Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KIRKOU

BRAK BIERZMOWANIA A SLUB KOSCIELNY

Polecane posty

Gość KIRKOU

czy bez bierzmowania udzieli nam ksiadz slubu

Gość grdge
nie udzieli. jestem w takiej samej sytuacji - moj facet nie ma bierzmowania. ale sa specjalne bierzmowania dla doroslych. albo za granica - tam nie trzeba miec.

Gość emotolineczka
Szykuj extra kasę na szybki sakramęcik.

Gość emotolineczka
Szykuj kasę extra na szybkie bierzmowanko.

Gość nie e ee
nie udzieli. trzeba wcześniej przyjąć sakrament bierzmowania

Gość ojro33
To jest dosyć ciekawe w sumie, bo Polska jest wyjątkowym krajem. Prawda jest taka, że sakrament można zawrzeć bez bierzmowania. W Polsce w zasadzie bezpodstawnie wymagają tego. Nota bene sakrament małżeństwa można zawrzeć bez obecności księdza, bo to nie ksiądz udziela ślubu, tylko małżonkowie sobie na wzajem.

Gość klaudia1617
nie calkiem tak jest jak mowisz-do ostatniej odpowiedzi. zeby zawrzec ślub KOŚCIELNY musisz miec bierzmowanie-bo bierzmowanie to sakrament dojrzałości chrzescijańskiej bez tego ślub nie byłby ważny rozumiesz?

Gość klaudia1617
nie calkiem tak jest jak mowisz-do ostatniej odpowiedzi. zeby zawrzec ślub KOŚCIELNY musisz miec bierzmowanie-bo bierzmowanie to sakrament dojrzałości chrzescijańskiej bez tego ślub nie byłby ważny rozumiesz? i czy zawarty przed soba czy w ocecnosci ksiedza, wobc Bga nie jestes dojrzala religijnie bo nie masz sakramentu bierzmowania co za tym idzie napewno nie jestes dojrzala na slub-wg religi. ale mysle ze nie ma problemu mozna w kazdym wieku przyjac chrzest komunie czy bierzmowanie-to ostatnie najlatwiej zreszta, trzeba ksiedzu taka chec zglosic i on moze powiedziec gdzie najblizej jest jakies bierzmowanie i nie ma problemu.

Gość klaudia1617
nie calkiem tak jest jak mowisz-do ostatniej odpowiedzi. zeby zawrzec ślub KOŚCIELNY musisz miec bierzmowanie-bo bierzmowanie to sakrament dojrzałości chrzescijańskiej bez tego ślub nie byłby ważny rozumiesz? i czy zawarty przed soba czy w ocecnosci ksiedza, wobc Bga nie jestes dojrzala religijnie bo nie masz sakramentu bierzmowania co za tym idzie napewno nie jestes dojrzala na slub-wg religi. ale mysle ze nie ma problemu mozna w kazdym wieku przyjac chrzest komunie czy bierzmowanie-to ostatnie najlatwiej zreszta, trzeba ksiedzu taka chec zglosic i on moze powiedziec gdzie najblizej jest jakies bierzmowanie i nie ma problemu.

Bez bierzmowania możesz wziąć śłub kościelny jako osoba niewierząca/innego wyznania. Jest taka możliwość. Wówczas wszystko wygląda tak samo tylko nie przysięgasz na bozię.

Gość Pani DJ z europejskiego miasta
Kochani Mam cholernie nietypowy problem. Otóż kilka dni temu poproszono mnie o zagranie na weselu gejów. Chłopaki sympatyczne, wesołe. Ale, u kaduka, ja nie mam pojęcia co zrobić na takim weselu. Oczepiny i tym podobne zabawy odpadają w przedbiegach. Może ktoś miałby jakiś pomysł? Tylko bez głupich żartów proszę. Sprawa jest poważna. Zaznaczam, że nie mieszkam w Polsce, choć para jest jak najbardziej polska :)

Bez bierzmowania możesz wziąć śłub kościelny jako osoba niewierząca/innego wyznania. Jest taka możliwość. Wówczas wszystko wygląda tak samo tylko nie przysięgasz na bozię.

Gość ojro33
Klaudia, nie do końca. Bierzmowania wymaga się ze względu na konsekrację, a sakrament małżeństwa jest udzielany sobie wzajemnie przez małżonków. Konsekracja to nie sam sakrament. Już to pisałem - można go zawrzeć pod drzewkiem i sobie przyrzec, że się będzie ze sobą do końca życia. Kościół katolicki istnieje już trochę lat i ledwie przez połowę jego historii małżeństwa zawiera się w towarzystwie aktu liturgicznego. Młodzi mogą udzielić sobie sakramentu małżeństwa bez bierzmowania i bez mszy. Kapłan tylko przeprowadza msze w intencji i błogosławi młodym (tak w ogóle do lat 60 dwudziestego wieku małżeństwo zawierano w kościele bez mszy; msza bywała potem w intencji). Niestety wielu ludzi tego nie rozumie, a wielka szkoda, bo jeśli by to zrozumiało, to także by zrozumieli prawdziwą głębię małżeńskiego zobowiązania i pożycia. Bo ona nie wynika z tego, że kapłan w sakralnym miejscu coś powiedział, tylko wynika z tego, co młoda para mówi i sobie przyrzeka. damascenka, kogo tak nieładnie wyzywasz od analfabetów?

Gość gość
To wszystko zalezy od sytuacji, jesli młodzi żyją ze sobą prze ślubem np. Mieszkają ze sobą, to w takiej syt. Udzielenie sakramentu Bierzmowania jest niemożliwe ponieważ trzeba byc w stanie łaski uświęcającej - spowiedź święta plus komunia. A jesli żyje sie w grzechu jest to niemożliwe, dlatego krótko przed ślubem jest spowiedź a po ślubie należy przystąpi do sakramentu Bierzmowania. Taka sytuację miałam w rodzinie, tylko ze młodzi byli po ślubie cywilnym.

Gość gość
Ja też jestem po ślubie cywilnym i niestety nie mam bierzmowania a chcieliśmy wziąć ślub kościelny w tym roku tylko nie wiem czy jest taka możliwość że najpierw wezmiemy ślub kościelny a za jakiś czas zrobię bierzmowanie

Można wsiąść ślub bez bierzmowania, sam tak miałem, trzeba tylko się zobowiązać że się je zrobi... Tak samo można być chrzestnym bez bierzmowania.