Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziewczyna po awf...

czy zaprosic na wesele kuzyna który jest niepełnosprawy?

Polecane posty

mam taki dylemat jest upośledzony umysłowo

Gość OpowiamWamPewnaHistorie
Heh, trochę kontrowersyjny temat. Oczywiście powinnam teraz powiedzieć TAK TAK ty wredna taka siaka owaka jak możesz nawet takie pytania zadawać! Ale ja mam w rodzinie osobę niepełnosprawną, a dokładniej mówiąc - chorą psychicznie. Była na weselu swojej siostry, a mojej kuzynki. To była jedna wielka tragedia! Kuzynka swoje wesele przepłakała, a jej rodzice szamotali się z chorą córką. Ehh, nie wiem jak to jet u ciebie, ale jeśli ta osoba jest agresywna i nie da jej się opanować, to lepiej nie zapraszaj. Moja kuzynka nie miała tego wyboru - w końcu mowa o jej rodzonej siostrze! A to był błąd, bo wszyscy się wymęczyli i ona, i sama chora!

Ja bym nie zaprosiła. Zaraz pewnie podniosą się głosy, że jakże to tak, że nie masz serca, blablabla, ale zapewniam Cię, że nikt nie zaprosiłby osobę chorą umysłową. No, może z 1 %, który oczywiście by tego załował

zależy jakie jest to upośledzenie :) Jeśli w towarzystwie nie jest agresywny, nie robi jakiś "akcji" to czemu nie ale jeśli nie jesteś co do tego pewna to daruj sobie .Zaprasza się kogo się chce a nie kogo wypada lub bo ktoś kazał. Twoje wesele Twoje wybory :)

Gość marcyska89
to moze chociaz na obiad zapros, a po obiedzie niech go odwioza do domu, duzo zalezy jak on sie zachowuje na codzień

Gość ERGTYJHU
WCALE NIE ZAPRASZAJ - DOBRZE CI RADZE. BYłam na weselu kuzyna który miał brata narkomana- jak pomieszałnorkotyki z alkoholem se wyobraz jak wygladało wesele - wesele zepsuł awanturami - masakra

kuzyn ma zespół downa nie jest agresywny

Gość kralla-bella
z downem zaproś z innymi9 chorobami nie ja pamietam kiedys na jednym weselu przyszedl idiota jakis i sie upil, palme przewrócił i sie polozyl na piachu ktory wysypal okropnosc

możecie mi w to nie uwierzyć, ale ten kuzyn podnieca mnie seksualnie, nikt z rodziny o tym nie wie ani z bliskich, ale mój mąż się domyśla

Gość resseta
Na moim weselu był kuzyn męza. Wiem ze dostał środki uspakajające ale on co dziennie je dostaje.. Gdybyście go zobaczyli to chłop z niego jest wielki i trudno by było go zatrzymać gdyby wpad w szał. Jednak bawił sie fajnie. Siedział przy stole przy swoich rodzicach. Tańczył nawet z kuzynkami. O jego przybyciu na slub i wesele zadecydowali jego rodzice. Wiedzieli czy warto go zabierać czy nie. Dlatego polecam pogadac z najbliższa rodzina waszego kuzyna i spytac się. wiem ,ze kuzyn meza był taki zadowolony,ze go zaprosiliśmy. Mówił swoim rodzicom ,ze pierwszy raz poczuł sie chciany i nawet inaczej później sie zachowywał w domu.

Gość Ja też mam kuzyna
Z tym zespołem i wiem dobrze że jakbym ja miała brać ślub to napewno bym go zaprosiła. Bardzo dobre maniery miał przy stole, zawsze tak bardzo się cieszy kiedy ktoś go odwiedza, jest spokojny. I bardzo dobrze ktoś Ci polecił: porozmawiaj z jego rodzicami, oni będą wiedzieć jak się zachowa. Tylko dobrze by było żebyś przemyślała czy nie będzie wśród gości kogoś kto mógłby mu przykrość zrobić bo jak tak to lepiej darować sobie i jemu stresów.

Gość ndfas
Nie widzę problemu aby zaprosić osobę chorą na zespół downa. Takie osoby są spokojne,normalnie sobie tańczą jedzą.

Gość osoby z zespołem
Downa zawsze łądnie się bawią, tańczą, są takie radosne

Gość kajaluch
siostra mojej teściowej która się nią opiekuje też ma zespół downa i przed weselem oczywiście bardzo przezywałam jak to bedzie Wrecz wstydziłam się ze druga strona rodziny i znajomi beda sie patrzec na nia itp ale niewypadalo mi powiedziec tesciowej zeby jej nie zabierala na wesele poza tym bylby proble ja zastawic w domu sama albo szukac jakies opiekunki... no i nie zaluje ze przyszla na wesele widzialam w jej oczach ze byla bardzo szczesliwa dziekowala nam i bawila sie dobrze. nikt nie zwracal wiekszej uwagi . Przerazalo mnie to ze jest chowana pod kloszem i nie ma kontaktu z ludzmi myslalam ze cos odstawi ale bylo ok Wiec po co masz robic komus przykrosc on bedzi etego swiadomu dlaczego go nie chcialas zaprosic

Gość oczywiscie zapros ale zapewnij
mu jakas opiekę ( ktos z rodziny)

Gość alewiesnioki
to podszyw tepe paly.

Gość helopka
Nie

Tak jak już ktoś wspomniał wcześniej; jeżeli kuzyn nie robi problemów, nie jest agresywny, no śmiało możesz go zapraszać, a jeżeli to kwestia wstydu - to już świadczy to tylko i wyłącznie o Tobie.