizowac? :D po drugie, poczte mozesz sobei zalozyc ale znajdz formy ktore beda zlecac ci doreczanie listow :P po za tym lsity urzedowe wciaz beda nadawane przez poczte polska, ktora jest tz URZEDEM (i by nabieraly mocy urzedowej przez urzad musza byc nadane :P )

Gość uydsgtcuysdgcyusg
Jak to nie mogą awizować listów? O każe za brak skrzynki słyszałam.

Gość resseta
moj chodzi po osiedlu ale stawia auto na parkingu w centrum swojego rewiru ...jak musi to idzie do samochodu po przesyłkę.... Do naszej kłótni zostawiał mi tylko awizo mimo ze byłam w domu...teraz jest miły i nosi przesyłki ...do adresata.

Gość new looki
ja dziś wysyłałam płaszcz listem poleconym ekonom i baba w okienku gadala, ze wzrosły ceny i tylko tyle. ja w miare mozliwosci wysyłam w inposcie paczki bo kasuja o polowe mniej... za plaszczyk w inposcie zaplacilam 5,80 a na poczcie 9,50 jest roznica??

Gość resseta
gdzie moja wypowiedz? znikła!!! kto kasuje?

Gość resseta
cos mi sie tu dzieje...nie widze niektórych wypowiedzi po odswiezeniu strony....

Gość wdewfwf
Tak, inspost jest konkurencyjny, ale niestety nie dostarcza przesyłek do małych miejscowości i na wsie.