Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pozytywnaidobra

Działalność gospodarcza w ciąży

Polecane posty

Gość Gosia56468485
Obowiazuje tak jak kiedys, na tych samych zasadach.

Gość kalejdoskopowo
mam pytanie, jestem w ciąży, mam umowę o prace, chciałabym się dowiedziec, czy jakbym teraz w ciąży otworzyla wlasna dzialalnosc gospodarcza to czy bym dostala ten duzy zasiłek z zusu ?

Tak dla sprostowania. Nie musi przynosić zysków, masz po prostu opłacać ZUS. Nikogo nie interesuje czy zarabiasz, masz płacić. Jak będziesz płacić przez 3 miesiące to dostaniesz macierzyński

Gość bella84
no właśnie, a co z osobami zatrudnionymi na umowę o pracę - czy będąc na zwolnieniu lekarskim mogą prowadzić działalność? a po porodzie czy otrzymają podwójny macieżyński, tzn. z tytułu opłacania składek zdrowotnych przez pracodawcę i przez siebie. Z tego co wiem, jeżeli działalność jest drugą formą zarobkowania, to opłacanie ZUS z tytułu prowadzenia DG nie jest wymagany. czy w takim wypadku dostanę dwa zasiłki?

Gość gość
Mając umowę o pracę i działalność gospodarczą nadal trzeba opłacać ZUS, ale tylko składkę zdrowotną

Gość Malwinka1989
Czesc dziewczyny! Własnie dowiedziałam sie ze jestem w ciazy. Prowadze swoja działalnosc gospodarcza juz od 7 miesiecy. i teraz sie zastanawiam jak to jest zeby dostac macierzyński... moja znajoma ktora tez jest w ciazy i ma swoja działalnosc gospodarcza ma termin na lipiec. jakies 2 miesiace temu z nia rozmawialam i powiedziała mi ze musi zapłacic jedna duza skaładke do zusu (czyli ponad 3 tys) aby otrzymac macierzynski przez 12 mieisecy okolo 6 tys. ale powiedziala mi tez. ze od wrzesnia ma sie to zmianic.... Ze bedzie nalezlo oplacic 3 składki (po ponad 3 tys) aby dostac macierzyski. i to juz nie bedzie 6 tys tylko okolo 3.5 tys miesiecznie. Czy wiecie cos na ten temat?

Gość gość
Dziewczyny żałujcie, że nie byłyście u jakiejś porządnej księgowej bo tutaj jest niezły zamęt wprowadzony. Ponieważ już to przerobiłam postaram się Wam opisać o co w tym wszystkim chodzi. Do macierzyńskiego ważne jest chorobowe i to ma znaczenie przy DG. Chorobowe-jego wysokośc oblicza się na podst ostatnich 12 m-cy.Żeby dostać wysoki macierzyński: Prowadząc DG jakiś tam okres czasu trzeba się wyrejestrować z dobrowolnego chorobowego na min 31dni i później ponownie do niego przystąpić podwyższając składkę do tych 3tyś. Ważne, że zasiłek należy się dopiero po 90dniach. Czyli najwcześniej czawrt miesiąc jest płatny. Nie można wtedy pracować tj wystawiać faktur chyba, że ma się zatrudnionego pracownika. 2. Jeżeli chcecie założyć DG dopiero to trzeba zrezygnować z preferencyjnego ZUS i od razu opłacić 3X wysoką składkę bo jak wcześniej wspomniałam do wypłaty liczy się średnia ostatnich 12m-cy. Dobrze mieć dochody jakieś żeby ZUS nie oskarżył o wyłudzenie. Mając dochody, tak czy tak mogą zrobić kontrolę ale zasiłek wypłacą ponieważ już dość dawno temu Naczelny Sąd Administracyjny wydał decyzję, która mówi o tym, że można podnieść skłądkę max i mają obowiązek wypłacić świadczenie.

Gość gość
Mam nadzieję, ze Wam pomogłam. Zapomniałam tylko dopisać, że jak się raz zrezygnuje z preferencyjnego ZUS to nie można do niego wrócić.

Gość gość
Jestem świezo po wizycie w ZUSie i sie okazuje, że jesli pracujesz i masz brutto na umowie min 1600 zł, to prowadząc działalność gospodarczą nie mozesz oplacac dobrowolnej skladki chorobowej bo robi to twoj pracodawca. Co za tym idzie nie mozesz sobie zwiekszyc chorobowego ani macierzynskiego:(

Gość gość
a jezeli ktos pracue na pol etatu i nie osiąga 1600 zl miesiecznie tylko 900 zl to moze tez otworzyc?

