Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nheaven

Leki na menopauzę regulują miesiączkowanie?

Polecane posty

Gość nheaven

Witam :) Od jakiegoś czasu interesuję się ziołowymi sposobami na uregulowanie miesiączek. Znalazłam całą listę przeróżnych ziół. I byłam szczerze przerażona, że musiałabym pić z tego wszystkiego codziennie jakieś napary - żołądek ma pewne granice! Dlatego zaczęłam szukać jakiś tabletek. I co? Wszystkie zioła, które regulują hormony są w większości stosowane w tabletkach, które pomagają paniom w okresie menopauzy. Chcę je wypróbować, ponieważ antykoncepcja, którą lekarze wypisywali mi jak cukierki, nie działa. Najczęstsze zioła regulujące hormony: - pluskwica groniasta - soja - czerwona koniczyna - len A oprócz: - szałwia - ostropest - drapacz lekarski - zen szen koreanski - serdecznik pospolity - niepokalanek mnisi - dziki ignam - liść fiołka - kozieradka

Gość dsadfad
Też się nad tym zastanawiałam, ja brałam przez 3 miesiące castagnus i trochę pomógł, idealnie nie jest ale trochę skrócił i uregulował cykle. Ciekawe co będzie teraz jak mam przerwę po 90 dniach braniach

Gość nheaven
Mi akurat Castagnus w ogóle nie pomagał :( Teraz przeglądam fora o menopauzie i szukam info, które z leków ziołowych najlepiej działają. Wiadomo, każdy organizm jest inny, ale mała podpowiedź nie zaszkodzi.

Gość zew ryczacej gesi
Paradoksem jest to, że człowiek XX wieku odżywia się zbyt obficie, a jest niedożywiony. Brakuje mu wielu niezbędnych składników pokarmowych, które w procesie przetwarzania żywności uległy eliminacji. Brakuje m.in. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a zwłaszcza kwasu gamma-linolenowego, który jest zawarty woleju wiesiołkowym. To nie lek, to bio-olej, a więc pokarm o niezwykłej aktywności biologicznej, przywracający zdrowie. brakuje terz warzyw i owoców bo z zupki witamin nie ma

Gość nheaven
Piję olej z wiesiołka i olej lniany od ok. 1,5 miesiąca? Jak na razie okres jest OK, ale moje zawirowania hormonalne powodują trądzik, którego bardzo chcę się pozbyć (nie jestem już nastolatką), chciałabym jakoś wspomóc tę kurację.

Gość memmotka
Ja kupiłam teraz Be Younger Noble Health. Sam suplement przeznaczony dla kobiet wchodzących w okres menopauzy. Receptura oparta została na sprawdzonych roślinnych substancjach, których budowa i struktura zbliżona jest do budowy żeńskich hormonów (estrogenów). Licze na to ze mi pomoze.

kudzu root na menopałze a na tradzik pokrzywa i kurdybanek Podstawowe substancje czynne W zielu bluszczyku kurdybanka występują związki sekwiterpenowe i triterpenowe (m.in.: kwas oleanowy i ursolowy), garbniki, kwasy rozmarynowy, kakaowy i ferulowy (fenolokwasy). Znaleźć w nim można również flawonoidy, olejki eteryczne i substancje gorczyce (glechominę i cholinę). Działanie i zastosowanie bluszczyka Bluszczyk kurdybanek przyjmowany doustnie pobudza układ trawienny do produkcji soków żołądkowych, zaostrza apetyt i reguluje przepływ żółci. Dzięki obfitości w kwasy triterpenowe wpływają na regenerację błony śluzowej żołądka. Poprawia ono także drożność dróg oddechowych i pobudza organizm do odkaszlania zaległej flegmy. Bluszczyk kurdybanek pomaga także w oczyszczaniu organizmu, ponieważ działa moczopędnie. Wspomaga to także leczenie chorób wątroby, kamienicy żółciowej i stanów zapalnych dróg żółciowych. Odwar z bluszczyku kurdybanka działa bakteriobójczo, dlatego stosuje się go również do płukania gardła i jamy ustnej. Zewnętrznie napar i okłady można zastosować do przemywania ran i podrażnień skóry, a także przy trądziku, świądu, owrzodzeniu i poparzeniu. Wspomniane już kwasy triterpenowe nie tylko przyśpieszą gojenie ran, ale także je odkażają. Przy trądziku dodatkowo pomaga działanie oczyszczające i ściągające bluszczyka. Działanie ściągające wykorzystywane jest również w trakcie leczenia zapalenia pęcherza, biegunki i hemoroidów. Odwar z bluszczyka kurdybanka Odwar z bluszczyka przyrządza się z łyżki ziela. Wsypuje się go do wrzącej wody (około 200ml) i gotuje pod przykryciem przez 5 minut. Odstawia się go do ochłodnięcia na 10 minut (odwar może być ciepły, ale nie gorący) i odcedza się go. Napój pije się 2-3 razy dziennie, przed posiłkiem co zaostrza apetyt i ułatwia trawienie. Odwar można stosować także zewnętrznie do przemywania pęcherzy, podrażnień skóry ran i trądziku. przed stu laty zajmował bardzo ważne miejsce nie tylko w ziołolecznictwie, ale również w kuchni polskiej. Rzeczywiście, bluszczyk kurdybanek charakteryzuje się korzennym, lekko gorzkim smakiem, sprawdza się zatem jako przyprawa dodawana do sałatek i potraw mięsnych. W dziewiętnastym i na początku dwudziestego pierwszego wieku bluszczyk jako przyprawa zalecany był zresztą nie tylko dlatego, że poprawiał smak potraw. Wiele osób doceniało jego walory lecznicze, serwowaną go więc obficie zwłaszcza tym pacjentom, którzy narzekali na problemy z żołądkiem i pęcherzem moczowym Badania składu bluszczyku potwierdziły, że ma on działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, a także delikatne działanie ściągające. Można zatem wykorzystywać go zarówno w przypadku chorób skórnych, jak i trudno gojących się ran, bluszczyk kurdybanek zapobiega bowiem negatywnym skutkom wdania się zakażenia do zainfekowanego miejsca. Działanie bakteriobójcze tej rośliny można wykorzystać również przygotowując odwar stosowany do płukania gardła i jamy ustnej przez osoby, które mają skłonność do zapadania na częste anginy i inne choroby górnych dróg oddechowych.

Gość gość
podnoszę,bardzo ciekawy wątek. Ja równiez wchodze już w ten okres i szperam po necie za czyms ziołowym bo tabsów nie zamierzam brać. Jutro lecę do apteki po olej z wiesiołka:)

Gość Antosia05
Ja na menopauzę polecam Menopauzin, nie miałam po nich żadnych skutków ubocznych, a co najważniejsze pomogły mi wyeliminować dolegliwości związazne z menopauzą. Naprawdę polecam.