Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zdesperowanastudenkaaa

Ekonomia-zadanie!! BLAGAM O POMOC!

Polecane posty

Gość Zdesperowanastudenkaaa

Witam. Mam zadanie z ekonomi zeby opowiedziec o zachowaniu firm oligopolistycznych na podstawie zalaczonego tekstu.... ale ja nic nie rozmuiem z tego bo jestem marna z ekonomi... moze ktos by mi pomogl chociaz wytlumaczyc o co w tym wszystkim chodzi i co ma z tym wspolnego tabela.... Zadanie jest po angielsku... Blagam, blagam o pomoc ;( zalaczam tekst i tabele: http://www.voila.pl/471/hp8pt/?1 http://www.voila.pl/473/2wsjx/?1

Gość JedynyPtak
za trudne tooo bo po angielskiemu hahahahahaha :D

Gość KokoszMokosz
Tutaj same głąby, nikt Ci nie pomoże

Gość Ex Stew Dent
What's the problem my dear? The table is very easy to interprete. SAP and Oracle are the biggest companies in software industry, software focused on companies.

Gość Moniczka Mozg Do Sloiczka
I co chcesz wiedziec i czego nie rozumiesz? Ze Oracle rozwija sie wolniej niz SAP i ze SAP ma teraz wiecej ludzi i firm z ktorymi wspolpracuje?

Gość Zdesperowanastudentkaaa
The problem is that including the text I have to ilustrate the behaviour of oligopoly companies, and I dont know really know what to say, and I have to talk 10 min :(

No nie rozumiem jak mam zilustrowac zachowanie tych firm. Nie wiem do czego sie odniesc , jakie sa najwieksze problemy i jakje opisac bo niewiele wiem o tym... Wiem ze to dno ale moj kierunek nie ma wiele wspolnego z ekonomia... mialam zaledwie pare lekcji a oni mi z takim czyms wysloczyli... :(

Gość Ex Stew Dent
Bez sensu zadanie, bo jak możesz porównywać rynek firm oligopolistycznych (taki rynek, gdzie istnieje wiele dużych firm - duże = spore przychody) na podstawie tekstu, który żadnego zachowania nie przedstawia, tylko suche dane :D oraz skupia się na jednej firmie - SAP. To napisz, że firma, która się rozwija, przejmuje - powiększa działalność - SAP - zwiększa przychody, zresztą i tak zadanie bez sensu :D Możesz się odnieść do tabelki, że zwiększając zatrudnienie, czy to poprzez rozwój własny, albo przejęcia, zwiększają sprzedaż i zyski. W 2002/03 Oracle zmniejszając zatrudnienie zmniejszyło sprzedaż i zyski (miejmy nadzieję, że nie wypowiedzieli pracownikom ostatniego dnia roku rozliczeniowego umów o pracę :D, co by zaburzyło sens takiej wypowiedzi :D).

You need to speak about the initial approach to the market and how they worked withn the changing environment. Go out of your way and find more figures for both, dig out their revenue for the years mentioned as well as up until 2011 to give the listeners a well-rounded view for their tangible assets. Mention their intangible assets too and differences in top management styles. Find out how they engage with the market and speak about that. It's not a difficult task, you just need to know what you want to talk about and research it properly.

Ex i Moniczka, strasznie wam dziekuje za odpowiedzi, chociaz i one juz mnie przerazaja, a jutro o 11.00 egzamin!! Ale zrobie co w mojej mocy, teraz chociaz wiem co moge dodac. I tak ex, mi tez sie to zadanie wydaje dziwne bo jak mowic o zachowaniu kiedy o takim zachowaniu tutaj nie wspomniano, raczej sa to szczegolowe dane firmy... Ale coz moze zdam :( Dziekuje wam jeszcze raz BARDZO BARDZO :)

A jakims konkretnym zachowaniem nie jest to ze Sap zaczal negocjacje z Microsoftem zeby powiedzmy "pozbyc sie" Oracle? I co oznacza to ze Microsoft even considered a bid for SAP....?

It means that SAP was willing to undermine the competition by any legal means possible and position itself as a market leader. It also means that they are not afraid of making difficult decisions even if this would suggest lack of consideration for fair market and attempts to monopolise. Good luck tomorrow!

Thank you again Moniczka, it looks like you are really smart :) I will need good luck, really need hhaha Thanks! :D

Gość Four Four
I'm Smart! :classic_cool: bid - przejęcie.

Gość SzklankaMusu
Mi się wydaje ze tutaj chodzi o game theory, poszukaj sobie .)

Gość KozakzMarsa
skup się na tym ze firmy konkurują na innych polach niż ceny. Durne zadanie :D

Ehhh, robie co moge ale to jest tak zjebane ze szkoda gadac, dzisiaj nie bede spala :P