Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Melaska80

Jestem w dupie... nie wiem co robić. ;(

Polecane posty

Nie wiem co robić, proszę poradźcie, bo zwariuję... Do tej pory mieszkałam z ojcem dziecka, córeczka ma 5 miesięcy. Oboje ustaliliśmy iż nie będziemy razem. Były partner będzie płacił 400 zł na dziecko. Wymeldowuję dziecko z mieszkania ex - partnera i zameldowuję do swojego ojca, gdyż z przyczyn losowych ani ja ani ex - partner nie możemy tam już mieszkać. U ojca i ja jestem zameldowana. Kończy mi się macierzyński i nie wiem co robić.... 1. wrócić do pracy za 1200 z czego 700 stracę na opiekunkę (zostanie 500, z czego wydatki na dziecko to około 600 zł miesięczne) 2. Wziąć do opieki dziecko. Zarobię jakieś 500 zł, ale przynajmniej nie oddam swojego maleństwa. 3. Czy należą mi się jakieś zasiłki?

Gość eutanazja to w holandii
pytanie zasadnicze: czy ta dupa jest czarna?

Gość Z jakiej racji
zasiłki? Macierzyński masz póki co, alimenty też będziesz miała, pracować możesz. Każdy by tak... ale to nie tak łatwo.

Gość kurde muszę powiedzieć, że
Jak zwykle nieszczęśliwa młoda mamusia, co to dopiero dziecko urodziła a już z chłopem sie rozstała. Nie trzeba było decydować się na dziecko tak pochopnie i dbać o antykoncepcję. A teraz nas pytasz czy należą ci się jakieś zasiłki. Ehhhhhhhhhhhhh

Gość Z jakiej racji
Każdy by tak chciał*

Gość jestes na jakiej umowie
?

w Uk dostała byś mieszkanie od miasta , zasiłek na zycie jako samotna matka, plus niańkę za drobną dopłatą byś mogła iść do pracy chociaz na pol etatu. Powodzenia zycia w Polsce i bardzo bardzo wspolczuje ...:O

oddaj dziecko tatusiowi i po problemie

Gość kurde muszę powiedzieć, że
no to masz dobrą radę: jedź do UK

Gość myszkaaaaaaaqq
a bedziesz mieszkac u ojca?

Tak, bede mieszkac u ojca, musze tylko doplacac do jedzenia. Wiec bym miala to co zarobie w opiece nad dzieckiem plus alimenty, kilka groszy by zostalo na jedzenie dla mnie, bym musiala sie dolozyc oczywiscie. Boje sie oddac cory niance. Ale chyba nie dotyczy to samotnych matek, ktore urodzily w Pl? tak to kazdy by pojechal.

Gość myszkaaaaaaaqq
a bedziesz miec wychowawczy? alimenty ustanowione sądownie? jak masz molziowsc idz na wychowawczy. 400+77zł+ 400zł =877zł. I mozesz sobie wziac dziecko do opieki. potem jak masz molziwosc dac corke do zlobka a ty normlanie wracasz do pracy.

Gość myszkaaaaaaaqq
czyli skladaj wnisoek o wychowawczy. ale masz rodzinne na dziecko? twoj dochod z pracy w momencie przejscia na wychowawczy uznawany jest jako utracony. i nie bylo by tak zle.

oczywiscie ze dotyczy. Nie radze Ci bys wyjechala i stala się beneficiara jak wiele polek, ale wlasnie wiele polek w takiej sytuacji do d... tak robia. I jakos im sie to zycia na koszt cudzego panstwa uklada. Jednak kiedy wazniejsze jest dl anich dobro dziecka to nie myslą o tym skąd biora pieniadze tylko o tym by je miec i dzieciaka nakarmic. Tylko nie zawsze tatusiowie sie godzą na opuszczenie granic.

zloz o zmniejszenie etatu(musza Ci przyznac) i wez nianke na czesc etatu plus zasilek wychowaczy, ale to zaezy czy masz niskie dochody moze wieksze alimenty jak ojciec dziecka dobrze zarabia i tak ty masz wszystko na glowie

Przepraszam, że takie głupie pytania, ale jestem skołowana... 1. Macie jakąś stronę o tym co w UK można pozyskać będąc samotną matką dziecka o obywatelstwie pl? Nie mogę nic konkretnego znaleźć, ale rzadko korzystam z wyszukiwarki i zapewne nie potrafię. 2. Mogę przejść na wychowawczy. Nie mam rodzinnego. jak wyliczyłas takie kwoty? Przecież wychowawczy jest bezpłatny.

