Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Laura*****

Co myślicie o podawaniu dziecku mleka UHT?

Polecane posty

Gość ewerwrwer
Ugotuj UHT i ugotuj homogenizowane. Posmakuj a zrozumiesz, no, chyba że masz upośledzony zmysł węchu czy smaku. W zastępstwie wygoogluj sobie trochę infomacji.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ale po co miałabym gotowac UHT, bakterie już powybijane :P bo zastanawiam sie, czy brac od znajomego rolnika ale już kilka osób mi mówiło,że jak dziecko podrośnie to po prostu tego mleka nie chce pić (śmierdzi). Zawsze myślałam, że UHT to zlo, bez wapnia itp ale własnie jak popytałam znajomych i "wygooglałam" sobie to się zdziwiłam trochę,że nie taki diabeł straszny... Mój synek ma 2 lata i chcę powoli przechodzić na zwykle mleko (teraz pije modyfikowane).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mój od miesiąca pije UHT. Wcześniej od krowy (ale nawet dla mnie śmierdziało...)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a koniecznie musisz podawać
mu to najgorsze z możliwych? nie możesz mu dawać mleka świeżego? tego, które jest w lodówkach? ma krótszy termin przydatności, ale przynajmniej smakiem przypomina mleko, bo to UHT z rocznym terminem przydatności, to szkoda słów:O mnie przez gardło nie chce przejść, a co dopiero podawać je dziecku... i pamiętaj, że lepsze jest w kartoniku, a nie w butelce plastikowej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość UHT to najgorsze mleko
z mlek. Najlepiej butelkowe, z krotka data waznosci. My mlekujemy Polskie Mleko z mlekovity, sama innego nietkne. A poprzedniczce chodzilo o smak mleka uht, ugotuj i powachaj po tym nawet nie bedziesz chciala probowac.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość em.ily
Zawartość składników mineralnych nie ulega zmianie ale mleko po takiej obróbce termicznej nie może mieć żadnych drobnoustrojów nawet tych korzystnych. Lepsze jest zwykłe mleko z krótkim terminem ważności.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A tam, przesadzacie z tym złym smakiem, ja nawet czasami łykne to z biedronki, najbardziej z kartonikowych mi smakuje. A mleko "swieże" rozumiem, trzeba przegotować przed spożyciem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a mnie ciekawi dlaczego
to butelkowe , lodówkowe mleko może po otwarciu stać tydzień i dalej nie jest zepsute :/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość UHT to najgorsze mleko
s

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość UHT to najgorsze mleko
ja z corka pije i gotowane i na "surowo" tydzien??? nie wiem, u mnie mleko idzie jak woda codziennie kupuje ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość UHT to najgorsze mleko
up

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość No tak ale...
13 odp a widac 3 :((((

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ale jak pijesz tzw świeże to przecież możesz się nałykac różnych świństw (takie od krowy trzeba bezwzględnie przegotować). Z forum mleczarskiego : s Podczas procesu UHT straty witamin sięgają 5-10% i pokrywają się z występującą w naturze zmiennością składu witamin w mleku. Warto przy tym dodać, iż już jednorazowe zagotowanie mleka w domu powoduje straty witamin wynoszące od 10% do 40%.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość w dupach wam sie poprzewracalo
od sklepowej chemii i tyle :O mleko od krowy (od rolnika) nie smierdzi! chyba oszalalyscie :O tyle ze wasz nos jest juz na tyle wyjalowiony i przyzwyczajony do sztucznych zapachow, ze naturalny zapach swiezego mleka wam smierdzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość UHT to najgorsze mleko
a

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dO a mnie ciekawi
skąd ty takie mleko wytrzasnęłaś? bo mnie już nie raz popsuło się jeszcze przed upływem terminu:O wiec nie wiem jakim cudem to Twoje mleko mogło stać tydzień i sie nie popsuło chyba mówisz o tym, które stoi na półkach UHT