Witam, Jestem zatrudniona na umowę o pracę na czas określony, do końca bieżącego roku, termin porodu mam na końcówkę grudnia. Od przyszłego tygodnia idę na L4 (pracodawca jest nieuczciwy i nie wypłaca wynagrodzenia, nie mówiąc już o tym, że nie opłaca ZUS). Chciałabym otworzyć firmę jednoosobową lub dwuosobową (lub tę drugą osobę zatrudnić), oczywiście chcę prowadzić tę firmę. Jednak zależy mi również na wysokim zasiłku macierzyńskim po porodzie. Moje pytania: 1. czy mogę założyć firmę na L4 w ciąży 2. co zrobić żeby dostać wysoki zasiłek 3. czy ta druga osoba zatrudniona przeze mnie może prowadzić firmę ? Liczę na odpowiedź.

Gość gość
Skopiuj link i usuń spację przed przecinkiem.

Gość gabriela99
Witam mam pytanie zwiazane zarówno z działalnością gospodarczą jak i wymiarem pracy a macierzynskim. Otóż pracuję na pół etatu już rok czasu, oczywiście tylko na papierze ale składki odprowadzane są za pół etatu i teraz okazuje sie że prawdopodobnie jestem w ciąży. Wyczytałam w internecie że nalezy mi sie macierzynskie jako osobie pracującej ale jaka bedzie wysokość? Od połowy etatu 600zł? Zastanawiam sie nad założeniem działalnośći gospodarczej póki czas...Orkientuje sie może któraś czy lepiej założyć działalność czy może zatrudnić sie na jakies dodatkowe pół etatu i płacić wieksze składki np w firmie ojca? Jak to w ogóle wygląda bo im wiecej czytam na ten temat tym mniej rozumiem...

Gość Olencja1989
Witam. Mam taka sytuacje. Pracuje na umowe o prace. Umowa na najnizsza krajowa. Chce otworzyc DG i planujemy dziecko w najblizszym czasie. Moje pytania: 1. Czy bedzie sie nalezalo podwojne macierzynskie? 2. Czy jest sposob zeby uzyskac wyzsze macierzyskie z dzialalnosci majac umowe o prace? 3. Czy wogole dostane macierzynskie z dzialanosci, czy najlepiej wstrzymac sie z dzialanoscia i dostawac pieniadze z pracy? Gdyz po powrocie nadal chce pracowac w tej firmie.

Gość gość
"Nikogo nie interesuje czy zarabiasz, masz płacić. Jak będziesz płacić przez 3 miesiące to dostaniesz macierzyński" ....... BZDURA, ZUS interesuje ile zarabiasz, właśnie że ZUS kontroluje jakie masz zarobki na własnej DG i jeżeli masz niskie lub zerowe a opłacasz max chorobowy to mogą nie wyplacić macierzyńskiego. Sprawę wtedy trzeba kierować do sądu. Jeżeli będzie się opłacać 3 miesiące max chorobowy czyli ok 3000 zł na miesiąc to jeszcze US może się przyczepić skąd macie na to kase skoro firma nie zarabia...

Gość gość
Olencja1989 Witam. Mam taka sytuacje. Pracuje na umowe o prace. Umowa na najnizsza krajowa. Chce otworzyc DG i planujemy dziecko w najblizszym czasie. Moje pytania: 1. Czy bedzie sie nalezalo podwojne macierzynskie? "Jestem świezo po wizycie w ZUSie i sie okazuje, że jesli pracujesz i masz brutto na umowie min 1600 zł, to prowadząc działalność gospodarczą nie mozesz oplacac dobrowolnej skladki chorobowej bo robi to twoj pracodawca. Co za tym idzie nie mozesz sobie zwiekszyc chorobowego ani macierzynskiego" 2. Czy jest sposob zeby uzyskac wyzsze macierzyskie z dzialalnosci majac umowe o prace? - jedynie jakby pracodawca podwyższył tobie pensję 3. Czy wogole dostane macierzynskie z dzialanosci, czy najlepiej wstrzymac sie z dzialanoscia i dostawac pieniadze z pracy? Gdyz po powrocie nadal chce pracowac w tej firmie. - ja bym sie wstrzymała a najlepiej przejść sie do jakiegoś biura księgowego i doradzić. pamiętaj że jak otworzysz firmę, opłacisz składki i pójdziesz na l4 to nie możesz podpisywac faktur vat i innych dokumentów, musisz mieć pracownika upoważnionego, a najlepiej tez biuro rachunkowe z pełnomocnictwem. no i licz się z kontrola z zus-u.

Gość gośćniee
Dziewczyny, to się już kończy ZUS się czepia, że zakładasz po to by mieć zasiłek i nie uznaje takiej działalności . Wtedy zbliża się poród a Ty nie jesteś ubezpieczona i przeżywasz gechennę. Bo dajesz sprawę do sądu i czeka Cię sprawa w sądzie i poród. To nie takie piękne jak by się mogło wydawać. Czy ktoś z Was już przez to przeszedł? Jak się dalej potoczyło?