Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sadasd

alergia, prosze niech ktoś odpowie

Polecane posty

Gość sadasd

czy to możliwe, żeby alergia na białko krowie objawiała się tylko biegunką? nie wiem już co jest grane, syn ma 1,5 roku i po mleku czy jogurtach ma biegunki; czasem zje kawałek sernika czy ciasta z bitą śmietana i jest ok; nie wiem o co chodzi; próbowałam mu podać mleko sojowe, ale tez po drugim podejściu jest biegunka;

Gość zmartwionna mama
mozliwe. ja mam dziecko 15 mies z alergią i na poczatku jak nie kamrilam nutraigenem wlasnie byly biegunki i to pieniste i ze śluzem. masakra byla i jest bo alergia nie odchodzi

Witam, Wskazana jest wizyta u pediatry, po wykluczeniu niedoborów enzymatycznych i innych chorób przewodu pokarmowego oraz wizyta u specjalisty alergologa i wykonanie diagnostyki. Pozdrawiam, dr nauk med. Marzena Gajewska

Gość sadasd
pediatra zrobił testy w kierunku białka krowiego - wyszły negatywnie i stwierdził że to pewnie nietolerancja laktozy

Gość to nietolerancja laktozy
więc to na pewno nietolerancja laktozy. pozostaje dieta eliminacyjna. nie dawaj dziecku do jedzenia nic od mleka, poprzez śmietany, jogurty, sery, itp. do masła włącznie. musisz też czytać skład wszystkiego, co dajesz dziecku do jedzenia. laktoza jest w wielu lekach (!!!), parówkach, pasztecie, a nawet chipsach (wiem, że pewnie taki maluch ich nie je, ale chodziło o przykład). innej rady nie ma. wiem, bo żyję z tym od 11 lat. ale głowa do góry. to nie koniec świata.

Gość sadasd
z tym, ze u nas jest cos takiego, że jak daję synowi np kanapkę z serem żółtym i masłem to jest ok; nie ma żadnych objawów; biegunka występuje po spożyciu większej ilości nabiału; no i po tym mleku sojowym - a przecież ono nie zawiera laktozy? biegunka - tzn. 2-3 rzadkie kupy, kwaśne, czasem widać niestrawione resztki pokarmu; i do tego dochodzą głosnie bąki

Gość to nietolerancja laktozy
dzieje się tak pewnie dlatego, że dziecko może sobie poradzić z przetrawieniem mniejszej ilości laktozy na raz i dlatego po serze nic mu nie jest. albo to ser, który koło mleka nawet nie stał, co niestety też się zdarza, bo mi też po niektórych serach nic nie jest. niestety z czego był ser naprawdę zrobiony nigdy się nie dowiesz... a w mleku jest np. za dużo laktozy i jego brzuszek sobie nie radzi. tak też może być. poza tym po produktach bardziej przetworzonych, typu ser, odpowiedź organizmu manifestująca się biegunką czy bąkami jest zazwyczaj opóźniona w porównaniu do mleka. bo mleko potrafi od razu przegonić, a ser to nawet i po 2 dniach.. a jeśli chodzi o mleko sojowe, to może być coś zupełnie innego, co jest w składzie, a powoduje biegunki. zawsze możesz spróbować mleko ryżowe. ale we wszystkich tych pseudo mlekach też masz rzeczy, które mogą uczulać.

Gość gość
najlepiej pójść i zrobić testy, możesz w takiej poradni np www.alergolog.lublin.pl i jak wyjdzie jakieś uczulenie to odczulać, wiem jak uciążliwe są uczulenia, bo sama miałam z tym problemy ;/;(