Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

O_curwa_ale_kyrk

Świadoma mowa u 10miesięczniaka

Polecane posty

Drogie mamy, czy wasze 10miesięczniaki już świadomie mówią? Pytam, ponieważ czytam na innym forum jak to rówieśnik mojego syna woła po imieniu swoje rodzeństwo, inny całkiem świadomie nazywa mamę "mama", a tatę "tata", a nawet mówi "papa". Koleżanka zapytana o to okazała lekkie zdziwienie, że mój synek tak się nie zachowuje i próbowała sobie przypomnieć kiedy u nich się zaczęło, czyli wynika z tego, że na tyle dawno, iż nawet nie pamięta. Do tej pory byłam zadowolona z postępów mojego dziecka i nic nie wzbudzało moich wątpliwości, ale teraz to już sama nie wiem... Mój syn dużo gaworzy, gada po swojemu, mówi czasami "mama", ale na pewno bez świadomości, że chodzi o mnie, że to ja jestem tą mamą. "Tata" jeszcze nigdy nie powiedział. Mam z nim dobry kontakt, tzn. potrafi mi pokazać czego chce nie palcem czy rączką, ale rozpoznaję to po zachowaniu, sposobie jęczenia czy reakcji, ale nigdy mową. Kilka razy pokazał odpowiednio do sytuacji "papa", ale nie jestem nawet na 100% pewna czy to przypadek czy nie. Czasem woła "aaam!" w sytuacji kiedy jest głodny albo w trakcie jedzenia, ale też nie wiem czy to świadome, czasem myślę, że tak, a czasem się zastanawiam nad tym. Nie widzę u nas naśladownictwa w mówieniu, bo np. słowo "mama" mówię do syna każdego dnia (od ponad pół roku) z nadzieją, że w końcu powtórzy je za mną tak wyraźnie dokładnie w tym momencie, kiedy do niego je mówię, ale nic z tego. Mówi "mama" jak jęczy. Po prostu prawdę mówiąc, uważam, że raczej nie ma u nas świadomej mowy, proszę napiszcie jak to z tym jest u Was?

Gość Ni KITA Chrószczph
1,5 roku pełnymi zdaniami napierdalała moja córa

Mam dwójkę i żadne w tym wieku świadomie nie mówiło. Syn ma skończone 11 miesięcy i jedyne co świadomie wypowiada to "am". Tylko na widok jedzenia stąd wiem, że świadomie. Gdybym miała zwracać uwagę na to co mówią inni to bym pomyślała, że moje dzieci są co najmniej upośledzone.

Gość fdfsdf
jak poczytasz jeszcze więcej tematów na różnych forach to dowiesz się że roczne dzieci potrafią już płynnie recytować wiersze a 2 latki znają inwokację z Pana Tadeusza. to tylko głupie gadanie mamusiek które na siłę chcą się pochwalić swoim dzieckiem. mój syn ma prawie 14 miesięcy i tylko czasem powie mama albo baba bo nic innego nie potrafi( często gada w tylko sobie znanym języku ). rozwija się bardzo dobrze ale mówić jeszcze nie chce i uważam że ma na to jeszcze czas.

Gość pieczone jabuszka
O_curwa_ale_kyrk Pytam co było jak miała 10 miesięcy, nie interesuje mnie Wasze półtora roku no to sorry maleńka ale przy takiej rozmowie sraj dalej w pieluchy

Gość zonaKraka
Jak miał 10 mcy nic nie mówił, robił "papa" adekwatnie d sytuacji ale tego nie mówił. Miał 11 mcy jak mówił pierwsze świadome słowa.

Gość w poczekalni u lekarza
moja corka jakos wtedy zaczela wypowiadac pierwsze swiadome slowa ale tylko mam i tata. i tez nie zawsze, w wieku 1, 5 roku mowila juz bardzo duzo slow ale bardziej w swoim jezyku i obcy raczej jej nie zrozumialby. teraz ma 2,5 roku i mowi normalnie, calymi zdaniami.

Gość autorko
Właśnie nie czytaj forów w tych sprawach, bo dowiesz się, że Twoje dzieci sa upośledzone albo wystepują u nich wady rozwojowe Znam kilkoro dzieci od ich wczesnego rozwoju i nie ma reguły, jedne mówią wcześniej inne później, ale 10 miesięczne dziecko świadomie wymawiające słowa- z czymś takim się nie spotkałam

Autorko moja dzis kończy 10 mc i mowi mama czy tata ale nieswiadomnie.bez przesady tu wszystkie dzieci sa ponad rozwoj.jedna panna pisala ze jej dziecko ma 10 mc i wola na nocnik:)

Mój synek ma 10miesięcy, i rzeczywiście mówi "mama" ale jakby chyba niewie że to ja jestem ;), natomiast "tata" woła całkiem świadomnie, mówi też nie, niechce, tak, da to też raczej świadomnie, papa robi jak mu się zachce czasem też mówi "papa". x Ale każde dziecko jest inne każde też ma tempmo w jakim się rozwija, chłopcy na ogół mają trudniejszą mowę. Mojej koleżanki synek w wieku 10mies nie mówił nic tylko coś tam po swojemu, dopiero około 1,8 r/m zaczoł coś tam mówić. x Myślę że niemasz się czym martwić, piszę na forum gdzie dzieci urodzone w tym czasie co mój synek, umią robić jak piesek, kotek i inne zwierzątka, oraz też dużo mówią i chodzą nawet już. Mój synek tak nie robi jednak nie martwię się bo rozwija się prawidłowo i wiem że ma swoje tempo i się nuczy ;) x propo tego powtarzania "mama", odkąd skończył 3mies ciągle mu powtarzałam powiedz "mama" i tak w koło on tylko sie na mnie patrzył, któregoś dnia jak miał 6mies znowu mówie powiedz "mama" a on patrzył się na mnie i powiedział "tata", mama usyłszałam dopiero przed wigilią jednak jak sądzę niewie do końca że to ja jestem "mama" może się mylę a;e tak myślę. x Twoje dziecko rozwija się prawidłowo, każdy jest inny , dzieci się nie porównuje ;)

Owszem w wieku 10 msc swiadomie mama /tata tak, w celu zawolania, czy zwrocenie uwagi naszej, ale nie zabardzi che mi sie wierzyc ze dziecko w tym wieku niemowlecym jest wstanie poprawnie wypowiedziec np braciszka imie...wedlug mnie dziekco w tym wieku jeszce nie jest tak rozwiniete logopedycznie aby to wypowiedziec A i pierwsza corka na kota wolala Kiii jesli go nie mogla znalezc

Gość małamiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
moja za tydzień zacznie 11 mówi mama, tata, baba, dziadzia, ale też nie wiem czy to świadome. Pewnie nie. Jak ją karmie to mówi am, czasem jak jest pora jedzenia to też powie am. Papa nie robi ani nie mówi. Teraz jesteśmy na etapie kosi kosi, zaczyna sama robic ale nie zawsze.

Dochodzę do wniosku, że wszystko jest u nas okay, mój syn po prostu rozwija się bardziej ruchowo, bo od 6 mż raczkuje, a teraz zaczyna stawiać pierwsze kroki

Gość małamiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
No moja późno zaczęła siadac, raczkowac bo jak miała 8 msc. Teraz już stoi przy meblach, chodzi bokiem przy meblach czy łóżku. Także wszystko w swoim czasie. Jak moja miała 6 - 7 msc i nie siadała ja naczytałam się forum to już byłam zapisana z nią do lekarza na usg przez główkę:/ teraz dałam na luz, widze że moje dziecko rozwija się normalnie.