Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Weronika P.p.

Czym się różni kleik od kaszki?

Polecane posty

Gość Weronika P.p.

Czym sie rozni kleik ok kaszki? Jaka jest roznica miedzy kleikiem a kaszka kukurydziana i tak samo miedzy kleikiem a kaszka ryzowa? Czym zageszczacie zupki? Czy kasza manna czy kleikami itp? Jaka kaszka/kleik powinny isc jako 1 do menu dziecka i potem co po kolei?

Gość a ja..................
napewno kaszka to kaszka, kleik to kleik :)

Gość czy bedzie ok
Kleik jest łagodniejszy wiec lepszy na początek i do zagestrzania tez kleik jest lepszy.

Gość kleik jest bardziej
lekkostrawny

tez sie nad tym zastanawialam :) kleikami sie zageszcza mleko albo zupki a kaszki sie przygotowuje na wodzie i podaje łyżeczką jako posiłek, tak mi się wydaje bo zauważyłam jak czytałam o tych kaszkach i kleikach to kleiki są bezmleczne i bezglutenowe, a kaszki już mają w składzie mleko modyfikowane, ale mogę się mylić

Gość No jak to , niech idą
Kleik to najprościej tłumacząc śłuzowaty wywar z wygotowanego ziarna a kaszka to ziarno w całosci oczyszczone i zmielone, często przetworzone tak by łatwo łączyło się w mlekiem czy wodą. Kleiki są dobre na początek jako zageszczacze do mleka, zupek albo podawane z mlekiem jako łagodniejsza alternatywa dla kaszki. Kaszki najlepiej kupować bezmleczne bo wtedy wiadomo że gramowo mamy czyste wartościowe ziarno (zalezy czy pełnoziarniste czy obrobione) .