Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość munsia

kto podróżował z RyanAir proszę o poradę

Polecane posty

Gość munsia

Za niecały miesiąc będę pierwszy raz korzystać z usług RyanAir i trochę się poplątałam w tych zasadach... przede wszystkim chodzi mi o bagaż. 10kg i określone wymiary - to rozumiem. Ale czy to znaczy że nie mogę mieć ze sobą zwykłej torebki którą zawsze noszę? I druga sprawa - przewożenie płynów. Da się to jakoś ominąć? Z tego co zdążyłam się dowiedzieć, bagaż jest "skanowany" ale np. nie zaglądną mi do kieszeni kurtki? Zależy mi na jakichś kosmetykach, bo jadąc z Polski do Belgii na 5 dni raczej wyrzucaniem pieniędzy w błoto będzie je tam kupować, skoro nie mogę ich przywieźć do Polski i zużyć... :| Bardzo proszę o odpowiedź kogoś zorientowanego :)

Gość Nom ciebie te wywloki
Nie podrozuj tym gownem!

Gość ;;#'ggg
10 kg to bagaz podreczny 15-20 idzie do luku

Gość munsia
ale tylko 10 jest bezpłatne... albo się mylę? bo za więcej trzeba dopłacić ok. 50 euro

To ze sobie przewoznika wybrala... Oni woza ludzi jak bydlo :/ plyny mozesz kupic po kontroli a kurtke bedziesz musiala sciagnac pewnie I przeswietla ja takze nie ma co kombinowac ;)

Gość wredniucha10
kosmetyków możesz przewieść łącznie 100 ml i dostaniesz na nie osobny plastikowy woreczek - nie radzę nic chować po kieszeniach, bo mogą ci wyrzucić oprócz bagażu podręcznego możesz mieć małą torebkę na pasku

Gość Iwoccia
Wredniucha ma racje, a kosmetykow tyle co w woreczku chyba o wymiarach 20 cm na 20 cm, taki woreczek strunowy daja

Gość juz nie pamietam czt wizzairze
czy w ryanie nie wolno miec nNIC opricz tego bagazu,zadnej torebki ( szczegolnie jak jedziesz Z Uk,wiec najlepiej wsadz ja na porzejsciu do srodka. Kosetyki male w woreczek foliowy. Co ludzi gadaja,ze zly przewoznik - jaki to problem - 2 godziny. Jedzi sie rownie szybko a za grosze, po diabla placic nie wiem ile - za kanapke z chemia na tacce, soczek? Mozna sobie kupic. Smecą , jakby nigdy nie jechaly chocby zatlowczonym pociagiem, Naprawde jest o wiele wiecej fajnych rzeczy, na ktore mozna wydac 1000zl, ktore zaoszczędzisz.

Gość egerte
nie ma racji bo butelki mozesz miec po max 100ml i nie tylko jedna a torebki na pasku miec nie mozesz w tanich liniach, jeden bagaz i obojetne czy to bedzie walizka czy torebka, siatka czy etui na kamere

Gość munsia
100 ml to w sumie wystarczająco na 5 dni (chodzi mi tylko o trochę podkładu i tusz do rzęs) - mam nadzieję, że przejdzie bez problemu.. A tej małej torebki wymiary są może w regulaminie? Bo czytałam o bagażu ale może przeoczyłam tą informację [Wiem, że przewoźnik jest jaki jest ale niestety nie stać mnie na nic lepszego, a jechać muszę :( ]

Gość juz nie pamietam czt wizzairze
i nie berz do podrecznego nozyczek, scyzoryka itp bo odbiora( i tak przeswietlą)

Gość munsia
czyli trzeba się ograniczyć do jednego bagażu, no trudno :/

Gość wredniucha10
latam Ryanerem przeciętnie 5 razy do roku - zawsze mam podręczny i torebkę na ramię - nigdy sie o to nikt nie czepiał - kosmetyków nie zabieram w ogóle

Gość egerte
podklad + tusz to nie ma problemu, mysle ze nawet mozesz sobie odpuscic woreczek

Gość juz nie pamietam czy wizzairze
ja naprawde jezdza duzo po swiecie, latalam roznymi liniami takze biznesem - to moze miec znaczenie , jak lecisz 12 godzin - rozsmieszja mnie ludzie wybrzydzajacy na ryan i wizz . Siedza, leca - co im wiecj potrzeba?

