Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nannetta

Zielonoświątkowcy a Chrześcijaństwo...

Polecane posty

Gość nannetta

Co do kościołów Katolickich, Prawosławnych, Anglikanskich/Episkopalnych i wiekszosci protestanckich (szczegolnie tych z nurtu "klasycznego") Nie mam raczej wątpliwosci ale zastanwia mnie kosciol Zielonoświątkowy... Czy to rzeczywiscie Chrześcijanie? Czy są zupelnie "czysci" ? Czy nie sa sekta ?

Gość nannetta
Bo z tego co slyszalam i widzialam (chociaz "na zywo" nie widzialam) to u nich na mszach dzieja sie sceny niepojete, dantejskie wrecz mozna powiedziec... I chyba odcinaja sie od innych wyznan tak jak Jehowi ??

Gość nannetta
Up. Nie ma tu zadnych bylych lub obecnych zielonoswiatkowcow?

Gość harriet ferguson
jest normalnie

Gość harriet ferguson
ja do nich chodze i nie ma tam dantejskich scen

Gość nannetta
Ale od innych wyznan sie chyba odcinaja??

Gość zielonoświątkowiec
co oznacza, że się odcinają?

Gość zielonoswiadkowcy odcielieli
sie od protestantów ZIELONOŚWIĄTKOWCY BEZ CHRYSTUSA Ostrzegał on pisząc: ''Nie możemy mieć doktryny ani szukać doświadczeń nigdzie indziej poza Chrystusem. Wielu ludzi skłonnych jest poszukiwać mocy by dokonywać cudów i tym kierować uwagę i podziw ludzi na siebie samych, okradając przez to Chrystusa z Jego chwały i czyniąc z tego przedstawienie w kościele. Ludzie potrzebują prawdziwych naśladowców uniżonego Chrystuasa gdyż religijny entuzjazm łatwo i szybko może stać się niezdrowy, gdyż we wszelkim działaniu religijnym budzącym podziw i zwracającym na siebie uwagę, bardzo szybko zaczyna dominować ludzki duch. My jednak musimy pozostawać wierni Chrystusowi gdyż jakakolwiek działalność wywyższająca Ducha Świętego lub Jego dary ponad Chrystusa kończy się ostatecznie fanatyzmem. Cokolwiek sprawia że kochamy i wywyższamy Chrystusa jest dobre i bezpieczne, natomiast wszystko inne będzie dla nas rujnujące. Duch Święty jest wielkim światłem, ale zawsze skupionym na tym by objawić Jezusa. Gdzie Duch Święty ma rzeczywistą swobodę działania, tam zawsze Jezus będzie ogłaszany Głową, a Duch Święty wykonawcą.'' W innym miejscu brat Bratleman pisał: ''Szatan kusi aby ludzie zwrócili się ku płytkiemu życiu wołając tylko ''Panie, Panie''! Taka postawa nie wymaga żadnego krzyża, dlatego jest zawsze popularna. Nie można kłaść mocy ani darów Ducha Świętego, ani absolutnie niczego ponad Jezusa. Każda nauka która wywyższa choćby nawet Ducha Świętego ponad Jezusa zawsze stanie się fundamentem błędu i fanatyzmu. Wydaje mi się że istnieje wielkie niebezpieczeństwo stracenia z oczu tego iż Jezus jest ''wszystkim we wszystkim''. Dzieło Golgoty musi pozostać w centrum naszej uwagi, gdyż Duch Święty nigdy nie odwróci naszego wzroku od Chrystusa na siebie, ale racze objawi Go w pełniejszy sposób.Jesteśmy w niebezpieczeńtwie zlekceważenia Jezusa, poprzez wywyższanie Ducha Świętego i Jego darów możemy ''zgubić Go w świątyni''. Jezus musi być centrum wszystkiego.'' Ja nie lekceważę tego ostrzeżenia, gdyż zagrożenie zielonoświątkowców bez Chrystusa staje się dzisiaj bardzo realne. Mówie wam że jest rzeczą możliwą, by zgromadzenie ludzi napełnionych Duchem, wielbiących i wznoszących swoje ręce, miało pośród siebie Chrystusa jako obcego!Prawdą jest że On powiedział: Gdzie są dwaj lub trzej zgromadzeni w moim imieniu, tam jestem pośród nich (Mt18:20), ale On może być również pośród nas jako obcy, ignorowany i nierozpoznany nawet przez tych którzy spotykają się w Jego imieniu. W Izraelu Żydzi wymawiali imię mesjasza z bojaźnią i czcią, a w każdy szabat zgromadzali się w synagodze aby mówić o Jego imieniu i prorokować o Jego przyjści oraz chwalić Imię Ojca, który obiecał Go zesłać. Lecz gdy przyszedł i chodził pośród nich to jednak nie został rozpoznany i pozostał dla nich kimś obcym. Chrystus obcy pośród zgromadzenia napełnionych Duchem Świętym? Pośród tych którzy wymawiają Jego imię i czczą Ojca który Go zesłał? Obcy dla tych którzy śpiewają Jego hymny i mówią do Niego ''Panie, Panie''. Tak! Absolutnie tak! To nie tylko jest możliwe, ale to dzieje się dzisiaj pośród Bożego ludu! Pokażę wam trzy sposoby, przez które czynimy Chrystusa obcym pośród nas!Niechaj Duch Święty zabierze naszą duchową ślepotę, abyśmy mogli jeszcze raz ujrzeć Go tym, kim On jest naprawdę, czyli Panem wszystkiego! CZYNIMY JEZUSA OBCYM POPRZEZ WYWYŻSZANIE DUCHA ŚWIĘTEGO

