Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Sierpniówka ;)

Pytanie do mam 5 miesięczniaków.

Polecane posty

1. Czy kupowałyscie jakieś zabawki do kąpieli? 2. Co już potrafią wasze dzieci? 3. O której zasypiają - ile śpią nocą, a ile w ciągu dnia? 4. Co już jedzą?

Gość imaszciloss
Witaj Sierpniówko :) Moja córa ma co prawda ponad 6 miesięcy, ale doskonale pamiętam jaka była jeszcze miesiąc temu :) no więc: 1. Zabawkami w kąpieli zaczęła się konkretnie interesować dopiero teraz, jakoś w 6 miesiącu. Wcześniej je po prostu gryzła jak jej dawałam, teraz gryzie, przekłada z rączki do rączki, ogląda i grucha sobie do nich :) 2. W 5 mż mała potrafiła już przekręcać się z brzuszka na plecy i na odwrót. Początki pełzania również. No i zaczęła się przemieszczać w swój sposób: na brzuch (zlokalizowanie pożądanego obiektu:D), na plecy i dupką dupką dupką skakanie z 3 razy (w ten sposób się przesuwała) i spowrotem na brzuch spojrzeć o ile jest bliżej zabawki i tak w kółko :D co jeszcze... sprawnie przekłada z rączki do rączki wszelkie zabawki. Jak mi coś jeszcze na myśl przyjdzie to napiszę:P 3. Zasypiała mi około 18-19, budziła się w nocy jeszcze z 2 razy na karmienie (karmię jeszcze piersią). No ale jeśli chodzi o sen to jak ją położyłam o tej godzinie to spała do 8, czasem 9. W ciągu dnia śpi od godziny do półtorej co 2,5 - 3h. czyli do kąpieli zalicza 2-3 drzemki. 4. Jadła wtedy już wszelkie zupki i obiadki słoiczkowe gerbera lub bobovity, kaszkę ryżowo malinową i co jej tam daliśmy spróbować z obiadu, np. ziemniaczki :) ale to tak tylko troszkę żeby poznała smak. A i dawałam jej już chrupki kukurydziane te najzwyklejsze pociumkać. Deserków słoiczkowych nie chce, więc sama robię jej zazwyczaj mus jabłkowy z działkowych jabłek jeszcze, albo skrobię delikatnie świeże jabłko łyżeczką i tak jej podaję.

Gość ghfhv
Moja 5mc córeczka. 1. bawi tzn chwyta zabawki w kąpieli. 2. potrafi to samo co dziecko poprzedniczki;) 3. zasypia koło 20 i budzi się dopiero o 7 rano, po karmieniu zasypia znowu i budzi się koło 9. 4. je słoiczki, to co sama ugotuję.

a ja mam pytanie , czy te dzieci 5 miesiecy to skonczone 5 miesiecy , czy 4 miesiace i troche ? moje dziecko ma 5 miesiecy juz skonczone umie to co poprzedniczek + opiera sie na rekach lezac na brzuszku.

Gość imaszciloss
Sierpniówko, a jak ma się sprawa z Twoim dzieckiem?

a moje ma 4 miesiace i 3 tygodnie i nie potrafi przewracac sie plecki z brzuszka , ani odwrotnie , lapie sie za kolanka ,za stopki , a wasze dzieci mialy 5 miesiecy i ile tygodni jak zaczely to robic ? autorko spi od 22 do 7 z jedna pobudka o 4 rano.Je sloiczki z hippa , wazy 5700 i ma 67 cm .

Trochę gorzej. ;) Moja córka na koniec miesiąca będzie miała 5 pełnych miesięcy. Co do moich pytań: 1. Czy kupowałyscie jakieś zabawki do kąpieli? Nie mam zabawek do kąpieli, rozważam kupno. ;) 2. Co już potrafią wasze dzieci? W sumie to chyba niewiele - opiera się na przedramionach, trzyma głowę, próbuje odpychać się nóżkami unosząc tyłek, żadnych ewenementów. Ze 3 razy się przekręciła, tak to nie jest do tego chętna. ;) 3. O której zasypiają - ile śpią nocą, a ile w ciągu dnia? Zwykle zasypiała o 23 i spała do 6-7 z dwiema pobudkami, od 2 dni jakoś się "naprawiło" i zasypia o 20, śpi do 7 - z trzema, czterema pobudkami. 4. Co już jedzą? Nic, wszystko mi zwraca... Próbowałam marchewkę, jabłka, kleik ryżowy, kaszkę. No i dupa. ;)

