Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość powiedzcie mi proszę

Jak liczyć

Polecane posty

Jak lekarz wyliczy mi który to tydzień ciąży skoro owu wystąpiła na początku cyklu?Normalnie od pierwszego dnia miesiączki?Czy weźmie pod uwagę tylko termin z usg?

Nawet jak owulacja wystąpiła w 4 dc?

Gość Bądź sobą
w POLSCE żaden lekarz nie bierze pod uwagę daty z usg czy według owulacji, każdy lekarz posługuje się dniem z OM

Gość jak miała
Ale skoro wszystkim kobietom liczą od OM to dlaczego,dla Ciebie mają zrobić wyjątek??? Nauczcie się wreszcie,że na początku ciąży ZAWSZE ustala się termin od OM!!! Dopiero później pod koniec ciąży może się to zmienić...:/

Trochę głupio...wychodzi na to że ciąża będzie starsza niż w karcie i równie dobrze po porodzie mogą małe uznać za wcześniaka.

Dobrze już tak nie krzycz :) ja tylko pytam bo nikt z moich znajomych nie miał takiego przypadku.W pierwszej ciąży zaszłam w terminie i nie interesowało mnie to wcześniej.

Gość jak miała
Jak za wcześniaka???:/ To tylko 2 tygodnie różnicy...nie rozumiem o co Ci chodzi...

Gość zau
w karcie ciążowej jest miejsce na termin z OM i na termin z usg więc nie ma problemu. U mnie wystąpiło opóźnienie owulacji i gin. trzymał się wieku ciąży wg usg -2tyg. młodsza niż z usg. W szpitalu natomiast wpisali że poród był wg wieku z OM>

Gość tylko uwazaj!!!!...
mi tak ginekolog tlumaczyla, ze zawsze sie liczy od ostatniej miesiączki. Pożniej na drugim badaniu komputerowo biąrac pod uwage wielkośc dzidziusia komp pokazał ze dziecko ma 7 tyg i 3 dni. chociaż wg moich obliczeń miał 6 tyg i 3 dni :)

Gość Bądź sobą
ale potem dziecko różnie się rozwija, mi z usg teraz wyszło że tak: według kości udowej urodzi się 7 lutego, a według już nie pamiętam którego pomiaru jakoś 2 marca.. z OM mi wychodzi termin na 28 luty a z usg po przeliczeniu tych wszystkich pomiarów 21 luty... Ale zawsze się liczy według OM

chodzi mi o to że pierwsze ur w 37 tc. jeżeli by tak było i w tym przypadku to wyjdzie 34-35 tc. zau-wiem że wpisuje się dwie daty dlatego pytam którą lekarz weźmie pod uwagę.

Gość Bądź sobą
zależy też jak są rozbierzne...

Gość jak miała
ale pierwsze urodziłaś w 37 tc licząc którą datę porodu???

Gość zau
No to ci napisałam którą wziął gin pod uwagę a którą szpital przy porodzie. :)

Gość filkolkina
Ale co za problem - jak zaczniesz rodzić, to przyjmą poród niezaleznie który to tydzień. A wywoływać go albo cc będą robić dopiero w 40 tc, przy czym ty niby byłabyś już w 42...więc spoko, gorzej gdyby byo odwrotnie, ale po to w karcie podaje sie date porodu wg usg

Wg om.Ale między jedną a drugą datą nie było dużej różnicy.

Gość skoro..................
jak rodziłaś i miałaś termin wyznaczony z OM to było jakieś 14 dni rozbieżności. A teraz owulację miałaś w 4 dc,czyli termin z OM a od zapłodnienia różni się TYLKO 4 dni:/ Więc o co Ci chodzi???Bo nie bardzo rozumiem...

Gość mama........
u mnie np. jest taka sytuacja, że mi lekarz musi liczyć wg usg - inaczej wyszłaby bzdura. Różnica między terminem wg om i usg to 8 tygodni. Także nie zawsze jest ciąża liczona wg om. Miałam bardzo nieregularne cykle, a ten ostatni to już w ogóle porąbany (ostatnia miesiączka w marcu, a w ciążę zaszłam w maju (termin porodu mam na luty b.r.)