Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość grrryyyy

Kain i Abel - wytłumaczcie mi to...

Polecane posty

Gość grrryyyy

dlaczego Bóg pochwalił Abla za to że przyniósł mu w darze jagnię, a dar Kaina czyli plony, zboża mu się nie spodobał. O co w tym chodzi?? Przeciez gdyby pochwalił obu to Kain by nie zabił brata. Macie jakieś wytłumaczenie tego??

Gość desperacja ostateczna
po prostu Bóg wyżej ceni białki zwierzęce

Gość o !! a mi wytlumaczcie
skoro kain i abel byli synami adama i ewy...kain zabił abla...został kain...to jak powstala reszta ludzkosci??? syn spał z matką?

Może chodzi o aspekt posłuszeństwa, to że jeden przyniósł to o co Bóg prosił. Nie bierz tego tak dosłownie, nie wszystko musi być historycznie potwierdzone (zwłaszcza sceny Starego Testamentu), bardziej chodzi o ukazanie jakiejś prawdy.

Może chodzi o aspekt posłuszeństwa, to że jeden przyniósł to o co Bóg prosił. Nie bierz tego tak dosłownie, nie wszystko musi być historycznie potwierdzone (zwłaszcza sceny Starego Testamentu), bardziej chodzi o ukazanie jakiejś prawdy.

Gość desperacja ostateczna
nie z matką, raczej z siostrami o kobietach raczej nie wspominali autorzy starotestamentowi jeśli nie miały one istotnego znaczenia dla sensu przekazywanych treści dla ówczesnych ludzi, było oczywiste, że kobiety nie stoją na równi z mężczyznami, więc się o nich nie wspomina jeśli nie ma potrzeby

Gość koza z noska
gdybyś czytał Pismo Święte, a nie tylko biblię dla dzieci z obrazkami to wiedziałbyś, że Adam i Ewa po całej aferze z Kainem i Ablem mieli jeszcze wielu synów i córki. Ludzie zyli wtedy około 1000 lat, ale płodzone wskutek kazirodczych stosunków potomstwo było coraz słabsze i dzis juz mało kto dozywa setki

desperacja ostateczna noo... albo w ogóle tych ludzi było więcej, tego nie wiemy...nie wiemy nawet czy Kain i Abel istnieli naprawdę

Gość grrryyyy
ale Bóg ich o nic nie prosił dali tak od siebie, a prezent to prezent i nie należy krytykować tylko podziękować, a nie jeszcze wskazywac który lepszy

A wie ktoś dlaczego Królewna Śnieżka kiedy przybyła do domku krasnoludków i chciała się położyć spać to jedno łóżeczko było za małe drugie było za małe, trzecie było za małe, czwarte było za małe, piąte było za małe, szóste było za małe, ale siódme było idealne? Nie mogę rozwiązać tej zagadki.

syn fubu - ja nie wiem :D Może jeden krasnoludek lubił duużą przestrzeń :D

Gość grrryyyy
dzięki za te artykuły :)

Nie ma za co :) myślę, że poruszyłaś/eś bardzo ciekawy problem :)