Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość komu wierzyc ?

STATYNY - czy ratuja zycie przy niskim cholesterolu ?

Polecane posty

Gość komu wierzyc ?

Mam pytanie czy statyny sa lekiem ratujacym przed zawalem i udarem nawet przy prawidlowych wartosciach cholesterolu i przy jednoczesnym braniu aspiryny . Biore aspiryne 75 mg , czy to nie wystarczy by uchoronic sie przed zawalem w przypadku oderwania sie blaszki miazdzycowej ? Zaznaczam ze cholesterol mam dobry i caly czas stosuje diete , spacery , omega 3.Czy statyny rzeczywiscie chronia przed oderwaniem sie blaszki miazdzycowej ?Dodam ze nawet nie wiem czy mam takie blaszki bo nigdy nie robialm badan ani tez nie maialam obajwow miazdzycy , poza wysokim wczesniej cholesterolem .

Gość nnnnnnnj
Statyny sa na obniżenie cholesterolu. Skoro masz normalny, to po co ci one? Statyny maja straszne skutki uboczne. Zdajesz sobie z tego sprawę? Chcesz je brać dla samego brania??? Statyny nie uchronią cie przed zawałem, bo nie na to są.

Gość komu wierzyc ?
No wlasnie o te skutki uboczne mi chodzi bo zdaje sobie sprawe jakie spustoszenie statyny robia w organizmie . Jednak lekarz uparcie jest zdania ze musze je brac do konca zycia mimo ze mam dobry cholesterol . Wyczytalam ze statyny niby stabilizuja blaszke miazdzycowa ( ktora nawet nie wiem czy mam ) i dlatego boje sie je odstawic bo nie moglabym spac spokojnie ze cos sie moze stac .Czy ktos ma moze inne informacje od lekarza ? Przeszukalam juz caly internet i nie moge podjac decyzji o odstawieniu bo wszedzie strasza ze statyny ratuja zycie bo zapobiegaja peknieciu blaszki miazdzycowej . Z drugiej zas strony powoduja uszkodzenie miesni i ja to u sibie obserwuje . Czy wybrac mniejsze zlo ?Ale co bedzie tu mniejszym zlem uszkodzenie miesni ( w tym miesnia sercowego ) czy nagly zgon z powodu oderwania sie blaszki miazdzycowej i zawalu lub udaru ? Czy ktos to rozstrzygnie ? Moze przypadkiem zaglada tu jakis lekarz ?

Gość komu wierzyc ?
ponawiam pytanie

Gość adhkjadh
Chciałam odradzić ale przemyslałam i zalecam jednak. Nie mam interesu w odradzaniu. Wprawdzie zysk krótkoterminowy idzie do kieszni koncernów ale ty łykając tą chemię krócej będziesz emeryturę pobierać i może dla mnie cos sie ostanie w ZUSie jak osiągne wiek emerytalny. Jak najbardziej bierz statyny i przegryzaj margaryną na serce:).

Gość zobacz
polecam filmik grubsi nie głupsi na you tube

Gość zobacz
polecam filmik grubsi nie głupsi na you tube

Gość komu wierzyc ?
Bez ironi prosze .Dobrze wiem ze cholesterol to bujda ,ze nie on wywoluje problemy sercowe , i tu bym sie nie zastanawiala nad statynami .Chodzilo o to czy statyny w inny sposob niz obnizanie cholesterolu przyczyniaja sie do ratowania zycia .

Gość odnajdz to :)
NA KAFE -TEMAT MA TYTUL: " Czy statyny sa dobre?????????? " -moze znajdziesz odp. Pozdrawiam.

Gość komu wierzyc ?
.

Gość komu wierzyc ?
ok dzieki poczytam