Dawid Wilkerson jest zielonoswiadkowcem Chystus i tylko Chrystus musi być centralnym punktem życia i chwały! On jest Głową ciała, to znaczy Kościoła. On jest początkiem pierworodnym z umarłych, aby we wszystkim był pierwszy, ponieważ upodobał sobie Bóg żeby w nim zamieszkała cała pełnia boskości i żeby wszystko co jest na ziemi i na niebie, pojednało się z nim dzięki przywróceniu pokoju przez krew krzyża jego. (Kol 1:18-20) ''Aby we wszystkim był pierwszy...'' znaczy dostrzegany, ten o którym najwięcej się mówi i który ma pierwsze miejsce we wszystkim i Duch Święty nie może być wielbiony ponad Jego Imię, gdyż wieczernik nigdy nie może przysłaniać Krzyża. Nie ośmielajmy się myśleć o Chrystusie jako tylko o tym który zesłał Ducha Świętego lub dziękować Mu za zesłanie kogoś lepszego. Chrystus zesłał Ducha Świętego aby objawić swoją własną pełnię wśród nas, i gdy Duch Święty staje w centrum uwagi to kościół nie skupia się na tym na czym powinien. Duch Święty ztąpił na Chrystusa gdy On wynużył się z wody po chrzcie i wtedy Ojciec powiedział o Nim: ''To jest mój syn umiłowany, w nim mam upodobanie.'' Duch zstąpił cieleśnie jako gołębica ale cała uwaga była skierowana na Baranka Bożego który gładzi grzechy świata, nie na gołębia ale na Baranka. Chrystus powiedział swoim uczniom o nadchodzącym dniu zielonych świąt i wylaniu Ducha Świętego w jednym celu, którym było otrzymanie mocy do wywyższenia imienia Chrystusa. Ale weźmiecie moc Ducha Świętego kiedy zstąpi na was i będziecie mi świadkami w Jerozolimie i w całej Judei i Samarii, i aż po krańce ziemi. (Dz.Ap. 1:8) Jezus wyjaśnił że gdy Duch zstąpi to nie skupi on uwagi na sobie, ale na słowach Chrystusa i na wywyższeniu Jego. Lecz gdy przyjdzie On, Duch Prawdy, to wprowadzi was we wszelką prawdę, bo nie sam od siebie mówić będzie, lecz cokolwiek usłyszy to mówić będzie i to co ma przyjść wam oznajmi. On mnie uwielbi, gdyż z mego weźmie i wam oznajmi. Wszystko co ma Ojciec moje jest, dlatego rzekłem że z mego weźmie i wam oznajmi. (Jan. 16:13-15) http://www.chlebznieba.pl/index.php?id=281

Scott Hahn Convertion historia protestanckiego teologo ktury przeszedł na katolicyzm a dlaczego bo czytał pisma w orginale i dostrzegł ze kosciuł głosi prawde http://www.youtube.com/watch?v=aI0dqLiEyHE&feature=player_embedded#! http://www.youtube.com/watch?v=xrU_FMc12bo&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=Moh4jSRgaw8&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=bFy2-snhSkU&feature=related

nie w dziwnych to jest Modlitwa w językachdar języków [] pojawił się po zesłaniu Ducha Świętego w kosciele katolickim terz to jest np tu https://www.youtube.com/watch?v=nKlchn1HSoM

I to mozna zobaczyc i tego doswiadczyc bardzo czesto w Kosciele Zielonoswiatkowym. Czasami rowniez i w Kosciele Katolickim, jak widac na zalaczonym filmie. To nie falsyfikat. To prawda! Chwala Bogu!

Gość gość
Sludzy firmy nic pozatym kolejne ofiary mody zygac mi sie chce jak patrze na te chore wizje perspektywy na przyszlosc. Moze niedlugo bedziecie tak silni jak Izrael i ruszycie na Europe .

Gość gość
Mieszkam za granica , sama , po smierci matki nie mam zadnego wsparcia ale wlasnie w pracy sotkalam sie ze wsparciem od jednej kobiety ,ktora jest z Pings Kyrkan czyli wyznania zielonoswiatkowego . To aniol nie kobieta ale moze juz a taka osobowosc , moze to nie zasluga jej wiary , oby wiecej takich katolikow bylo .