Moja to taki tłuscioszek, mimo ze nie wyglada na grubiutka, nie wiem gdzie jej to poszlo. Wazy 7500, ma 72 cm. Za 10 dni skonczy 5 miesiecy. Tez sie lapie za kolanka, za stopki sporadycznie. I ma 1 zab. ;)

Gość ulg doeny
moja przewraca sie na boki , podnosi pupke leżąc ns brxuszku , waży 6,500kg ma 64 cm, je niechętnie sloiczki , lubi sucharki. w kąpieli leży więc się nie bawi. umie trzymać grzechotke ale nie przekłada z ręki do reki

Gość imaszciloss
Moja Michaśka jest raczej drobna, zwlaszcza w porównaniu do swoich rówieśników (mam sporo koleżanek które urodziły w podobnym czasie), ale pediatra powiedziała że wszystko jest okej, dobrze się rozwija, widocznie będzie drobniutka jak jej rodzice :) Autorko, powiem Ci że moja Miśka to mnie potrafi zadziwić- np. z dnia na dzień ogarnia jakąś nową umiejętność tak całkiem niespodziewanie, także nie poganiam jej np. z siadaniem (dzieci koleżanek już zazwyczaj siadają same;)) bo wiem że sama sobie wybierze na to czas. Aczkolwiek poświęcamy dużo czasu na zabawie na kocu na dywanie. Ostatnio zostawiłam ją tak na kocu i wyszłam na chwilę do kuchni, nagle słyszę dźwięk jakby mi ktoś chodził po panelach (byłyśmy same w domu), wchodzę do salonu a mała już w drzwiach na brzuchu leży, patrzy na mnie z dołu i się cieszy :D nie mam pojęcia jak tak szybko się przemieściła, ale podejrzewam że się przeturlała, bo ostatnio zaczęła to szybko robić. Teraz nie zostawiam jej już samej i w przyszłym tygodniu zabezpieczam salon :D kanty, szuflady w komodach, gniazdka itp:D Miśka jest bardzo ciekawska, wszystko by brała, dotykała, wkładała do buzi, wszędzie jej pełno. Także nie stresuj się, na wszystko przyjdzie czas i tyle :)

Gość imaszciloss
Dodam że moja Miśka przewracać się zaczęła w 4 miesiącu. I od jakiegoś miesiąca,czyli od 5tego, potrafi sama np. podczołgać się do smoczka, chwycić i wsadzić sobie do buzi, albo np. leżąc w łóżeczku to robi, nawet przez sen w nocy potrafi go znaleźć i wsadzic do buzi :D

Gość mama Michalinki
Moja córka ma pół roczku i potrafi: - trzymać zabawkę i przenosić ją z jednej do drugiej rączki - potrafi przez chwilę siedzieć (ale nie siada jeszcze sama) - kiedy Maluszek leży na pleckach przyciąga stópki do buźki - czołga się po podłodze (choć niezbyt jeszcze wprawnie) - kiedy podaję małej łyżeczkę z jedzeniem , które lubi macha rączkami i radośnie otwiera buźkę - sięga rączkami po leżącego na stole np. misia - gaworzy i przemawia - wypowiada niektóre słowa np. ma - ma , ta - ta - kiedy Maluszek upuści zabawkę - rozgląda się , szuka jej - przekręca się z brzuszka na plecki i lub odwrotnie,turlając się - sama chwyta i wsadza sobie smoczek do buzi

Jeśli chodzi o jedzenie, to zajada ze smakiem słoiczki z Gerbera i BoboVity, wręcz się ich domaga :) Zasypia około 19-20, śpi do około 8 rano,z dwoma pobudkami na jedzenie (karmię tylko piersią), choć od około tygodnia mamy małą masakrę, chyba idą ząbki bo mała budzi się z płaczem średnio 10 razy w nocy...

