Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pytacz pospolity

Czy jest tu może kucharz wojskowy ?

Polecane posty

Gość Pytacz pospolity

Nigdzie nie mogę znaleźć receptury na wojskową grochówkę, taką prawdziwą :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość żona napoleona
poszedl sie najebać w 93 i nie wrócil :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pytacz pospolity
I spłodził ciebie :D Niech żyje na rezerwa...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pytacz pospolity
No i co ? rezerwa z kuchni z fali 83-85 już wymarła ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pani domu
czy tylko wojskowy kucharz umie ugotować grochówkę ???? ja też wysmienitą robię

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pytacz pospolity
Dzięki za link, ale ta książka jest z 1905 roku. Nie wiem jak wówczas smakowała grochówka, bo przepis brzmi archaicznie :( Wierzę ci "pani domu" że twoja jest wyśmienita ale takiej jak w wojsku po za wojskiem nie jadłem nigdy i nigdzie :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 7 rata za kałacha
popieram

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wysmaruj
u mnie za rzadka była i tylko chleb sie żarło do niej. jesień 85-87, może ostatnia dobra grochówka na twojej fali była?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gdzieś słyszałam że do wojskow
ej grochówki wrzuca się szyszkę i dlatego ma taki niepowtarzalny smak :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pytacz pospolity
Pytanie o kucharza z wojska zadawałem wielokrotnie, na różnych forach i...cisza. Czy oni podpisywali jakąś lojalkę ?, tajemnica wojskowa, czy jak :O Osobiście też nikogo nie znam kto służył w kuchni :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pytacz pospolity
Czy kucharze podpisują jakąś lojalkę ?, tajemnica wojskowa ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pytacz pospolity
a może dziś ???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pytacz pospolity
up

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
próbuję nadal :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja też podnoszę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
i dalej dvpa ???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wersja do druku Wyślij przepis skomentuj Grochówka wojskowa - gęsta i prosta [Dobre Smaki] Groch moczymy przez całą noc w wodzie. Z 1,5 l wody gotujemy bulion na kości wieprzowej i boczku. W oddzielnym garnku gotujemy groch (wody musi być 2 razy więcej niż grochu). W międzyczasie kroimy sobie cebulę w kostki, kiełbasę w półplasterki i obsmażamy. Wykładamy na talerz. Po około 15 minutach z wywaru wyjmujemy boczek, kroimy w kostkę i podsmażamy. Odkładamy na bok. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, odkładamy. Gdy groch jest już prawie miękki, wyjmujemy go i wrzucamy do blendera. Pozostałą wodę dolewamy do bulionu. Wyjmujemy warzywa z bulionu, kroimy w kawałki i dodajemy do blendera. Wrcucamy pokrojonego ziemniaka, zalewamy szklanką bulionu i miksujemy. Przekładamy zawartość blendera do zupy, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy około 3 minut. Dodajemy boczek, gotujemy około 5 minut. Dodajemy ziemniaki i kiełbasę z cebulką i gotujemy około 10-15 minut. Po około 10 minutach przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Trzymamy jeszcze kilka minut na małym gazie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Grochówka wojskowa [Dobre Smaki] Groch przebrać, opłukać, zalać wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Potem ugotować (ok 1,5 godz). Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Dodać je do grochu pod koniec gotowania wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać cebulę, zeszklić i wymieszać z mąką. Lekko zrumienić. Połączyć z zupą. Dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki i startą na na małych oczkach tarki ugotowaną marchewkę, oraz majeranek. Gotować 2 minuty i doprawić do smaku solą pieprzem i przyprawą maggi. Wyśmienicie smakuje, gdy dodamy do niej już na talerzu ugotowanej kiszonej kapusty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ale dlaczego do tej pory nie pojawił się kucharz wojskowy ???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Stary Wuj
a może dziś ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Moj brat jest kucharzem a jak byl w wojsku to dostal przydzial na kuchnie wiec spytam jak bede sie widzial.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
up

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
może dziś ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
up

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
wykopałem temat

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dalej poszukujemy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×