Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hitek.cba

Poncz staropolski

Polecane posty

Gość hitek.cba

butelka czerwonego wytrawnego wina, 2 żółtka, 2 łyżeczki miodu, 1 łyżeczka cukru, 4 goździki www.hitek.cba.pl Przyrządź kogel-mogel z żółtek i cukru. Zagrzać wino z goździkami i miodem. Nie gotuj. Przecedź. Wlej gorące wino wąską stróżką do utartych żółtek, cały czas ubijaj. Gdy płyn w całości spieni się, nalewać do szklanek. Pij na gorąco. więcej na www. hitek.cba.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wino z dzikiej róży
Chociaż owoce dzikiej róży wyglądają niepozornie i na pierwszy rzut oka może się wydawać, że wina raczej z tego się nie zrobi, to mimo wszystko powstały trunek bardzo ceniony jest wśród domowych winiarzy. Wina te posiadają różne smaki i kolory, w zależności z jakich owoców zostały zrobione. Przepis ten jest na 10L wina, poniżej zamieszczam listę produktów oraz ich ilość które będą nam potrzebne. Produkty / Moc wina 12% 14% 16% 18% Owoce 2,25 2,5 2,75 3,0 Woda 9,0 8,6 8,3 8,1 Cukier 2,0 2,3 2,6 3,0 Kwasek 10 10 10 10 Drożdże Madeira, Malaga, Samos, Steinberg, Tokaj Pozostałe składniki 4g pożywki, Owoce dzikiej róży są dość uciążliwe w obróbce, nie mówiąc o zrywaniu ich z kolczastych krzewów. Uzyskanie około 3kg owoców w przypadku Caniny może potrwać nawet godzinę lub dwie, jeżeli wybierzemy Rugowe, zrywanie zajmie nam o połowę mniej. Owoce należ wcześniej przemrozić (np. 1-2 dni w zamrażalce), chyba że wcześniej przemarzły już na krzewach. Następnie dokładnie umyć, usunąć ogonki i resztki kwiatów (to czarne na końcu owoców). Kolejnym krokiem jest zmiażdżenie ich lub delikatne rozdrobnienie w mikserze (nie ma powstać sieczka tylko pokrojone kawałki). Miazgę zalać wrzątkiem (3 litry) i dobrze wymieszać. W międzyczasie z reszty wody można przygotować syrop cukrowy, w przypadku win mocnych cukier i wodę należy podzielić na porcje, według ogólnie przyjętych zasad. Po ostygnięciu dodać zaczyn drożdżowy, kwasek cytrynowy i pożywkę. Fermentować w miazdze około 2-3 tygodni, następnie odcedzić wino od resztek owoców, przelewając przez duże sito. W przypadku win mocnych, drugą porcje cukru dodajemy po 4-5 dniach. Po około 1,5 miesiąca od nastawienia, wino należy zlać znad osadu. Kolejne obciągi należy dokonywać w 2-3 tygodniowych odstępach aż do całkowitego wyklarowania. Po upływie 6 miesięcy wino powinno być krystalicznie czyste i po dosłodzeniu gotowe do picia. Ten sam przepis można wykorzystać robiąc wino z suszonych owoców dzikiej róży. W takim przypadku należy ilość potrzebnych owoców podzielić przez dwa (np. dla wina 18% będzie to 1,5kg). Z owoców z pierwszego nastawu można z dodatkiem rodzynek (20-40dkg na 10 litrów wina) zrobić jeszcze jedno wino. Nie będzie ono posiadało takiego bukietu ani ekstraktywności jak pierwszy nastaw, dlatego też zaleca się nastawienie winna lekkiego. Cały proces wygląda tak samo, należy tylko pamiętać o rozdrobnieniu rodzynek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×