Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

dolina_mgieł

Lewatywa - pierwszy raz PYTANIA

Polecane posty

Gość pozdrawiam....
lewatywe robi się również z kawy. ja znam taką: 3 duże łyżki mielonej kawy zalać litrem zagotowanej wody i gotować na bardzo małym ogniu przez około godziny ale (!) nie doprowadzać do wrzenia. Potem wystudzić do temperatury ciała i zapodać sobie do jelita grubego, wytrzymaj ile będziesz mogła. Odbyt posmaruje wazeliną. Taka lewatywa oczyszcza organizm z toksyn

Gość DorisSz
Kilka miesięcy temu po wyjściu ze szpitala musiałam leżeć kilka tygodni w łóżku. Po lekach, złej diecie dostałam strasznych zaparć. Stwierdziłyśmy z mamą, że najlepszym rozwiązaniem będzie lewatywa. Trochę bałyśmy się jak dobrze ogarnąć temat i poprosiłyśmy o pomoc zaprzyjaźnioną pielęgniarkę. Teraz jestem mądrzejsza. Odpowiadając na pytania dolina_mgiel. 1)Irygator nie powinien być gotowany. Wystarczy go dobrze przemyć wodą z mydłem antybakteryjnym. Powinien być stosowany przez jedną osobę. 2)Płyn to jest temat rzeka i trzeba uważać aby jego składniki nie wywołały alergii i przenikały do organizmu. W moim przypadku płyn do lewatywy która miała usunąć zaparcia był przygotowywany w taki sposób. Gotujesz tyle wody aby zmieściło się w irygatorze. Płyn musi ostygnąć do temperatury 34*C 36*C i wtedy wlewasz go do irygatora i robisz z niego lewatywę. Temperaturę płynu można sprawdzić termometrem lekarskim, nawet takim elektronicznym. Jak płyn będzie zbyt chłodny, to lewatywa nie będzie taka skuteczna i jelito zacznie reagować skurczami. Jak będzie miał więcej niż 40*C to grozi to poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Najlepsza temperatura płynu to 34*C 36*C. Ja do płynu który ma być użyty do zwalczania zaparć stosowałam taką recepturę. Pół łyżeczki soli kuchennej i łyżkę stołową płynnego mydła rozprowadzałam aż do powstania piany. Do tego dodawałam jedną łyżkę stołową oliwy. 3) Co do końcówki to zawsze stosuj najdłuższą końcówkę jaką masz i zadbaj o to aby w całości weszła w pupę. Jakbyś miała pytania, pisz doris.szajek@gmail.com

Gość truskawka304
Hej! Też przymierzam się do zrobienia lewatywy. znalazłam wszystkie instrukcje na www.nazdrowiesposob.com/lewatywa-w-domu/. Naprawdę polecam artykuł! Wszyscy, którzy mają jakiekolwiek wątpliwości, co do właściwości, czy przeprowadzenia lewatywy koniecznie powinni go przeczytać ;)

Gość gość
Radzę poczytać o Terapii Dr. Gersona.

Gość gość
a nie lepiej wypic lekko przeczyszczajace ziola..zaznaczam lekko

Gość renjata70
Swietnie oczyszcza jelita lewatywa z mydlin. Ja robie ten zabieg kazdy tydzien. Wlewam 2 litra z gumowego wlewnika. Pod czas zabiegu jestem na lewym boku. Pod posladki podkladam cerate, bo zawsze troche roztworu wylewa sie mimo o***tu. Wlewnik wisi na gwozdziku ca. 120 cm nad lozkiem. Mydliny robie tak . Rozpuszczam w bardzo goracej wodzie sproszkowane szare mydlo (proszek robie na tarce). Za 1-2 godziny mydlo dokladnie sie rozpusci i roztwor ochlodzi sie do temperatury 35-40 stopni Celsjusza. Ile mydla? 2 lyzki stolowe proszku na 1 litr (otoz na 2-litrowa lewatywe 4 lyzki). Trzymam wlew w sobie przynajmniej 10-15 minut. 2 litry -- to nie duzo. W jelitach jest dosc miejscia na 3 i nawet 4 litry.

Gość gość
Najlepiej położyć się na boku i przygotować letnią wodę w worku do lewatywy, można ją wcześniej wyparzyć. Moczu nigdy nie próbowałam więc nie wiem. A jak głęboko? Wystarczy parę centymetrów, na tyle by nie wypadło. martyna.szwajca@tlen.pl

Gość gość
Hej, co robię nie tak? Przygotowałam garnek z 1,5L wody z solą i gruszkę nr 9. Za pierwszym razem woda od razu wyleciała po pierwszej gruszce. Podgrzałam trochę wodę bo niby jelita mogą się kurczyć od chłodnej wody. Za drugim razem weszły tylko 2 gruszki, a przy 3 woda znowu wyleciała...Udało mi się za trzecim razem. Wlałam 5 gruszek, ale po 6 sytuacja się znowu powtórzyła. Nie umiem wytrzymać tego parcia...

Gość Martyna

Polecam korek. Po wlaniu wody pomaga wytrzymać parcie