Gość egerte
Dozwolona jest tylko jedna sztuka bagażu podręcznego na osobę (z wyjątkiem niemowląt) o wadze nie większej niż 10 kg i wymiarach 55 cm x 40 cm x 20 cm (torebki, teczki, komputery przenośne, zakupione produkty, aparaty itp. mogą być przewożone tylko w dozwolonej 1 sztuce bagażu podręcznego). Pasażer może wnieść do kabiny wyłącznie jedną sztukę bagażu (nie są przewidziane żadne ulgi w przypadku niemowląt) z zastrzeżeniem określonej wagi i rozmiarów takiego bagażu (link do Regulaminu w sprawie Bagażu Podręcznego). Jeżeli pasażer posiada torebkę podręczną, teczkę, laptop, torbę z zakupami dokonanymi na lotnisku, kamerę itp., takie przedmioty muszą być umieszczone we wspomnianym jednym dozwolonym bagażu podręcznym. Dodatkowy/nadmiarowy bagaż podręczny nie zostanie dopuszczony przy wejściu do samolotu lub, tam gdzie to możliwe, zostanie złożony do depozytu w samolocie i będzie podlegał opłacie, której wysokość jest określona w Regulaminie przewoźnika to ze strony RA

kupuje sie woreczki w maszynie przed odprawa i oprocz podrecznego nie wolno miec zadnej torebki ..kaza odrazu wkladac w bagaz lecialam juz tymi liniami okolo 15 razy

Gość wredniucha10
dziwne - nigdy mi nie kazali

Gość Hjkk
Ech dziewczyno wszystko jest jasno opisane. Jeden bagaz podreczny do 10kg, ktorym moze byc torebka. Jesli chcesz wziac cos wiekszego (bez przekraczania wymiariow) to torebke wloz do srodka tej wiekszej. Plynow mozesz miec 1 litr, ale podzielone na 10 lub wiecej czesci ( jedna butelka nie moze przekraczac 100ml) oraz wsxystko sie musi zmiescic do wireczka 20x20cm. Podklad czy tusz wezmiesz spokojnie bo nie spotkalam sie w zyciu z wieksza pojemnoscia niz 40ml fluidu. Ponadto beda przeswietlac nie Tylko bagaz ale rowniez kurtke i czasami buty. Nie panikuj, wez normalnie co chcesz, ale zamiast duzego szamponu kup miniature 100ml. Poza tym baby jaj zawsze szczekaja,nie kazdego stac na lot za 2000, ja latam 2 razy w miesiacu w dwie strony i gdyby nie tanie linie to bym zbankrutowala. Poza tym nie waze 100kg zeby potrzebowac niewiadomo ile miejsca. Mozna tez wykupic miejscowke, dodatkowe miejsce, na pokladzie posilek. Skoro wszystiie takie bogate to dziwne ze skorzystaly z tanich linii oraz ze nie dokupily dodatkowych opcji.

Gość juz nie pamietam czy wizzairze
w UK kazali wszystkim wsadzc torebki do podrecznego. Za to w Polsce ialam opricz tego siatke z kanapkami i ciastem ( bez picia) , i jakis mili oanowie nic na to nie mowili.

Gość munsia
Bardzo bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi :)

Gość Niestety nie ma takiej opcji
Torebka,aparat fotograficzny,kamera...wszystko musi być włożone w bagaż podręczny.Nic nie przemycisz w kieszeniach płaszcza(kosmetyki) Płaszcz,buty wszystko musisz położyć na taśmę skanująca.