Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Po kolędzie

Czy na wychowawczym przysługuje zasiłek ?

Polecane posty

Gość Po kolędzie

Czytałam różnie artykuły. W jednym z nich było napisane coś takiego: " 400 złotych miesięcznie należy się każdej matce, która przebywa na urlopie wychowawczym. Od 1 listopada 2012 roku, aby otrzymać zasiłek, dochód na jedną osobę nie będzie mógł przekroczyć kwoty 539 zł " - tylko czy to faktycznie tak jest jak piszą ? Powrót do pracy przypada mi na pierwszą połowę marca, zarabiam 1000 zł z czego połowa, jak nie większość wychodzi na dojazd i zastanawiam się czy w takim przypadku nie lepiej byłoby zostać w domu z dzieckiem. Wychowawcze do lat pracy się liczy, tylko nie jest składkowane. Chciałabym się w końcu z chałupy wyrwać, a z drugiej strony... Co wy byście zrobiły na moim miejscu ?

Gość Po kolędzie
Aha... mam umowę na czas nieokreślony.

Gość amandaaa foxx30
to zalezy. czy masz zkim dziecko zostawic. ja bym nie zostawila takiego malego dziecka. to najlepszy czas. widzisz jak dziecko sie rozwija. ja dalam dopiero corke do zlobka jak miala 1,5 roku.

Gość ja ci odpowiem bo
sama jestem mama i jestem na wychowawczym . otóz zasiłek wychowawczy jest dodatkiem do zasiłku rodzinnego. nie ma czegos takiego jak sam zasiłek wychowawczy. jesli nie przekraczasz progu 539 zł to oczywiscie składasz wniosek o zasiłek rodzinny 77 zł i dodatek do tego czyli 400 zł zasiłku rodzinnego. ale warunkiem jest tutaj dochód wiec to nie jest tak ze nalezy sie kazdej matce. istotne jest wiec tez to ile zarabia twój maz, partner, ojciec dziecka. odpowiadajac na twoje 2 pytanie - skoro z twojej pensji pół ci szło a dojazd czyli zostawalo ci na reke 500 zł to składaj wniosek o zasiłek i siedz z dzieckiem bo nic nie tracisz przeciez. ja sama tak zrobiłam, do pracy nie moge wrócic gdyz firma jest w upadłosci, nie płacą pensji, poza tym ZWALNIAJĄ, wiec wole byc na wychowawczym i szukac sobie innej roboty a przynajmiej miec ubezpieczenie i lata pracy. dodam tez ze akurat ja za praca wcale nie tesknie. nie po to rodziłam dziecko by mi je wychowywała mama czy niania.

Gość ja ci odpowiem bo
sporostuje 77 zł to zasiłek rodzinny, 400 zł zasiłek wychowawczy. razem wiec mozesz dostac 477 zł. jesli bedziesz miała wiecej pytan pisz to odpowiem.

Gość zonaKraka
Tak jak dziewczyny pisały, składasz wniosek o zasiłek rodzinny i dodatek z tytułu urlopu wychowawczego. Dalej nie liczą się Twoje dochody jeśli pracujesz, tylko dochód ew. męża. Ubezpieczenie masz, wychowawczy trwa 3 lata, ale płatny jest 2.

Witam wlasnie co zostalam zatrudniona w pracy i okazuje sie ze jestem w ciazy. Mam juz jedno dziecko i nie dam rady wrocic do pracy z powodu braku opieki nad dwojka dzieci. Czy w takim razie bedzie mi przyslugiwal zasilek wychowwczy ? Wiem ze nie moze przekaraczac iles tam na osobe mi nie przkraczaale chodzi o to ze czytalam ze musze byc zatrudniona conajmniej 6 miesiecy. ne wiem tylko teraz czy liczy sie to przed ciaza ? Na urlop maciezynki oczywiscie pojdw ale nie mam ciazkiem oracy wiec pewnie kolo 6 miesiaca ciazy czy wtedy jako 6 miesieczny staz pracy ale w ciazy bede mogla starac sie o taki zasilek?

Gość zazaa
o jaki zasiłek chcesz się starać w czasie ciąży? O rodzinne? Staż wymagany do urlopu wychowawczego to 6 mies. ale w odniesieniu do ogólnie zatrudnienia od początku jak się pracuje a nie że tyle musi być przed ciążą. " Na urlop maciezynki oczywiscie pojdw ale nie mam ciazkiem oracy wiec pewnie kolo 6 miesiaca ciazy" Na macierzyński chcesz iść w 6mies. ciąży?

Tak myzle ze w miesiacy ciazy nie wiem tegozalezy jak bedzie przebiegac ciaza jezeli tak samo jak moja pierwsza czyli bez zadnych komplikacji to pewnie tak jak nie pozniej. Pracuje w banku i siedze przed biurkiem wiec nie mam chyba zbyt ciezko Dodam tez ze zalezy mi na zasilku wychowaczym po ciazy poniewaz wiem ze nie wroce do pracy. Dletego tez chce przepracowac to miesiecy zeby o taki zasilek sie starac.

Gość zazaa
w ciąży to zamiast brać macierzyński to weź chorobowe potem w razie czego. Rodzinne to możesz się starać na pierwsze dziecko. Na drugie to dopiero po porodzie. Nie pracowałaś wcześniej w ogóle? Te 6mies. tyczy się prawa do urlopu wych. a nie zasiłku, który jak ktoś pisał jest dodatkowym zasiłkiem do rodzinnego.