Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość makalakaka

ile na roczek ?

Polecane posty

Gość Niebiessskoooka,,
Ciesze się ze ja mam normalną rodzinę i nikt nikogo nie podlicza. Jestem chrzestną synka mojego brata i wiem ze koperty nigdy by ode mnie nie przyjal. Ani na swoj slub, ani na chrzest małego, ani na roczek. Na chrzest kupiłam małemu piękną biblie dla dzieci i srebrny łancuszek z krzyzykiem a na roczek taką zabawke na kolkach do nauki chodzenia (za ok.100 zł) Byli bardzo zadowoleni.

Gość kurka bez pazurka
Dla mnie to też jest strasznie dziwne. Uważam, że przyjęcie wyprawia się po to, aby ugościć ludzi, którzy chcą być z nami w tym dniu. Wszyscy starają się zrobić to jak najlepiej. Powinno się to robić w takiej formie, na jaką nas stać. Nietaktem jest wymaganie od gości "opłaty" za uczestniczenie w uroczystości:O Jak czytam czasem na necie " Kuzynka dała mi na ślub tylko (...) Gdybym wiedziała to bym jej nie zaprosiła" to się we mnie gotuje. Zresztą działa to też w drugą stronę. Ostatnio słyszałam, jak facet się skarżył, że dał w kopercie ileś set złotych a wesele mu się niepodobało i komentarz " za taką kasę to bym na dużo lepszą imprezę mógł iść":O Zastanawiam się czy ludzie faktycznie przychodzą do młodych, chcą im coś podarować na nową drogę życia czy też opłacają sobie "dobrą imprezę":O

Gość kurka bez pazurka
Dodam, że moje dziecko też lada moment będzie miało roczek i nie robię żadnych wytycznych. Ale nie robię imprezy w knajpie więc może nie przysługuje mi prawo wyboru:P

Gość Bądź sobą
ja szczerze mówiąc jak by mi mieli ubranka kupować to wolałabym jak by mi dali pieniądze i sama pójśc i to kupić, bo jeśli chodzi o rodzinę męża to wątpie czy by mi to do gustu przypadło, ja tylko mężowi powiedziałam, że jak po porodzie będzie ktoś chciał coś kupić i będzie pytał to ma mówić że ciuchów mamy aż nadto i zabawki albo pampersy :]

Gość Żartujecie????
moje dziecko tez nie długo ma rok a ja kurcze nie zamówiłam restauracji.... :/ myślałam ze roczek robi sie w domu a komunie i wesela w knajpie .. chorela :D

Gość kurka bez pazurka
Tyle, ze ja jestem zdania, ze prezentów się nie wybiera. Podarunek to powinno być coś, co płynie z serca. Moja babcia często kupuje mojemu dziecku jakieś paskudztwo:D ale ja jej nie mówię o tym, że w gust nie trafiła i nawet w odwiedziny do niej zakładam to cacko:) Ja osobiście kupuję ubranka tylko dzieciom tych osób, których upodobania znam. Ewentualnie rzeczy bardzo uniwersalne. Ale jak ktoś kupi mojemu dziecku nawet najpaskudniejszą rzecz świata to i tak jest mi miło, że pamiętał i miał ochotę iść do sklepu i poszukać czegoś "wyjątkowego". Dawanie kasy w kopercie często jest swego rodzaju pójściem na łatwiznę.

Gość kurka bez pazurka
Żartujecie- boś gapa! Teraz aż do 18 powinnaś urodziny w restauracji wyprawiać. Jak robi się w lokalu to się dużo kopert zbiera:P

Gość tak czytam
Bądź sobą .....ty tez widze wyliczona materialistka :) Na roczek kup klocki albo ubranko i wystarczy. Co to za głupia moda z dawaniem pieniedzy???

Gość to zalezy od twoich finansow
100zl czy 200zl ?zalezy na ile cie stac.u nas na roczek chrzestna dala prezenty za 400zl a chrzestny dal 100zl i jest ok

Gość Bądź sobą
nie materialistka, ale wiem jak ja robie, jak coś kupuje to dzwonie i pytam co by chcieli, bo co z tego że ktoś kupi coś jak mi się to nie spodoba z ciuszków i będę ubierać na pokaz? Oczywiście podziękuje itp ale u nas w rodzinie się żyje "praktycznie" bo u nas w rodzinie tak naprawde nikt nie wie co kto ma... Co do knajpy zależy ile ludzi chcesz zaprosić i jakie masz mieszkanie...

Gość mama dwóch dziewczynek
dlaczego teraz wszelkie okazje przelicza się na koperty ;-( wczoraj był temat, że mamie nie zwracają się urodziny dzieci, dziś ile na roczek... ;-( ja mam dwie córki, oba roczki wyprawiałam hucznie, ale kopert nie było... dzieci dostały normalne prezenty - zabawki generalnie. Moja mama przyniosła młodszej dodatkowo srebrną łyżeczkę z dedykacją, bo chciała żeby mała miała pamiątkę. Starszej dała oprócz zabawki łańcuszek /"po babci"/. Nie wiem, co za przyjemność spotkania, świętowania roczku, jeżeli wszystko kręci się wokół koperty, przeliczania. To może wogóle lepiej nie robić imprezy, będzie taniej... chociaż może nie taniej, jeżeli się narzuci formę prezentu /kasa/ ;-( Jak tak czytam, to mi smutno jakoś... urodziny dziecka jako okazja do zarobienia kasy ;-(

Gość mama dwóch dziewczynek
kurka...bardzo podoba mi się taka książka ;-) na pewno kupię swoim dzieciom przy jakiejś okazji - super pomysł na prezent.

Gość tak czytam
u mnie tez kopert nie było na roczku córki. Jak ktoś pytał co kupić to mowilm ze ubranko albo książeczkę lub inny drobiazg.

Gość kurka bez pazurka
mama dwóch dziewczynek- książki są naprawdę świetne a dzieciaki długo z nich korzystają. mój czterolatek w kółko chce swoją czytać.

Gość A ja też wole pieniądze
Ja uważam że jeżeli rodzice chcą pieniądze to 100 zł plus drobiazg dla dziecka to aż nadto. Jestem w ciąży i też powiedziałm że nie chcemy żadnych prezentów tylko pieniądze. U męża w rodzinie i tak wszystkim się nie przelewa więc co kupią paczkę chusteczek? Więc powiedziałam wole 10 zł jak ktoś chce dać i tak uzbiera się jakaś kwota np, nawetr na 1 dawke szczepienia. Bo wszystko dla Malucha już mamy więc po co mi kolejny kaftanik czy skarpetki.