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moje koty na uht nawet nie
spojrzą. Wolą normalne, o ile coś takiego jeszcze jest - z woreczka, albo butelki. Zwierzęta jeszcze nie zatraciły instynktu, ludzie niestety tak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość UHT to najgorsze mleko
eee ja ci podalam nazwe mleka z mlekovity, swiezego nie pilam odkad moja babcia przestala chodowac krowy. I nigdy nie gotowalam jego ;) Babcia dojila a ja z kubkiem stalam i czekalam na pierwsza porcje, lubilam cieple jeszcze z pianka mleczko.... i zyje ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No chyba nie uważacie, że wychwalane mleko świeże ma dobre drobnoustroje, a złych nie ma, no prosze Was :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a koniecznie musisz podawać
hehe u nas to samo:D koty są tak nauczone, że tylko świeże wypiją:D a kocur, to już w ogóle jest mistrz - zawsze czeka aż mleko się zsiądzie i dopiero takie wypija, a właściwie wyjada, bo takie mleko ma już konsystencję stałą:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość UHT to najgorsze mleko
o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość UHT to najgorsze mleko
poludzku ci napisze: Z dwojga zlego lepsze pastryziowane w butli niz UHT z kartona.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja tez pochodzę z gospodarstwa, ale picie świeżo wydojonego mleka brzydziło mnie:O, zawsze przegotowywalismy mleko. Tu znalazłam o róznicach między "świeżym" a UHT: Najstarszą metodą utrwalania mleka jest pasteryzacja, która polega na podgrzewaniu mleka w temperaturze 60-100C. Proces eliminuje aktywność enzymów peroksydazy i katalazy, co powoduje wyginięcie drobnoustrojów chorobotwórczych, przy jednoczesnym zachowaniu smakowych i odżywczych właściwości przetworów. Najczęściej stosuje się podgrzewanie do temperatury w okolicach 72C, przez kilkanaście sekund. Obecnie stosuje się dwa zasadnicze procesy pasteryzacji: wysoką krótkotrwałą (HTST ang. High Temperature Short Time) polegającą na podgrzaniu mleka w tem. 72-75C przez 15-25 sekund oraz wysoką momentalną (VHT ang. Very High Temperature) polegającą na podgrzaniu mleka w temperaturze 80-90C przez 2-25 sekund. W wyniku pasteryzacji otrzymujemy mleko świeże z kilkudniowym okresem przydatności do spożycia oraz koniecznością przechowywania go w lodówce. Kolejnym procesem utrwalania mleka jest proces UHT (ang. Ultra High Temperature lub Ultra Heat Treat), który pozwala na redukcję liczby wegetatywnych i przetrwalnikowych form drobnoustrojów oraz enzymów do poziomu zapewniającego długotrwałe, kilkumiesięczne przechowywanie, bez obawy zmian jakościowych produktu. Niemniej jednak po otworzeniu opakowania mleko należy wstawić do lodówki; tak przechowywane nadaje się do spożycia przez co najmniej 48 godzin. Metoda UHT polega na ogrzewaniu mleka w temperaturze 135-150C przez 2-9 sekund i natychmiastowym schłodzeniu do około 20C. Do produkcji mleka UHT nadaje się tylko surowiec najwyższej jakości, pozyskiwany w sposób higieniczny, szybko schłodzony po udoju i możliwie szybko poddany przetwarzaniu. Podczas utrwalania mleka tą metodą w substancjach mineralnych i tłuszczach zawartych w mleku nie zachodzą niekorzystne zmiany. Dzięki temu mleko UHT jest pełnowartościowym produktem, który z powodzeniem może zastąpić świeże mleko, tym bardziej że można je spożywać bez przegotowania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Opinie są różne ja mam jednak w planie podawanie do 3rż modyfikowanego. Osobićie znm przypadek dziecka któe po mleku z kartona wylądował w szpitalu z przebiałkowania (miało transfuzje) ale to dłuższą historia i nikogo tutaj nie mam zamiaru straszyć :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość UHT to najgorsze mleko
lPasteryzacja jest nam potrzebna, bo czyste krowie mleko ma zaduzo bialka, wapnia itp. wkoncu ma sluzyc zeby wyrosly mega dobre kopyta i rogi ;) Ale UHT znow jest najgorszym przetwazaniem mleka, co nawet wskazuje sama data przydatnosci do picia. Ogolnie mleko wg dzisiejszych badan jest zbedne do zycia. Poczytaj sobie o tak zwanej "bialej smierci" na dr. google. Najlepiej podawac dla dziecka mm, albo przetwory mleczne jak kafiry, jogurty czy serki. A jesli chcesz juz mleko to wybiesz juz te "lepsze" od co :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość UHT to najgorsze mleko
l

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×