Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ruda mista 34

Chciałam zapłacić w sklepie czekiem i nie przyjęli :-/ Gdzie mogę ich zaskarżyć?

Polecane posty

Gość ruda mista 34

Wkurwiłam się...

Gość wretwetwe
To czeki jeszcze są w użyciu? :classic_cool:

Gość głupia brzydka i ze wsi
to nie stany, z czekiem to do banku, może mieli ci jeszcze w tym warzywniaku reszte wydać?

Gość Mysle ze tak ale...
Sklep ma prawo odmowic akceptacji poszczegolnych srodkow platniczych np kart kredytowych i czekow. Niestety nie mozesz ich nigdzie z tym zaskarzyc - jedyne co Ci zostaje to zlozenie zazalenia u rzecznika praw konsumenta ze sklep ograniczyl akceptacje tej formy platnosci bez ostrzezenia klientow. Ale tak jest ze w Polsce platnosc czekiem to nie jest standardowa forma platnosci w sklepach. Nie masz sie o co pienic, nie zrobili nic zlego lub nielegalnego odmawiajac.

Gość Bille ty ma?
Skarżypyta bez kopyta :D

Gość Czeki nie są w Polsce
popularne, żaden sklep nie przyjmuje, można zrealizować w banku. Termin realizacji do 90 dni. Raz mi ze stanów zamiast zapłatę na konto przelać to bałwany czek przysłali :O Ponad miesiąc bank realizował Musiałem tych w stanach zje.. od tamtej pory przelewem płacą.

Gość dhfbdshgfjsldghs
W wielu krajach Europy i nie tylko w Polsce sklepy nie przyjmują czeków, a w zasadzie prawie żaden nie przyjmuje. Można płacić gotówką, kartą bankomatową, kredytową, ale czeki to sobie można w banku realizować. Europa to nie Ameryka (i całe szczęście). Czeki są po prostu kłopotliwe i niestety niebezpieczne w użyciu (łatwo komuś zwinąć książeczkę czekową i sobie poswawolić chwilę).

Gość dhfbdshgfjsldghs
Z resztą w każdym sklepie, gdzie jest czytnik kart, zawsze jest informacja jakie karty płatnicze są przyjmowane, jeśli nie ma wzmianki o czekach, a zwłaszcza czekach poza kontynentalnych, sklep nie musi ich przyjmować, a wręcz nie powinien, bo sklep nie ma możliwości sprawdzić od razu, czy czek ma pokrycie, zaś karty wszelkiej maści od razu łączone są z systemem bankowym i jeśli nie masz np. ustalonego limitu debetu, a nie masz nic na koncie, to nie zapłacisz i tyle. Czekami to sobie można w Stanach płacić, ale nie w Europie.

Gość dhfbdshgfjsldghs
W Europie czeki REALIZUJE SIE W BANKU :) i proste.

Gość gosc lol
Dnia ‎2013‎-‎01‎-‎11 o 14:39, Gość dhfbdshgfjsldghs napisał:

W Europie czeki REALIZUJE SIE W BANKU :) i proste.

NIe prawda. W Francji sa nadal dosc popularnym sposobem platnosci w sklepach, choc glownie wsrod starszych ludzi.