Gość ijgf
1. Ma i ładnie sie nimi bawi w wannie. 2. Przekreca sie z plecow na brzuszek i na odwrot. Bawi sie zabawkami na palaku. Przeklada zabawke z reki do reki . Trzyma w dwoch raczkach rozne zabawki. Trzyma butelke z herbatka. Siega po rozne przedmioty. Duzo gaworzy i mowi mniam jak zobaczy zupke. Wklada stopy do buzi ;) 3. Zasypia o 19 i spi do 7. Je mleko i spi do 8. W cigu dnia ma jedna drzemke po godzinie i jedna po ok. 2- 3 h 4. Je kaszke. Zupki wielowarzywne (ziemniak, marchwka, seler, pietruszka, szpinak, groszek, cukinia, brokul, burak) z miesem lub ryba + kasza manna. Pije sok z marchewki. Owocow nie daje, bo ma po nich wysypke. Je chrupki kukurydziane bezglutenowe. Nie ma zadnych problemow z jedzeniem stalych pokarmow, woli nawet zupke od mleka. Ladnie je z lyzeczki.

1. Zabawek do kapieli jeszcze nie kupowałam, na razie tylko krzeselko do wanny smoby, ktore czeka az mała zacznie siadac:) Póki co w wanience lezy na lezaczku. 2. Potrafi przekladac zabawki z ręki do ręki, łapie sie za stópki i zdejmuje sobie skarpety, co ją bardzo cieszy :) Przewraca sie z pleców na brzuch i odwrotnie, posadzona siedzi juz dosc stabilne, ale raczej jej nie sadzam, doslownie kilka razy. 3.Zasypia po kapieli o 20tej, budzi sie ok. 6-7 wypija mleko i spi kolejne 3 godziny, chyba ze my wstaniemy wczesniej i uslyszy ze ktos sie krząta to tez sie budzi. Generalnie dopoki jest cicho w domu to spi jak suseł. W ciagu dnia ma jedna drzemke ale 3 godzinną. 4. Je codziennie zupkę którą jej przygotuję (choc zjada niewiele, jakies 60ml) i deserki ze sloiczkow lub skrobane jabłko. Pije wodę, soków nie chce. Kaszkami pluje.

Moja tez uwielbia sloiczki - zwlaszcza jablko z marchwia, krzyczy na mnie jak sie porcyjka konczy lub za wolno karmie, ale co z tego jak wymiotuje i pobolewa ja brzuch :(

A no nie wyswietlaja...ostatni modowy hit kafffe. Autorko...nieciekawie z tymi owocamiu was. Bo co do reszty niema co porownywac z innymi dziecmi.

Gość dgsgdgs
spi cale noce.

Autorko, dokładnie z tego powodu że te warzywa i owoce to taki syf to ja daje małej teraz słoiczki. Wydają mi się najpewniejsze. A jeśli chodzi o owoce to deserków słoiczkowych nie chce, to robię jej mus z jabłek działkowych które jeszcze mamy. chociaż tyle... jak się zacznie okres że będą warzywa na działce to zacznę małej sama przygotowywać zupki i obiadki. Sami zresztą w tym okresie jemy tylko warzywa działkowe, człowiekowi później trudno się przyzwyczaić do tych sklepowych gigantów...

Oczywiście, że byłam, zrobili usg brzucha, wyszło ok. Ona wymiotuje - ale tylko wtedy gdy daje jej coś do jedzenia innego niż mleko. Dzisiaj po tym jabłku - dałam wczoraj obudzila sie o 2.30 i od tamtej pory nie spi, wysypki nie ma, ale policzki czerwone jakbym na mrozie z nia lazila... dostala debridat i nara. Sa jakies testy dla takich maluchow? poki co nie ma pospiechu, ale niedlugo musi zaczac cos jesc. A to tym trudniejsze ze tak pieknie zjada, az sie smieje cala, ze dostaje cos dobrego.

Niestety, mieszkamy w małej miejscowości. Ale w ostateczności chyba podjedziemy raz w tygodniu do duzego miasta - 30 km najblizsze, mam nadzieje, ze jest tam taki sklep.

Sierpniówko, ja bym na Twoim miejscu skontaktowała się z pediatrą Twojego dziecka, niech Ci da skierowanie na jakieś testy czy coś, przecież tak nie może być. On Ci musi pomóc bo to nie jest normalne.