Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Elmali

rekonstrukcja piersi po mastektomii - jestem zdegustowana

Polecane posty

Mam teraz 59 lat. W 2000 roku okazało się, że mam raka w prawej piersi. Przeszłam 6 m-czną chemię i 2 m-czną radioterapię. Kiedy ochłonęłam, w Gryficach zrekonstuowałam sobie pierś z mięśnia brzucha. Przeszczep się przyjął. Rany na polu po radioterapii nie wgajały się. Szwy wychodziły z ciała jak z ciasta . Była depresja. Ozonowanie i maści. Wylądowałam w na hiperbarii w Gdańsku. Po 2-ch miesiącach stopniowo nastąpiła poprawa. Mimo ohydnych blizn , wszystko się wgoiło. Zrobiłam sobie nawet brodawkę. Piersi były prawie że identyczne. Byłam szczęśliwa. A tu po 4-ch latach , zaczyna się dla mnie dramat. Okazało się, że mam raka w drugiej / lewej/ piersi. Aby uniknąć ponownych problemów , znów pojechałam do Gryfic , ażeby wykonać amputacji piersi z jednoczesną rekonstrukcją. Znów chemia i radioterapia. Po wszystkim okazało się, że w miejscu implatna mam kamień. Ponowna operacja. Wyjęto mi implat i przez parę m-cy chodziłam z purchawką w miejscu piersi. Znów operacja odtworzenia piersi - tym razem z mięśnia łopatki. I teraz dramat- mam , mam tę nieszczęsną drugą pierś. Nie wiem kto dokonał tej rekonstrukcji, ale to co zrobił to kpina! Pierś jest niesymetryczna. Blizny się nie schodzą. Jest mniejsza niż druga, jest wyżej i daleko od drugiej. Codzienne ubieranie się i korygowanie różnicy jest dla mnie mordęgą. Jeśli myślicie, że w moim wieku nie powinnam się przejmować wyglądem to się mylicie. Rak nie dokonał takich spustoszeń w mojej samoocenie jak ta fuszerka. Zawsze byłam optymistką, teraz na pozór się uśmiecham, ale odsunęłam się od wszystkich. Nadal mam ochotę na seks, ale nie dopuszczam do siebie nikogo. Pomimo renty, pracuję na 1/2 etatu. Kto to rozumie?

Gość ten krem jest straszny
kazda kobieta cie zrozumie, piersi sa atrybutem kobiecosci. jesli ci z tym zle, warto walczyc o swe cycki.

Gość jaq
współczuje! moja mama też miała raka, ale obyło się bez mastektomii. jestem ze szczecina i moja mama leczy się w zachodniopomorskim centrum onkologicznym. teraz podobno dla kobiet po mastektomii jest tam program rekonstrukcji piersi. bezpłatny z tego co słyszałam. mojej koleżanki mama też nie ma piersi i dostała propozycje odbudowy właśnie.

Gość malasumi
To nic dziwnego, że zwraca się uwagę na wygląd. Ja jestem jeszcze młoda ale tez już doświadczona, po 2 operacjach mam paskudne bliznowce, nienawidzę swojego ciała za to, że nie potrafiło się ładnie zagoić, poza tym mam rozstępy, trądzik i nadmierne owłosienie. Niczym nie zawiniłam, że mnie to spotkało. Czytałam o rekonstrukcjach piersi i wiem na pewno, że nigdy bym sie nie zdecydowała na rekonstrukcję z własnych tkanek, jest to dodatkowe okaleczanie i oszpecanie ciała. Dlaczego nie wszczepiono ci implantów?

Gość zygaaaaaaaaaaaaa
mi niedawno wykryto guzka w piersi ale co jest dziwne nioewidac go w usg mam za miesiac przyjsc ponownie na usg ale do tego czasu chyba zwarjuje

Gość prawa bez lewej
Autorko, doskonale Cię rozumiem. Też jestem po mastektomii, bardzo źle się z tym czuję ale nie mogę się zdecydować na odtworzenie. Boję się. U Ciebie nie mozna przeprowadzić korekcji?

Gość gość
RUSZYŁ CASTING DO PROGRAMU „WALKA O PIERSI”! Jeśli piersi są Twoim największym kompleksem, uległy zniekształceniu na skutek choroby albo marzysz o korekcji ich wielkości czy kształtu – nie czekaj! Zgłoś się do nowego programu Polsat Cafe i spełnij marzenie o pięknym biuście. Nasi lekarze specjaliści, najlepsi w swojej dziedzinie, pomogą Ci pozbyć się kompleksów i zadbają o to, abyś już nigdy nie musiała wstydzić się swoich piersi. Aby wziąć udział w castingu należy przesłać na adres walkaopiersi@zgloszenia.tv zgłoszenie zawierające: • imię i nazwisko • datę urodzenia • numer telefonu • zdjęcie sylwetki • krótki opis problemu z piersiami. Więcej informacji pod nr telefonu: 881771066.

Gość Karolina8866
Mastektomii mozna uniknąć przy wczesnym wykryciu nowotworu piersi, dlatego ważne jest badanie piersi. Nie tylko Usg ale i samobadanie. Jakiś czas temu pojawiło mi sie zgrubienie na piersi, bałam sie strasznie. Okazało sie, ze powstało przed miesiączka a następnie wchłonęło sie. Bardzo sie przestraszyłam dlatego teraz regularnie badam piersi. W ostatnim czasie towarzyszy mi Braster

Gość gość
Znalazłam wspaniały film z historiami osób chorych na raka, którzy stosowali leczenie terapią hipertermii onkologicznej i którym hipertermia bardzo pomogła. Warto obejrzeć, naprawdę bardzo wzruszające: https://www.youtube.com/watch?v=aNtVjoE_O6k&a mp ;a mp ;a mp ;a mp ;t=156s

Gość gość
Samobadanie dotyczy tez wezlow chlonnych a te reaguja szybko na zmiany. Podobnie czesto ogolna zmiana samopoczucia. Niektore kobiety maja tak gesta tkanke, ze samobadanie piersi malo daje.

Gość majkwik
Współczuję :( wydaje mi się, że rekonstrukcja piersi to trudniejszy zabieg niż standardowe powiększenie czy podniesienie piersi... nie każdy chirurg chyba podejmuje się takiej operacji... tutaj : http://www.piersi.info.pl/rekonstrukcja-piersi można poczytać o rekonstrukcji biustu, na pewno przyda się osobom, które chcą nabyć podstawową wiedzę zanim wybiorą się na konsultację chirurgiczną.

Gość gość
Ja proponuję wizytę u dr. Pabiańczyka - w klinice doktora znalazłam się kilka lat po mastektomii i przebytej chorobie, którą udało mi się wygrać. Pragnęłam znów poczuć się pełnowartościową kobietą i brak piersi w ogóle mi w tym nie pomagał. Zdecydowałam się na rekonstrukcję u doktora połączoną z odbudową brodawki sutkowej i otoczki. Z efektu jestem zadowolona. Piersi wyglądają naturalnie a doktor to prawdziwy specjalista z bardzo ludzkim podejściem do pacjenta a to się dziś ceni.

Miałam wykonywany zabieg rekonstrukcji piersi w www.chirurgplastyczny-krakow.pl. Miałam obawy przed zabiegiem, ale zupełnie niepotrzebnie. Bardzo zadowolona jestem z efektu wykonanej rekonstrukcji . Polecam