Gość myszkaaaaaaaqq
od kiedy mozna dorabiac na wychowawczym?

Gość myszkaaaaaaaqq
jestes teraz samotna matka. nalezy ci zasilek rodzinny o ile twoj dochod jest maly czyli 583zł na osobe. a dodatkiem do zasilku rodzinnego jest wychowawczy. i jest platny 400zł +77zł rodzinne. czy masz zasadzone alimenty na dziecko?

przykro mi nie znam adresu zadnej strony pewnie revenue i cos z benefitami po angielsku bys musiala szukac i przekopać się przez zasiłki. Osobiscie znam dziewczyne mlodą ktora tak wlasnie zrobila i zyje sobie spokojnie :O

Gość bueheheheeh
padłam, żeby nawet dostać pieniądze na dziecko urodzone w UK musisz tam przebywać 6 miesięcy w czasie ciąży, nie słuchaj głupot. Napewno dostaniesz zasiłek z MOPSu. Mieszkasz z tatą a on pracuje? bo jeśli oboje pracujecie na zmiany, to możecie tak ustalić że dziecko będzie z tobą, albo z tatą. Opiekunka ew. na godzine wtedy...

Taka sam ledwo chodzi, nie da rady z takim maluchem, jest na emeryturze... Kurcze, sama nie wiem co poczac. To zarobki taty dziela sie wtedy na 4 osoby? (mam jeszcze mlodszego brata)

Gość Musze sie wtracic
Nie sluchaj tej osoby ktora Ci pisze ze w Uk bys mieszkanie dostala itd. Wcale nie jest tak latwo jak sie komus wydaje. Wystarczy poszukac, poczytac w necie jak to wszystko wyglada, jakie sa zasady otrzymywania czegokolwiek. Poza tym ot tak nikt nic nie daje. Musisz miec przepracowane jakis czas. Nie mniej mzoesz skladac o zasilki niektore* aplikacje z pierwszym dniem pracy, co nie zmienia faktu ze mozna na te podstawowe czekad do x lat. Ja czekalam ponad 2. Wcale nie ma tak hop siup, a za przeproszeniem- na krzywy ryj to juz w ogole mozna zapomniec o czym kolwiek.

bueheheheeh - coz za byzydury. Ludzie dostają zasilki jesli tylko zlozą papiery. Nie ma to znaczenia gdzie dziecko było rodzone. Mieszkam tu wiec wiem jak to wyglada na codzien :O

Gość myszkaaaaaaaqq
nie. 1 krok. to do sadu wystap o alimenty. musisz miec wyrok sądowy. 2. załatwiasz w pracy wychowawczy- jesli masz umowe na czas nie okreslony" musza" wyrazic zgode. Potem jak juz masz wyrok sadowy idziesz do mopsu bierzesz wszystkie wnioski o rodzinne i wychowawczy. Twoj dochod z pracy zostaje uznany jako utracony.Wiec majac tylko 400zł alimentow poiwnnas dostac. ja tak sama zrobilam.

Gość bueheheheeh
smierc tak ale jesli pracuje lub pracowało jedno z nich, nie pieprz głupot... do autorki: zarobki twojego taty się nie liczą, chyba że nie masz ukończonego 18 roku życia. W tym momencie jestes jako Ty i dziecko. To że mieszkasz u taty nie ma znaczenia teoretycznie nie jestes na jego utrzymaniu. Liczą się tylko TWOJE zarobki na 2 :)

Gość myszkaaaaaaaqq
kwestia wazna. mieszkasz z ojcem ale musisz zalatwic sobie- nie pwoiem gdzie( bo niewiem) swistek ze nie prowadzisz wspolnego gospodarstwa domowego z ojcem tylko sama z dzieckiem. bo wtedy masz maly dochod na siebie z dzieckiem.

Gość Musze sie wtracic
smierc to za przeproszeniem w dupie byles i gowno widziales. kazdy by chcial tak dostawac - zeby tylko zlocy aplikacje i dostac hahaahahaa smiech na sali!!!!!!

nie musisz skladac wczesniej sadownie o alimentry, idz na wychowawczy i dowiedz sie o warunki zasilku wychowawczego jak liczy sie dochod i gospodarstwo domowe